Bodrum Gündem

BODTO’da Seçime 5 Kala

2005 yılında Hüseyin Anıl liderliğinde ‘Mavi Değişim’ hareketi ile 13 yıl BODTO Başkanlığı yapan Ata Aya’yı devirmişlerdi. Ancak ‘Mavi Değişim’ hareketinin lideri Hüseyin Anıl kendi meslek grubundan seçilemeyince, meclis içinde yapılan seçim sonucu Mahmut Serdar Kocadon başkan olmuştu.

2009 yılında yapılan BODTO seçimlerinde ‘Biz Biriz’ sloganı ile Mahmut Serdar Kocadon liderliğinde yola çıkan ekip, karşısındaki Ata Aya ve CHP’nin de desteklediği İbrahim Apak liderliğindeki gruplara karşı, 10-0 gibi ezici üstünlük sağlamıştı. 2009 BODTO seçimlerinin, kısa bir süre sonra yapılacak olan yerel seçimler için de belirleyici bir rol oynayacağı değerlendirmesi yapılmıştı.

Ticaret Odaları Seçimlerinin iki defa ertelenmesi ise başka tartışmaları da beraberinde getirirken, bunun yansımalarını da Bodrum’da birebir yaşadı.

‘Vizyon’ hareketi 2005 yılındaki ‘Mavi Değişim’ hareketinin bir tekrarı olarak kuruldu şeklinde değerlendiriliyor. Ancak kurucu liderliğini Erhan Topanoğlu, Hüseyin Anıl mı, yoksa Mustafa Er, Ahmet Karataş, Asım Başaran, Oğuz Poyraz mı, ya da kendilerine BAM adını takan Adem Güner, Bülent Manzak, Mustafa Gündoğ’un mu yaptığı bir türlü açıklık kazanmadı.

2009 BODTO seçimlerinde hem CHP, hem de MHP müdahil olmuş, lakin her iki siyasi parti de hezimete uğramıştı. CHP ve MHP, 2009 BODTO seçimlerindeki yenilginin, rövanşını ‘Vizyon’ hareketinde ittifak yaparak alacaklarını öngörüyorlar. Hatta bir kesim AKP’li de bu ittifak içinde etkin rol aldılar. Lakin yarımadadaki oy potansiyeline bakarak gücünün farkında olan CHP’liler ise MHP ve bir kesim AKP’li ile ittifak yapılmasına karşı duruyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-26 Nisan 2013

Bodrum Ticaret Odası Seçimleri 12 Mayıs 2013 Pazar günü gerçekleştirilecek. Gergin bir şekilde başlayan seçim süreci daha da gerginleşeceğe benziyor. Bodrum Gündem 28 Nisan 2013 Pazar günü yapılacak olan ‘Vizyon’ hareketi tanıtım toplantısından önce baskıya girdiği için, toplantının sonuçlarını bir sonraki yayınımızda ve www.bodrumgundem.com da değerlendirebileceğiz. Ancak BODTO’nun seçim tarihini yeniden anımsatmak ve bu güne kadar olan yaşananlardan çıkardığımız sonuçları kendimizce yorumlayacağız.

Bodrum Ticaret Odası 27.05.1977 yılında kurulmuş. İlk kuruluşunda bir personel ile 25-30 üyeye hizmet vermekteyken, bugün kuruluşunun 35. yılında 6 bin 225 üyeye hizmet veriyor.

1996 yılında Ata Aya başkanlığı döneminde hazineye ait 600 m2’lik taşınmazı satın alınarak, şimdiki hizmet binasının temelini atmış ve 1998 yılından itibaren de kendi binasından hizmet vermeye başlamış. BODTO 30 yılda beş Yönetim Kurulu Başkanı değiştirirken, 2006 yılında ISO 9001:2000 Kalite Belgesini, Mayıs 2007 yılında da Türk Loydu Vakfı tarafından Akredite Oda unvanını almaya hak kazanmış. Bodrum Ticaret Odası Türkiye’nin birçok ilinden çok daha fazla üye sayısı ve ticari hacmine sahip bir oda özelliğini taşımakta. Bu nedenle de TOBB Başkanları tarafından özel bir yere sahip olduğu ifade edilmekte.

BODTO seçimlerinde en çok dikkat çeken dönem 2005 seçimleri. 13 yıl boyunca kesintisiz başkanlığı sürdüren Ata Aya’yı devirmek için, Hüseyin Anıl liderliğinde Bodrum iş dünyasının ve siyasi yaşamının önemli isimlerinin bir araya gelmesi ile kurulan ‘Mavi Değişim Hareketi’ başarısı hala efsane gibi anlatılır. Lideri Hüseyin Anıl’ın kendi meslek grubundan çıkamaması nedeni ile sıkı kulisler sonucu Ata Aya yerine, Mahmut Serdar Kocadon başkan seçildi.

2009 seçimleri de an az 2005 seçimleri kadar önemli bir seçimdi. BODTO seçimlerinden kısa bir süre sonra yapılacak olan yerel seçimlerin bir ön seçimi niteliği kazanmıştı. 2009 BODTO seçimlerinde geçmiş dönem başkanı Ata Aya ve ekibi yoğun bir seçim çalışmasına başladı. Hemen her görüşten iş insanlarının olduğu ekip, İbrahim Apak liderliğinde yeni bir ekibin kurulması ile güç kaybetti. Özellikle Ata Aya ile birlikte çalışmaları başlatan BODTO Meclis Başkanı Zeki Köylü dahil bir çok CHP’li isim, İbrahim Apak’ın ekibine katıldı. Dönemin Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Bodrum’un önemli STK’larından BESİAD’da İbrahim Apak’ı destekleyenler arasında yer aldı.

2005 BODTO seçimlerini Mahmut Kocadon ve ekibi 10-0 gibi ezici bir üstünlükle kazanırken, CHP’nin desteklediği İbrahim Apak ve Ata Aya yenilgiye uğradılar. 2009 yerel seçimlerinde de Mehmet Kocadon’un

Demokrat Parti’den Bodrum Belediye Başkanı seçilmesi ile en büyük yarayı alan CHP, Yarımada da beklediği başarıyı yakalayamamış ve üç belde belediye başkanlığı ile yetinmişti. 2009 BODTO seçimlerinde de müdahil olan MHP ise dört belde belediye başkanlığı kazanarak en kazançlı siyasi parti konumuna geldi.

2012’de olağan seçimlerinin yapılması gereken oda seçimleri hükümetin verdiği karar ile ertelendi. 2013 Şubat-Mart ayında yapılması öngörülen seçimler için hükümetin iki defa üst üste başkanlık yapanların yeniden seçilmemesi yönündeki kararı Anayasa Mahkemesinde bozulunca, BODTO seçim süreci yeniden başladı. Şubat ayında seçim kararı alan BODTO, bir grup tarafından ‘baskın seçim’ yaptığı yönünde eleştirilere maruz kalırken, seçim tarihi hükümet tarafından yeniden 2013 Mayıs ve Haziran aylarına ertelendi. Böylece3 yeniden seçim süreci başlamış oldu.

Mevcut meclis üyelerinin bir bölümü ile birlikte Hüseyin Anıl, Erhan Topanoğlu, Adem Güner, Mustafa Er, Ahmet Karataş, Oğuz Poyraz, Okan Özsu, Asım Başaran gibi isimler bir araya gelerek ‘Vizyon’ hareketi adını verdikleri yeni bir değişim hareketi başlattılar. Daha sonra Mustafa Gündoğ, Bülent Manzak, Zeki Malkoç, Vildan Tekin, Fatma Nur Tuncer gibi isimlerde bu harekete katıldılar. Geçtiğimiz haftalarda CHP İlçe Başkanı Okan Özsu’nun CHP’liler ile yaptığı bir toplantı tarafımızdan deşifre edilince, CHP’de yoğun bir tartışma başladı. MHP ve bir kesim AKP’li ile birlikte yapılan ittifaka karşı çıkanlar oldu ve CHP bu ittifaktan dolayı sıkıntılı günler yaşadı. Vizyon kurucu liderlerinden Hüseyin Anıl’ın sağlık sorunları nedeni ile ekipten ayrıldığı söylendi. Hemen ardından Erhan Topanoğlu’nun da başkan adayı olmayacağı sokaklarda konuşulur oldu. Mustafa Er ise bu tartışmaların hep dışında yer almasına karşın, hareketin liderlerinden olduğu ve Oğuz Poyraz’ın başkan olması yönünde çalıştığı yine sokaklarda konuşuldu.

Mahmut Kocadon cephesinde ise meclis üyelerinden bir bölümünün ‘Vizyon’ hareketine geçmesinden dolayı sıkıntı duydukları ifade edilirken, Mahmut Kocadon özellikle Deniz Eyinç üzerinden eleştiriliyor. Bodrum Belediyesi ile bağlarının olması nedeni ile BODTO’ya siyaset karışacağı en çok dile getirilen konu. BODTO’nun ağır toplarından birisi olan Zafer Taylan gibi isimlerin seçimlere girmemesi Kocadon ekibine zor günler yaratacağı da yine konuşulanlar arasında. Hüseyin Nail Sağat, Abdurrahman Deda, İbrahim Akkaya, Gürkan Topan, Hüseyin Dinçer, Erdem Ağan gibi isimlerin Kocadon ekibinde yer alması da Kocadon için bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Bodrum Ticaret Odası Seçimleri 12 Mayıs 2013 Pazar günü gerçekleştirilecek. Gergin bir şekilde başlayan seçim süreci daha da gerginleşeceğe benziyor. Bodrum Gündem 28 Nisan 2013 Pazar günü yapılacak olan ‘Vizyon’ hareketi tanıtım toplantısın-dan önce baskıya girdiği için, toplantının sonuçlarını bir sonraki yayınımızda ve www.bodrumgundem.com da değerlendirebileceğiz. Ancak BODTO’nun seçim tarihini yeniden anımsatmak ve bu güne kadar olan yaşananlardan çıkardığımız sonuçları kendimizce yorumlayacağız.

Bodrum Ticaret Odası 27 Mayıs 1977 yılında kurulmuş. İlk kuruluşunda bir personel ile 25-30 üyeye hizmet vermekteyken, bugün kuruluşunun 35. yılında 6 bin 225 üyeye hizmet veriyor.

1996 yılında Ata Aya başkan-lığı döneminde hazineye  ait 600 m2’lik taşınmazı satın alınarak, şimdiki hizmet binasının temelini atmış ve 1998 yılından itibaren de kendi binasından hizmet vermeye başlamış. BODTO, 30 yılda beş Yönetim Kurulu Başkanı değiştirirken,  2006 yılında ISO 9001:2000 Kalite Belgesini, Mayıs 2007 yılında da Türk Loydu Vakfı tarafın-dan Akredite Oda unvanını almaya hak kazanmış. Bodrum Ticaret Odası Türkiye’nin bir çok ilinden çok daha fazla üye sayısı ve ticari hacmine sahip bir oda özelliğini taşımakta. Bu nedenle de TOBB Başkanları tarafından özel bir yere sahip olduğu ifade edilmekte.

MAVİ DEĞİŞİM EFSANESİ…

BODTO seçimlerinde en çok dikkat çeken dönem 2005 seçimleri. 13 yıl boyunca kesintisiz başkanlığı sürdüren Ata Aya’yı devirmek için, Hüseyin Anıl liderliğinde Bodrum iş dünyasının ve siyasi yaşamının önemli isimlerinin bir araya gelmesi ile kurulan ‘Mavi Değişim Hareketi’ başarısı hala efsane gibi anlatılır. Lideri Hüseyin Anıl’ın kendi meslek grubundan çıkamaması nedeni ile sıkı kulisler sonucu Ata Aya yerine, Mahmut Serdar Kocadon başkan seçildi.

BODTO’NUN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ VAR MI?

2009 seçimleri de an az 2005 seçimleri kadar önemli bir seçimdi. BODTO seçimlerinden kısa bir süre sonra yapılacak olan yerel seçimlerin bir ön seçimi niteliği kazanmıştı. 2009 BODTO seçimlerinde geçmiş dönem başkanı Ata Aya ve ekibi yoğun bir seçim çalışmasına başladı. Hemen her görüşten iş insanlarının olduğu ekip, İbrahim Apak liderliğinde yeni bir ekibin kurulması ile güç kaybetti. Özellikle Ata Aya ile birlikte çalışmaları başlatan BODTO Meclis Başkanı Zeki Köylü dahil bir çok CHP’li isim, İbrahim Apak’ın ekibine katıldı.  Dönemin Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Bodrum’un önemli STK’lardan BESİAD’da İbrahim Apak’ı destekleyenler arasında yer aldı.

2009 BODTO seçimlerini Mahmut Kocadon ve ekibi 10-0 gibi ezici bir üstünlükle kazanırken, CHP’nin desteklediği İbrahim Apak ve Ata Aya yenilgiye uğradılar. 2009 yerel seçimlerinde de Mehmet Kocadon’un

Demokrat Parti’den Bodrum Belediye Başkanı seçilmesi ile en büyük yarayı alan CHP, Yarımada da beklediği başarıyı yakalayamamış ve üç belde belediye başkanlığı ile yetinmişti. 2009 BODTO seçimlerinde de müdahil olan MHP ise dört belde belediye başkanlığı kazanarak en kazançlı siyasi parti konumuna geldi.

GERGİN SEÇİM SÜRECİ…

2012’de olağan seçimlerinin yapılması gereken oda seçimleri hükümetin verdiği karar ile ertelendi. 2013 Şubat-Mart ayında yapılması öngörülen seçimler için hükümetin iki defa üst üste başkanlık yapanların yeniden seçilmemesi yönündeki kararı Anayasa Mahkemesinde bozulunca, BODTO seçim süreci yeniden başladı. Şubat ayında seçim kararı alan BODTO, bir grup tarafından ‘baskın seçim’ yaptığı yönünde eleştirilere maruz kalırken, seçim tarihi hükümet tarafından yeniden 2013 Mayıs ve Haziran aylarına ertelendi. Böylece yeniden seçim süreci başlamış oldu.

Mevcut meclis üyelerinin bir bölümü ile birlikte Hüseyin Anıl, Erhan Topanoğlu, Adem Güner, Mustafa Er, Ahmet Karataş, Oğuz Poyraz, Okan Özsu, Asım Başaran gibi isimler bir araya gelerek ‘Vizyon’ hareketi adını verdikleri yeni bir değişim hareketi başlattılar. Daha sonra Mustafa Gündoğ, Bülent Manzak, Zeki Malkoç, Vildan Tekin, Fatma Nur Tuncer gibi isimlerde bu harekete katıldılar. Geçtiğimiz haftalarda CHP İlçe Başkanı Okan Özsu’nun CHP’liler ile yaptığı bir toplantı tarafımız-dan deşifre edilince, CHP’de yoğun bir tartışma başladı. MHP ve bir kesim AKP’li ile birlikte yapılan ittifaka karşı çıkanlar oldu ve CHP bu ittifaktan dolayı sıkıntılı günler yaşadı. Vizyon kurucu liderlerinden Hüseyin Anıl’ın sağlık sorunları nedeni ile ekipten ayrıldığı söylendi. Hemen ardından Erhan Topanoğlu’nun da başkan adayı olmayacağı sokaklarda konuşulur oldu. Mustafa Er ise bu tartışmaların hep dışında yer almasına karşın, hareketin liderlerinden olduğu ve Oğuz Poyraz’ın başkan olması yönünde çalıştığı yine sokaklarda konuşuldu.

BAZI MECLİS ÜYELERİ VİZYON’DA YER ALIYOR…

Mahmut Kocadon cephesinde ise meclis üyelerinden bir bölümünün ‘Vizyon’ hareketine geçmesinden dolayı sıkıntı duydukları ifade edilirken, Mahmut Kocadon özellikle Deniz Eyinç üzerinden eleştiriliyor. Bodrum Belediyesi ile bağlarının olması nedeni ile BODTO’ya siyaset karışacağı en çok dile getirilen konu. BODTO’nun ağır toplarından birisi olan Zafer Taylan gibi isimlerin seçimlere girmemesi Kocadon ekibine zor günler yaratacağı da yine konuşulan-lar arasında. Hüseyin Nail Sağat, Abdurrahman Deda, İbrahim Akkaya, Gürkan Topan, Hüseyin Dinçer, Erdem Ağan gibi isimlerin Kocadon ekibinde yer alması da Kocadon için bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI NE YAPACAK…

Bu arada en çok merak edilen 2014’de yapılacak olan yerel seçimlerde Belediye Başkan aday adayları nasıl bir tavır alacakları.

Mehmet Kocadon’un nasıl tavır alacağı zaten biliniyor.

Mehmet Tosun’un da partinin yanında yer alacağı bir gerçek. Lakin BODTO seçimlerinden Vizyon hareketinin başarısız-lıkla çıkması olasılığına karşı oldukça temkinli konuşuyor ve açık açık bir tavır almadığı görülüyor.

Mustafa Saruhan’da BODTO seçimleri konusunda oldukça temkinli hareket ediyor. Onu destekleyen ağabeyler ile birlikte hareket edeceği konuşuluyor. Durmuş Ali Öztürk’ün vizyonu destekleyen görüşlerini dile getirdiği biliniyor. Dr.Kerim Cangır, Taner Uslu, Mehmet Özalın’da temkinli konuşanlardan ve renk vermeyenlerden. Erman Aras ise son aldığımız bilgilere göre BODTO Başkanlığına sıcak baktığı ifade ediliyor. Erman Aras’ın böyle bir durumda, BODTO Başkanlığı mı, yoksa belediye başkanlığı mı seçimini yapması gerekiyor.

Muğla Büyükşehir aday adaylarından Musa Gökbel ile Fevzi Topuz BODTO seçimleri ile ilgili şimdilik bir yorumda bulunmuyorlar. Lakin önümüzdeki günlerde mutlaka bir değerlendirme yapacakları aşikar.

İLÇE SEÇİM KURULUNDAN HATIRLATMA

1- 29.01.2013 tarih ve 28543 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğü giren 2013/4244 sayılı Bakanlar Kurulu kararma istinaden Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulunun 16.04.2013 tarih ve 212 sayılı kararı ile seçimlerin yapılmasına karar verilmiştir.

Seçime katılacak üyelerin dikkat etmeleri gereken başlıca hususlar aşağıda belirtilmiştir.

2- Meslek Komitesi ve Meclis üyesi seçimleri yargı gözetiminde 12 Mayıs 2013 Pazar günü Bodrum Ticaret Odası hizmet binasında yapılacaktır.

3- Oy verme işlemi saat 09:00 da başlayıp saat 17:00′ de sona erecektir.

4- Seçme ve seçilme hakkına sahip olan üyeler ile yalnız seçme hakkına sahip olan üyelere ait listeler İlçe Seçim Kurulu Başkanının onayından sonra odanın hizmet binası ilan panosunda 24, 25 ve 26 Mayıs 2013 (Çarşamba-Perşembe-cuma) tarihlerinde askıya çıkarılarak üç tam iş günü ilan edilecektir.

5- İlgililer, listeleri tetkik ederek isimlerinin ya da unvanlarının yanlış yazılmış, yazılmamış veya seçme veya seçilme hakkına haiz olduğu halde listelere geçmemiş olduklarına dair sadece kendileri ya da kendi firmaları ile ilgili hususlara listelerin asılı olduğu günler içerisinde, belgeleri ile birlikte Bodrum İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz edebileceklerdir.

5174 Sayılı Kanununu 84 üncü maddesine göre yapılacak itirazlar en geç iki gün içinde karara bağlanır. Bu karara tebliğ tarihinden itibaren üç gün içinde İl Seçim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. İl Seçim Kurulunun 3 gün içinde vereceği karar kesindir.Böylelikle listeler kesinleşmiş olacaktır.

6- 6353 Sayılı Kanunun 30. maddesi ile değişik 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 81/5 maddesinde, ” tüzel kişi temsilcisi gerçek kişilerin temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair düzenlenmiş imza sirkülerinin aslı veya noter tasdikli sureti veya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden 90 gün içerisinde alınmış yetki belgesinin oy kullanma sırasında ibrazı gerekir. Ticaret Sicil Müdürlerince organ seçimlerinin başladığı tarihten önceki 90 günde dahil olmak üzere oda ve borsa seçimlerinin yapıldığı aylarda seçim amacıyla tasdik edilen bu belgelerden harç ve hizmet bedeli tahsil edilemez.” hükmü yer almaktadır.

Oy verme işlemi; 09.00-17.00 saatleri arasında gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır. Seçmen listesinde adı yazılı
olmayanlar oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliğinin oda, borsa veya resmi kuruluşça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar herhangi bir şekilde hazırlanmış (matbu, el yazısı, daktilo, bilgisayar vs.) oy pusulalarının, üzerinde İlçe Seçim Kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında seçim sandık kurulu başkanı tarafından her meslek grubu için ayrı ayrı verilecek zarfa konulması suretiyle kullanılır. Seçim mührü bulunmayan zarflara konulan oylar geçersizdir.

8- Seçim süresinin sonunda, seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, Seçim Sandık Kurulu Başkan ve Üyeleri tarafından imzalanıp, tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak suretiyle, geçici sonuçlan bir tam iş günü (13 Mayıs 2013 Pazartesi) ilan edilecektir.

9- Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile ilan süresi içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar Başkanlığımız tarafından aynı gün incelenerek, karar bağlanacaktır.

10- Meclis seçimlerinin kesinleşmesini müteakip, belirlenen üyelerle Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulunun asıl ve yedek üyeleri, Disiplin Kurulunun asıl ve yedek üyeleri ve Birlik Genel Kurul Delege asıl ve yedek üye seçimleri 18 Mayıs 2013 Cumartesi günü 09.00-17.00 saatleri arasında Bodrum Ticaret Odası hizmet binasında yapılacaktır.

Bodrum İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.