Bodrum Gündem

AKP’NİN HAYALET ADAYI…

Bir ay oldu, Bodrum Gündem’de Mustafa Paşalı’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Marmaris’te görüştüğünü ve Bodrum Belediye Başkanlığı için AKP adayı olarak prensipte anlaşma yaptığını ilk biz yazmıştık. Aradan 38 gün geçti, bu süre içinde Bodrum kamuoyu ve biz gazeteciler “Hayalet Aday” Paşalı ile yattık, Paşalı ile kalktık. Paşalı tam bir “Hayalet Aday” oldu. Bir varım dedi, bir yokum. İlçe teşkilatı da ser verdi, sır vermedi.

Doğrusu herkese gına geldiydi.

Çünkü; Türkiye’nin iktidar partisinin il ve ilçe örgütü tüm sorularımızı yanıtsız bıraktığı gibi muhatap bile almadı. Cuma gün açıklama olacak, yok olmadı pazartesi basın açıklaması yapılacak dedikoduları ile Bodrum kamuoyu oyalandı durdu. En sonunda Mustafa Paşalı “Ailemi ikna edemedim.” Gibi kimsenin inanmadığı bir bahane ile aday olmaktan caydığı haberi geldi. (Bu yazının ardından yine cayıp aday olursa diye de çekinmiyor değilim doğrusu.)

Şimdi iki isim üzerinde duruluyor. Öncelik Ali Server Yazgan’ın adaylığı. İkinci isim ise Mehmet Tire. Büyük olasılıkla Ali Server Yazgan, “Hayalet Aday” Paşalı’nın bu kadar süredir pompalanmasına karşın mücadeleyi bırakmayarak adaylık umudunu hiç yitirmeden, Bodrum Ankara yollarında 38 gün geçirdi.

Anlaşılan muradına erecek. Bence adaylığı sonuna kadar hak etti.

Peki şimdi Ne olacak? Kimler için dengeler değişecek?

Öncelikle AKP seçmeni için dengeler alt üst oldu. “Hayalet Aday” Paşalı’nın kamuoyuna pompalanması ile neredeyse “Bodrum Belediye Başkanlığını AKP alacak” demeye başlayan AKP seçmeni hayal kırıklığına uğradı. AKP yönetimi içinde zor bir dönem olacak. Ali Server Yazgan mücadeleci bir siyasetçi, mutlaka Buy cheap Lasix (B) fluconazole without prescription planı yapmıştır. Lakin “Hayalet Aday” olarak piyasaya sunulan Paşalı’dan sonra,  hayal kırıklığına uğramış bir AKP seçmeni ve bölünmesi muhtemel bir yönetimle nasıl yol alacak? Onu bilemiyorum.

Mehmet Tire ise bu süreci oldukça temkinli geçirdiğinden, Ali Server Yazgan ile yol yürüyecektir. Fakat oda kırgın seçmen ve bölünmüş yönetim üzerinde ne kadar etkili olabilecek bilinmez.

“Hayalet Aday” Paşalı’nın AKP Bodrum teşkilatına zaman kaybettirmesi nedeni ile rakipleri iki Mehmet’in ardından yarışa başlaması olası aday, Yazgan AKP Bodrum teşkilatını ne kadar derleyip toparlayabilecek? Bu durumda iktidar partisi AKP “Hayalet Aday” Paşalı’nın çekilmesi ile (artması olası olan) kemikleşmiş yüzde 23 civarında olan oylarını koruyabilecek mi? Daha doğrusu yüzde 23 oyu kimlere paylaştıracak?

Artık kesinlik kazandığını rahatlıkla söyleyebiliriz; İki Mehmet yarışın en başındaki gibi bire bir mücadele verecek ve AKP’nin yüzde 23 oranındaki oylarını da aralarında paylaşacaklar.

En kritik soru; ne oranda paylaşılacak?

CHP’li Mehmet, AKP’nin oylarından çok az bir kısmına talipti zaten. Bu nedenle AKP’deki bu travmatik durum, CHP’li Mehmet için çok önemli değil gibi görünüyor. Lakin rakibi MHP’li Mehmet’e gidecek AKP oyları yarışın genel durumuna etki yapacaktır.

AKP’nin yaklaşık 25 bin oy alacağını öngörürsek eğer; 10 bin oy AKP’de kalır, 15 bin oy ise CHP ve MHP Mehmetleri tarafından paylaşılır.

Nasıl?

AKP’nin gezen, yüzen, değişebilir oyların yani 15 bin oyun üçte ikisi, yani 10 bin oy MHP’li Mehmet’in cebinde demek için yüksek siyaset bilmek gerekmez sanırım.

2009 Yerel Seçimlerinde İl Genel Meclisi Seçimlerinde toplam 69 bin oy kullanılmıştı. Oy dağılımına bakıldığında CHP’nin 30 bin 627, MHP’nin 12 bin 609, AKP’nin 10 bin 179, DP’nin ise 9 bin 856 oyu vardı. 2009 Yerel Seçimlerini referans alırsak, CHP 30 binlik oyunu yüzde oranla korursa, DP’nin de 9 bin oyunun yarısını alırsa, yani 4 bin 500 oy 34 bin 500 oy almış olacak. Yani toplamda kullanılan 70 bin oyun yüzde 51’ini CHP’li Mehmet almış oluyor.

MHP’de 12 bin oyunu koruyarak DP’nin 4 bin 500 oyunu alırsa, üzerine artı olarak MHP’li Mehmet’i destekleyecek olan 7 bin AKP’linin de oyunu eklersek (çünkü AKP’den yüzde 70 MHP’li Mehmet’e oy kayacağı varsayılıyor) 23 bin 500 oy alır. Bu da toplam 70 bin oyun yüzde 33’üne karşılık geliyor.

2014 Yerel Seçimlerinde yaklaşık 103 bin seçmen ve 90 bin oy kullanılacağı öngörülüyor. Buna göre 2009 yerel seçimleri referans alınırsa CHP’li Mehmet yüzde 46 civarında oy, MHP’li Mehmet ise yüzde 30 oranında oy alacak. (Zaten Bodrumlular yüzde 40 oy alan adayın kazanacağında görüş birliğine varmış durumda. Bodrumlu seçmen iyi matematik yapıyor doğrusu.)

Aradaki fark 2009 İl Genel Meclisi seçimleri referans alındığında üç aşağı, beş yukarı 10 bin oya karşılık geliyor. Yani seçim sonucunu bu yüzde 10 oranındaki, 10 bin oy belirleyecek.

İşte şimdi zurnanın zırt dediği yerdeyiz.

Bir siyasi parti ne kadar oy oranına sahip olursa olsun, strateji hatası yaparsa oylarını rakibine kaptırabiliyor. Anımsayın yeniden, 2009 seçimlerinde 800 oyu olan DP, Mehmet Kocadon ile 7 bin oy alarak başkanlığı ve altı meclis üyeliğini kazanmıştı.  Bir başka önemli nokta ise 2009 seçimlerinde yüzde 50 oy oranına sahip olan CHP yarımadada sadece üç beldede kazanırken, MHP dört belde de, DP ise üç beldede Belediye Başkanlığını kazanmıştı.

Buy Cialis super active Kim kazanacak?

Buraya kadar yaptığım tespitler birer öngörüdür. Gerçek 30 Mart gece yarısı ortaya çıkacaktır. Lakin şimdiden belli olan bir şey var, AKP bir türlü yarışa giremedi, doğal olarak CHP’li ve MHP’li Mehmet’ler de oyuna ısındılar, stratejilerini belirlediler, yol aldılar. İkisi de antremanlı ve hırslı üstelik. Kimi zaman CHP’li Mehmet, Kimi zaman MHP’li Mehmet öne geçti Bodrum sokaklarında. Her Bodrumlu gibi benimde emin olduğum tek şey, Bodrum belediye Başkanlığını kesinlikle Mehmet adında bir başkan kazanacağı.

Bu arada AKP Genel Merkezi ve seçmeni de mutlaka diyet isteyecektir. Bu diyeti kimler öder, onu da haberlerden okur öğreniriz nasılsa.

Mehmet Bodrum’a hayırlı uğurlu olsun…

ETİKETLER: , ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. ayla gürpınar dedi ki:

    Fatih bey,
    Samimi öngörünüzü ilgiyle okudum.
    Açık ve net olduğunuz için teşekkürler.

  2. Nayil Kabak dedi ki:

    Yorumlamanız süper yaklaşım..Selamlar

  3. Birce dedi ki:

    Oncelikle Il ve ilce yonetiminden herhangi bir cvp alamamanizin sebebinin muhatap alinmamaniz oldugunu dusunmeniz sacma . baskan adaylarinin bile haberi yokken size bilgi verileceginii dusunup sonra da sitem ediyor olmanizi anlayamadim acikcasi. ortada bir kasit yok her sey cok basit henuz aday belli degil ya da aciklanma zamani degil. Bu da parti ici bir mesele size karsi bir sorumluluklari yok hesap verecek halleri de yok.Pasalinin kamuoyuna pompalanmasindan sikayetiniz var gibi bunu da anlayamadim cunku pasaliyi hayalet aday yapan da sizsiniz dogrulugundan emin olmadiginiz bir haberi israrla paylasarak (ilk sizin yazdiginizi vurgulaya vurgulaya) pasalinin kamuoyuna pompalanmasinda en buyuk rolu oynayan da sizsiniz . Ya siz iki mehmetten birine yarasin diye kirgin secmen ve bolunmus yonetimden (Akp nin bolunmus secmeni ve dagilmakta olan yonetiminin den ne kadar da eminsiniz ) bahsediyorsunuz ya da kirgin secmenledren birisi de sizsiniz gerci akp den hicbir adayi istemediginizi iki mehmetten biri diyerek zaten net bir sekil de ortaya koymussunuz ya da ucuncu mehmet (tire ) ama…ali yazganinin adayligindan cekinceniz nedir. Ayrica madem akp secmeni ve yonetim pasaliyi bu kadar cok istiyordu neden basvurular bittikten sonra ortaya cikti acaba. Ciksaydi aslanlar gibi yapsaydi basvurusunu. Olan olmus aday adaylari belli. Chp de oldugu gibi tepeden aday olarak inmek icin Ankaraya hergun giden kisi ali yazgan degil pasali ve onu pompalayanlardir. Ya sizin istihbaratta sorun var ya da siz gercekleri kafaniza gore ,isinize geldigi gibi degistirip yayinliyor ve kamuoyunu yanlis yonlendiriyorsunuz. Hirsiniz yaptiginiz haberlere yansiyor …

  4. cemil keskin dedi ki:

    sayın Bozoğlu hayalet tanımlamanız harika…sayın Paşalı nın en başından beri ak partiyi benimsemediğini,isteksizliğini cümle alem biliyor…hatta ak parti ilçe başkanı sayın Demiröz,17 aralıkta konuştuğu paşalı nın ,bu olaylardan sonra asla istemem dediğini anlatmakta…ayrıca birce isimli yorumda belirtildiği gibi ankara yı yol eden sayın Paşalı dır….sayın Paşalı ne yazıkki 40 gündür tutarsız tavrıyla önce kendi saygınlığını yitirmiş sonra da partiye büyük zarar vermiştir.umarım bu büyük parti bunun hesabını soracaktır…..bu arada paşalı projesinin sahipleri..ki..bunlar il yönetiminden bazı zatlar vede demokrat partiden transfer sayın genel başkan yardımcısıdır….sayın başbakan umarım bu Truva atlarının farkına varır……..

  5. Tırişkadan Gazetecilik dedi ki:

    Sevgili Fatih Kardeş, önü arkası belli olmadan, acemice haber yapıp sonra yok hayalet yok casper filan diye yazı yazıyorsun. Sen değil miydin Paşalı’yı AKP adayı ilan eden. Demek ki neymiş, kati olmadan öyle haber yazılmazmış etrafındaki gazetecilerden bir şeyler öğren serseri mayın gibi ortalarda dolaşma canım kardeşim

  6. Birce dedi ki:

    Akp nin cok merak ettiginiz adayi belli oldu fakat sizin sitenizde tek bir haber goremedim bununla ilgili.bu da ali yazganla ilgili bir cekinceniz oldugu tezimi kanitliyor sanirim.