Bodrum Gündem

YAZMAYA DEVAM?

Biraz ara verdik yazmaya, iki aydan fazla oldu. Gündeme dair ne varsa “105.8 Radyo Halikarnas”ta; “Sesli Gazete”de ve “Sokağın Sesi”nde söyledik, söyleyeceklerimizi dilimiz döndüğünce.

Yazmayıp, söylediğimiz dönemde Bodrum politikası da epeyce hareketliydi. Daha da hareketleneceği aşikâr. Politika kazanı Ha Babam kaynıyor. Gözlemlerimi, tespitlerimi ve sokakta konuşulanları özetleyelim bir bir. Kimilerinin canı sıkılacak ama adımız ?Bodrum?un Sokak Çocuğu?na çıkmış bir kere. Sorulamayanları, söylenemeyenleri “Kral Çıplak” demeyi görev edinmişiz, yapacak bir şey yok.

*****

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’dan başlamak gerekli. Zira gündemde en çok yer eden isim Mehmet Kocadon. 1 Haziran’da tutuklanmasının ardından 99 gün boyunca hep o konuşuldu ve gündemdeki yerini neredeyse hiç yitirmedi. Cezaevinden çıkışı da, Bodrum’da karşılanışı da, görevinin iadesi de Bodrum’un olduğu kadar, Türkiye’nin gündeminde de yer aldı. Mehmet Kocadon ile beraber Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun’da gündemden hiç düşmedi. CHP’nin de Bodrum Gündeminde ilk üç sırada yer aldığı su götürmez bir gerçek. MHP son dönemde bir atılım yapsa da, gündemin ilk üç sırasına giremedi. Ak Parti ise son iki aylık dönemde müthiş bir düşüş yaşadı, gündemi belirlemek bir tarafa, neredeyse varlığı ile yokluğu bir gibiydi.

*****

Esas gündem ise, Büyükşehir Yasa Tasarısı. Bu gündem de uzun süre birinci sırada yer almaya devam edecek. Turizm sezonunun iyi ya da kötü gidişatı bile, bu konuyu gündemden hiç düşüremedi. Büyükşehir ile ilgili hepimiz karanlık bir odada yumruk sallar misali, boşa konuştuk durduk, mitingler, halkoylamaları yaptık. Ne olacağı konusunda hükümetten net bir açıklama gelmedi. CHP, MHP ve DP’de kamuoyu oluşturamadı. Sadece bir şeyler söyleniyor (muş) gibi yapıldı. Hala hiçbir şey net değil. Ak Parti, CHP, DP ve MHP (mış) gibi yapmaya devam ediyorlar. Aslında onlar da haklı tabi, bilmediğin bir konu ile ilgili ne söylenebilir ki?

*****

Gündemdekileri derinleştirmeye, Mehmet Kocadon’dan başlayalım;

Kendisinin dahi, kimsenin beklemediği bir anda tutuklanarak cezaevine girdi.

Yine kimsenin beklemediği bir şekilde 99 gün sonra salıverildi.

Sonra yine kimsenin beklemediği bir anda da göreve dönüverdi. İlgili, ilgisiz herkes hesaplar yaptı yeniden. Ak Parti’ye gönderdiler önce, tutmadı. Sonra CHP’nin adayı yapıldı, oda şimdilik tutmamış görünüyor. En son Demokrat Parti adayı olacağı konusunda birçok kişi hemfikir görünüyor. Hesaplarda şimdilik ona göre yapılıyor. Lakin henüz hesap makinelerini kimse elinden bırakmasın. Mehmet Kocadon bu, ne yapacağını kimse kestiremez. Yapılan hesapları bir anda bozuverir. Gerçi büyük bir değişim gözleniyor, daha duygusal, daha ağırbaşlı gibi sanki. Çok rahat konuşan Mehmet Kocadon, şimdilerde daha temkinli konuşuyor ve daha dikkatli hareket ediyor. En önemlisi ise ailesi ile daha fazla zaman geçiriyor.

Görevi iade edildiğine göre, şimdiden sonra deli gibi çalışacağı ve yeni stratejiler belirleyeceği kesin. Bodrum Belediye Başkanlığı için hala en iddialı adaylardan birisi olmayı sürdürüyor. Sadece Muğla Büyükşehir mi, yoksa Bodrum ile yetinecek mi sorusunun yanıtı belli değil.

*****

Mehmet Tosun ile devam edelim derinlere doğru; O her zamanki ağırbaşlı tutumunu sürdürüyor. Siyasi etik gereği MHP teşkilatının görev vermesi durumunda aday olacağını belirtiyor. Bir de 4 Kasım’da yapılacak olan MHP Büyük Kongre sonuçlarını bekliyor. Emin adımlar ile Bodrum Belediye Başkanlığı için çalışmalarını sürdürüyor. Her platformda da, Konacık Belediyesinde yaptığı çalışmaları referans gösteriyor. Bodrum’daki birçok kişi, onun başarılı bir belediye başkanlığı yaptığı konusunda hemfikir. Arada belediyeciliğini eleştirenler olsa da, nedense bu işi sessizce, fısır fısır yapıyorlar. Mehmet Tosun’un Ak Parti’ye geçeceği ise en çok konuşulanlar arasında. Diğer bir konu ise seçildikten sonra, Ak Parti’ye geçeceği. Lakin Mehmet Tosun ülkücü geçmişini referans göstererek, böyle bir geçişin olmayacağını net olarak belirtiyor. Bodrum’da MHP ve Ak Parti ittifakı ile ilgili de bir şey söylemese de, sokakta bu ittifakta yoğun şekilde konuşulmakta. Mehmet Tosun’da Bodrum Belediye Başkanlığı için en iddialı adaylardan biri olmayı sürdürüyor.

*****

Başka aday var mı?

Olmaz mı? En iddialı parti olan CHP’den bir kaç ismi dillendirelim mi? Sokata konuşulan isimlerin bazıları şunlar; Okan Özsu, Taner Uslu, Mehmet Özalın, Erman Aras, Dr.Kerim Cangır, Osman Öneş, İbrahim Akbaş, Durmuş Ali Öztürk, Nuran Yüksel, Cahit Biliroğlu, Mehmet Kocair, Kemal Güneri, Turgutreis ilçe olmaz ise Mehmet Dinçberk, Önder Batmaz. Şimdilik bu kadar. Lakin devamı olacaktır.

Kulaklarım çınladı bir anda!

Bu isimlerin tamamının da ağız birliği etmişçesine “Benim böyle bir açıklamam yok, ama süreç neyi gösterir bilinmez” dediklerini duyar gibiyim. “Politik Cevap” ya da “Politik Söylem” denilen şey böyle bir meret işte. Burada zikrettiğimiz isimlerin tamamının CHP’li olması dikkatinizden kaçmamıştır mutlaka. Hiç bir partide bu kadar yoğun katılımlı bir yarış olmaz. Ne kadar eleştirilse de, parti içi demokrasiyi en iyi kullanan parti CHP’dir.

*****

Ak Parti ne durumda dersiniz? İktidar partisi olmalarına karşın, Bodrum ilçe teşkilatı fokur fokur kaynıyor. Öyle ki, ilçe başkanı Yılmaz Algül’ün görevden alınacağına kesin gözle bakılıyor. Yeni ilçe başkanlığı için daha muhafazakâr, ama daha popüler bir isim üzerinde duruluyor. Lakin o isim bir türlü bulunamıyor. Yılmaz Algül’ün genel merkezde çok güçlü bağlarının da olduğunu herkes biliyor. İlçe kongresinde Sait Güllüoğlu başarısız oldu, bir dönem Akif Demiröz’ün adı da geçti, sonra sonu gelmedi. Son dönemde Osman Akkartal’ın ismi dolaştı, onunla ilgili de net bir şey yok. Belki birkaç güne durum netleşir. Bildiğimiz kadarı ile Ak Parti il başkanı ile Bodrum ilçe teşkilatı bir türlü uyum sağlayamadı. Agresif yapısı ile dikkat çeken il başkanı ve ilçe yönetimi Bodrum İlçe Başkanını ve teşkilatının yapısını değiştirmeyi göze almış anlaşılan. Bu arada Ak Parti içinde Mustafa Er ve Ahmet Karataş cephesinin de ne yaptığı merak ediliyor doğrusu. Acaba Bodrum için Ak Parti aday bulamıyor mu?

Bu kadar belirsizlik neye işaret eder?

Bence Ak Parti Bodrum’dan vazgeçti. Daha aday adayı bile belli olmayan bir iktidar partisi olabilir mi?

Ak Parti konusuna girmişken, anlamadığım bir şey daha var. Ak Parti İl Başkanı Nihat Öztürk 22 Mart 2012’de yaptığı basın açıklamasında, iki Mehmet başkana da rest çekerek, iki ay süre vermişti. Aradan aylar geçti, ancak Ak Parti içinden bir adayın adı hala zikredilmiyor. Hala rest çektiği iki Mehmet başkanların, Ak Parti’ye geçişi konuşulmaya devam ediyor. Ak Parti İl Başkanın da bu konudaki başarısı teşkilatın içinde sorgulanıyor mu? Biz bilemeyiz tabi, teşkilat bilir.

*****

Son Sözümüz CHP için. Belediye Başkanlığı adaylıkları için, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk’ün sözünü hatırlatmak isterim. Ne olursa olsun, aday seçimleri için sandık konulacağı sözünü vermişti. Duyduğumuza göre bu sözünü unutmamış ve her platformda tekrar ediyor. Sözünün arkasında duracağından, kimsenin kuşkusu yok diye düşünüyorum.

Hatırlar mısınız? Yakın bir geçmişte, Milletvekilliği seçimlerinde, Muğla’nın 11 ilçe başkanı bir kâğıt imzalamışlar ve kontenjan istemediklerinin sözünü vermişlerdi. Lakin o kâğıt hiç ortaya çıkmadığı gibi, o kâğıttan söz açanlar ve anımsatanlar ise tu-kaka ilan edildi. Kimse alınmasın demeyeceğim, imzasına sahip çıkmayanlar mutlaka üzerine alınsın! Nalına da, mıhına da vuruyorum, nasırı olanların da, nasırına basmaya devam…

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Ayla Gürpınar dedi ki:

    Teşekkürler, Fatih bey.
    Bodrum siyasetini çok güzel özetlemişsiniz.
    Farklı düşünenler var ise, cesaretli yorumlarını buradan okumak isteriz. Saygılar.