Ekonomi

Mayıs 19th, 2012

Emlak Sektöründe Standartlar Yükseldi

Emlak Sektöründe Standartlar Yükseldi


 

 

Emlak Sektöründe Standartlar Yükseldi…

 

Sotheby’s  firması  emlak sektörünü alışagelmiş çizgilerin dışına taşıyor.


Çiçek Bozoğlu / Bodrum Gündem     Değerleme, güvenilirlik,  bilinirlik, bu işi kime ve nasıl götüreceğiniz konusunda donanımlı olmak,  dünya piyasalarında rekabet ediyor olmak  Sotheby’s Realty Turkey’in   ana prensipleri arasında yer alıyor. 


Türkiye’deki nitelikli yapıları, efendi,  kimliği olan gayrimenkulleri, ki  bunların arasında satış fiyatı düşük olanlar da var. Buna  rağmen portföylerine alan Sotheby’s Realty Turkey’in  Genel Müdürü Arman Özver’le  Sotheby’s  ve emlak sektörü üzerine sohbet ettik.


Sotheby’s i sizden dinlemek istiyoruz  Sotheby’s in daha eskilere dayanan müzayede kimliği var.  Sotheby’s Realty 1900 lü yılların sonlarına doğru  emlak sektöründe faaliyet göstermeye başlamış.  Şu an 43 ülkede 573 tane ofise yayılmış devasa ve çok güvenilir bir emlak pazarlama markası. Sotheby’s  Realty Turkey  Hitay yatırımı vasıtasıyla 2010 senesinin  14 Ararlığında Turkey Sotheby’s Realty Nişantaşı’ndaki adresinde faaliyetlerine başladı.  Kompakt ama çok dinamik bir ekibimiz var.


Sotheby’s Realty emlak sektöründeki mevcut firmalardan farklı ne yapmakta?Nitelikli gayrimenkullerin alım- satım ve kiralama hizmetlerini  son derece disiplinli, uluslar arası standartlarda  ve belli kriterleri de göz önüne alarak kişilere ve  kurumlara özel  butik hizmet vermekte.


Nedir nitelikli gayrimenkul?   Türkiye cennet bir dokuya sahip.  Başta İstanbul olmak üzere tarihin ta derinliklerinden gelen, tarihi kimliği olan, mimari kimliği olan sanat eseri  tarzında gerçekten gayrimenkuller var.  Tabii gelişen ülke şartlarında  yine İstanbul başta olmak üzere şehrin merkezinde yükselmeye başlamakta olan  son derece keyifli, olumlu,  medeni çok katlı projeler de var. Bunun yanında bir de eski İstanbul var.  Eski İstanbul’da hiçbir ülkeye nasip olmayan nakış gibi işlenmiş binalardan kurulu ve yavaş yavaş günümüzdeki ekonomiye kazandırılmakta olan  binalarla donatılmış durumda.  İstanbul’un dışına çıktığımız zamanda işte bugün Bodrum’dayız, Ege’deyiz, Antalya’dayız. Bütün bu saydığım lokasyonlar da ülkemizin göz bebeği olan yerler.  Böyle bir hazineyi pazarlamak için, almak- satmak, kiralamak için hizmet veriyoruz.  Bu güne kadar maalesef sektördeki  hizmet kalitesini biz yeterli bulmuyoruz.  Sektördeki disiplinleri biz yeterli bulmuyoruz. 


Sektördeki disiplinleri neden yeterli bulmuyorsunuz?  Bunu sadece parasal değerlerinden bahsetmiyoruz. Ayrıca bunların manevi değerleri ve kimlikleri de var. Bu derece değerli gayrimenkulleri  pazarlarken uluslar arası standartlarda mal sahiplerine veya alıcı adaylarına  hizmet vermek lazım.


Bu uluslar arası standartlar  nelerdir?  Değerleme, güvenilirlik,  bilinirlik, bu işi kime ve nasıl götüreceğiniz konusunda donanımlı olmak,  dünya piyasalarında rekabet ediyor olmak. Yabancıların Türkiye’deki yatırımları açısından  ister alım amaçlı olsun, ister yatırım amaçlı olsun, onların hizmet  beklentilerine, ülkelerinde alıştıkları hizmet kalitesine  cevap verebilecek donanımda olmanız lazım.  Çünkü bu işin bir büyülü  noktası, dakikası vardır.  İster yerli, ister yabancı olsun müşterinize en ufak bir detayda doğru olmayan veya eksik bilgi verirseniz  o büyülü nokta kaybolur, siz de bu işi yapmazsınız. 







Bu durumu örneklemeniz mümkün mü?  Genellikle İstanbul’da rastlıyorsunuz böyle durumlara.  Boğazdaki canım yalıları bazı firma veya kişiler altını çizerek söyleyeceğim bu cümleyi; mal sahiplerinden habersiz olarak kendi web sitelerinde pazarlamaya çalışıyorlar. Bir gayrimenkulü 5 ayrı web portalında görmeniz mümkün. Hepsinde belirtilen fiziksel özellikler ve fiyatlar farklı. Bu şu demektir;  bu sektörde denetim mekanizması işlemiyor. Yaptırım mekanizması, kontrol mekanizması işlemiyor.  Bir sistem var ama derli toplu yürümüyor. Yabancı da bunu affetmez. Bırakın yabancıyı hiç kimse bunu affetmez.  O canım ürünler bir kör dövüşü içinde alıcılarını bulmaya çalışıyor.  Biz yurt dışında emlak pazarlama kriterleri ne ise, aynı şekilde burada uygulamaya çalışıyoruz.

Neden Bodrum?  Birincisi Bodrum’un kendine özel bir dokusu var. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan mimari bir yapısı var. Lojistik olarak ulaşılması kolay bir noktada.  Bir saatlik mesafede ulaşabileceğiniz uluslar arası  havaalanına sahip ve hizmet kalitesi her geçen gün yükseliyor. Ayrıca nitelikli gayrimenkul açısından da oldukça geniş bir ürün gamı var.


Elinde kendine ait gayrimenkulü olan kişi ve kurumların size gelen taleplerinin hepsine olumlu cevap veriyor musunuz? Eğer seçim yapıyorsanız kriterleriniz nelerdir?  Sadece Bodrum için değil, bütün Türkiye’de ilgilendiğimiz işler için var.  İstanbul’da daha dikkat edilmesi gereken bir husus.  Bütün mülkleri portföyümüze kabul etmiyoruz.  Bizim değerlendirmemiz konusunda yapacağımız bir fiyat çalışması oluyor. Eğer bu fiyat çalışmasıyla, mal sahibinin belirlediği fiyat arasında  ciddi bir fark varsa ve bizim gözümüz bunu kesmiyorsa  portföyümüze kabul etmiyoruz bunu. 


Nasıl bir çözüm yolu izliyorsunuz?  Ara çözümler var.  Ortak bir noktada buluşmak için SPK lisanslı değerleme firmalarıyla çalışıyoruz.  Gerekirse bu rakamlara ulaşmaya çalışıyoruz.  Ayrıca herhangi bir gayrimenkulün farklı problemleri olabiliyor. Mesela tapusunda problem olabiliyor. Hisseli tapu olabiliyor, üzerinde bir takım mali tedbirler olabiliyor  veya fiziki problemleri olabiliyor.  Yasal olarak satılmamasını gerektiren bir pürüzü varsa da bizim portföyümüze giremiyor.  İstanbul’da 1. Derece tarihi eserler vardır Boğaz kıyısında. Bunlar alınabilir ve satılabilir. Ama  herhangi bir şekilde çivi dahi çakamazsınız.  Bu Shoteby’s Turkey tarafından portföye alınabilir, satılabilir. Çünkü yasal olarak alım- satımında herhangi bir problem yoktur. Ama 1. Derece tarihi eser olduğu daha ilk dakikada alıcı adayına telaffuz edilir.  Bu bütün portföyümüz için geçerlidir. Biz eğer ufak tefek pürüzleri baştan bilirsek, gelen alıcıyla da aynı şeffaflıkta paylaşırız ve kararı ona bırakırız.


Bu işi hali hazırda yapan aracı kişi ve kurumlar var ülkemizde. Kendi portföylerini size getirdiklerinde böyle bir çalışmaya da açık mısınız?  Bu işin kuralları ve disiplinleri var.  Turkey Sotheby’s in üzerinde durduğu en önemli kuralı “Tek Yetkili Anlaşma” yapmaktır. Sizin eğer bir gayrimenkulünüz varsa, biz size tek yetkili bir anlaşma öneririz. Kabul ettiğiniz takdirde bu mal belli bir süreyle bizim portföyümüzde kalır ve sadece biz bunun yetkilisi biz oluruz. Her bölgede olduğu gibi Bodrum’da da çok değerli kurumlar var.  Belli disiplinler çerçevesinde iş birlikler olabilir mi? Olabilir.  Onu da vaka bazında değerlendirmek gerekir.


Bodrum’a yönelik ileriki aşamada projeleriniz ve planlarınız nelerdir?   Bütün dünya bir ekonomik krizden çıkmaya çalışıyor ve Türkiye’de bundan ister istemez etkilendi.  Dünyayla bizim ülkemizi karşı karşıya getirdiğiniz zaman yabancının da hatta  yerli insanların Bodrum’da ikinci bir ev alması için belli bir olgunluğa erişmesi lazım bu pazarın.  Bodrum’da olmaktan çok mutluyuz. Çok müthiş bir talep gördük.


Gayrimenkul alımlarında bankaların uyguladığı kredi oranı oldukça yükseldi. Siz portföyünüzde olumsuz bir etkilenme yaşadınız mı?  Doğal olarak emlak sektörüne etki eder. %1 lerin altında olan kredi oranları %1 lerin üstüne çıktı, sanki biraz daha yukarılara gidecek gibi. Ama daha da enteresanı  kredilendirme oranı %75’lerden %60’lara doğru gelmeye başladı.  Biz niş bir kesime hitap ettiğimiz için ve tabii bu tür gayrimenkuller de değerli gayrimenkuller olduğu için, bu profil çok fazla etkilenmeyebilir. Bunu da vurgulamak lazım. Ama bu demek değildir ki gerek Bodrum, gerek İstanbul olmak üzere Türkiye’nin belli başlı yerlerinde biz illa çok yüksek değerdeki gayrimenkullerle ilgileniyoruz.  Bodrum’da da,  İstanbul’da da fiyatı düşük olabilir, ama efendi, nitelikli, kimliği olan bir gayrimenkul olabilir.  Bu efendi lafını çok seviyorum, tam oturuyor buna.  Dolayısıyla onlar da bizim çalışmayı çok tercih ettiğimiz gayrimenkullerdir.


Türkiye’nin yada bölgesinin tanınmış simaları veya aileleri de ister istemez krizden etkilendiler. Fakat ellerindeki  gayrimenkullerinin satışının da etrafları tarafından duyulmasını pek istemezler. Böyle bir duruma nasıl bir çözüm getiriyorsunuz?  Uluslar arası standartlarda hizmet verdiğimizi daha önce de  ifade etmiştik.  Bunların içinde  eğer menkul sahibi veya alıcı böyle bir gizlilik talep ediyorsa; biz firma olarak bunu sağlamakla yükümlüyüz.  Bu bilgi kesinlikle kendi bünyemiz içinde muhafaza edilir.


 


 


Bu haber “25” kere okunmuştur


 
Yazarın diğer haberleri »


0 yorum


İlk yorumu sİz yapIn


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*


*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
 

kosgeb
0
yorumlar
Bodrum Güncel

Doğru Zamanda ve Yerde, Doğru İş Kurmak…

 Mayıs 19th, 2012 

BOSİAD (Bodrum Sanayici ve İş Adamları Derneği) ve KOSGEB Muğla İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri “Yeni Girişimci” kursunu bitirenlere sertifikaları Vali Fatih Şahin tarafından  verildi. Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem Konacık Belediyesi toplantı salonunda yapılan sertifika törenine; Muğla Valisi Fatih Şahin, Bodrum Kaymakamı Dr.Mehmet Gödekmerdan, Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, KOSGEB İl Müdürü Uygur Köse, ESİDEF (Ege ve [...]

Devamı »

Celal Gürsoy
0
yorumlar
Aktüel

SPORDA ANARŞİ…

 Mayıs 19th, 2012 

Son Fenerbahçe-Galatasaray futbol maçı oyundan ziyade bir kısım seyircinin güvenlik güçleriyle ortaklaşa yarattığı terör olayları ile kamuoyunda yer aldı. Yorumcular maçtan çok çıkan olaylarla ilgilendiler. Konu sporun dışına taştı. Şampiyon olan takım kupasını ancak başbakanın verdiği talimatla alabildi. Sadece bu bile bazı şeylerin ne kadar yanlış gittiğinin bir göstergesiydi. Batı ülkelerinden herhangi birinde başbakan böyle [...]

Devamı »

bodrum ihtisas int
0
yorumlar
Bodrum Güncel

Sporcular Başkana Teşekkür Ziyareti…

 Mayıs 19th, 2012 

Bodrum İhtisas Spor Kulübü, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret ederek, Bodrum Belediyesi’nin vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür edip çiçek ve plaket verdiler. Bodrum Gündem Haber Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Bitez Gülümser Danacı İlköğretim Okulu ve Konacık İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerden oluşan takım, Muğla ili 2011 – 2012 Mini Voleybol Kızlar A Takımı il birinciliği ve [...]

Devamı »

cydd senlik int
0
yorumlar
Bodrum Güncel

ÇYDD’den Gençlik Şenliği…

 Mayıs 19th, 2012 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi, 19 Mayıs’ta tüm gençleri Bodrum Belediye Meydanında düzenleyecekleri Gençlik Şenliğine davet ediyor.  Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem ÇYDD, STK ve kurumların birlikte organize ettikleri Gençlik Şenlik, 19 Mayıs Cumartesi günü  16:30 ile 20:00 saatleri arasında Bodrum Belediye Meydanında gerçekleşecek. 19 Mayıs Cumartesi günü Bodrum Belediye meydanından Denizciler Derneğine yürüyüşle başlayacak [...]

Devamı »

erdogan kayalar kitap imza 1 int
0
yorumlar
Bodrum Güncel

DTO Deniz ve Bodrum Kütüphanesi Kuruyor…

 Mayıs 19th, 2012 

DTO BODRUM ŞUBESİNDE “OSMANLI ARŞİVLERİNDE BODRUM” KİTABI İMZA GÜNÜ Erdoğan Kayalar tarafından hazırlanan “Osmanlı Arşivlerinde Bodrum” kitabı için Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi kütüphane salonunda imza günü düzenlendi. Başkan Nalbanoğlu Deniz ve Bodrum konulu zengin bir kütüphane oluşturduklarının bilgisini verdi. Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi kütüphane salonunda Erdoğan Kayalar tarafından hazırlanan “Osmanlı [...]

Devamı »

mavi bayrak int
0
yorumlar
Bodrum Güncel

Türkiye Mavi Bayrak Zengini

 Mayıs 19th, 2012 

Dünya Mavi Bayrak Sıralamasında Türkiye 4.Sırada. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafında düzenli olarak verilen Mavi Bayrak’ı almaya hak kazanan plaj, marina ve yatların listesi belli oldu. Bodrum Gündem Haber TÜRÇEV tarafından bu yıl mavi bayrak almak için müracaat eden plaj, turistik tesis, marina ve yatların listesi bugün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile belirlendi. [...]

Devamı »

il emniyet md int
0
yorumlar
Bodrum Güncel

Bölgenin Güvenliği Bodrum’da Masaya Yatırıldı…

 Mayıs 19th, 2012 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Muğla’nın Bodrum ilçesinde İl Emniyet Müdürleri Bölge Güvenlik Toplantısı düzenlendi. Bodrum Gündem Haber Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçların katılımıyla, turizm bölgelerindeki güvenlik, trafik ve diğer sorunları masaya yatırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum’daki Rixos Otel’de çevre illerdeki il emniyet müdürlerinin sorunları tartışıldı. 2 gün sürecek toplantıya Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, [...]

Devamı »

rifat serdaroglu yazdi 1
0
yorumlar
Aktüel

YILMAZ ÖZDİL’E

 Mayıs 19th, 2012 

Sevgili Yılmaz, dünkü “Hasanma Tahsin” başlıklı yazını okudum. Gördüm ki çok üzülmüşsün. Haklı olarak soruyorsun; “Stadyumlardaki 19 Mayıs  törenlerinin faşizm’i çağrıştırdığını, tören yönetmeliğini o nedenle değiştirdiklerini söylüyorlar. Hasan Tahsin bizim büyüğümüz, rahmetli atamız değil mi kardeşim? İnsanın dedesinin kabrine çiçek bırakması da mı faşizm?..” Kendini boşuna üzmüşsün, çünkü bunları yapanların hiçbiri İzmir’li değil. Bu kişiler, [...]

Devamı »

kongre turizmi haberi int
0
yorumlar
Bodrum Güncel

BODRUM MERCEK ALTINDA…

 Mayıs 19th, 2012 

Almanya’dan kongre turizmi yapan 4 acente yetkilisi Bodrum’a gelerek çeşitli incelemelerde bulundu.  Zeki Özkeskin/Bodrum Gündem Haber Bodrum Aegean Tour Travel acentesi  girişimi ve  THY yetkililerinin desteği ile gelen Alman acente yetkilileri özellikle Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro, Moseleum gibi tarihi yerleri, Yalıkavak, Gümüşlük ve  Turgutreis beldeleri ile yarımadanın çevresinde bazı koyları deniz yolu ile gezdi.  Almanya’nın [...]

Devamı »

gasrto 1
0
yorumlar
Ekonomi

Bodrum’da Üretiyor, Kazandığını Bodrum’a Yatırıyor…

 Mayıs 19th, 2012 

Gastro Mutfak Ödülleri Topluyor… BODRUM’DA ÜRETİYOR, KAZANIYOR, KAZANDIĞINI BODRUM’A YATIRIYOR 28 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında TUSİD tarafından İstanbul’da düzenlenen endüstri ürünleri yarışmasında BORASCO-tech adlı ürünle katılan Gastro Mutfak 2012 Çevre Özel Ödülü kazandı. Bodrum Gündem Haber Yarışmaya bir çok firma katılırken, sektörün lider firmalarını benzersiz  ürünü ile geride bırakmıştır. Ödül töreni Sheraton otelde düzenlenen [...]

Devamı »