Bodrum Gündem

BODTO Uyarıyor…

10.01.2014
0
A+
A-

Ticaret Odası tarafından Bodrum’un tarihinde ilk kez hazırlanan Bodrum’un Ekonomik ve Sosyal Verileri Analizi isimli  istatistiki çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar şok etti.

Plavix buy online Bodrum Gündem Haber/10 Ocak 2014 purchase Sildenafil

Gazeteci Can Pulak ve BODTO Başkanı Mahmut Kocadon birçok meslek gurubunda sınır tanımayan aşırılıklar yaşandığını belirterek kentin geleceğine yönelik ciddi uyarılarda bulundu. Kocadon “1970’li yıllardan itibaren cazibe ve rant merkezi haline gelen Bodrum’u dünya markası yapmayı başardık. Ancak sadece rant uğruna Bodrum’a gelenlerin yarıdan fazlası hüsrana uğrayıp iflas edip gidiyor, hem kendilerine hem de kentimize yazık oluyor, bu nedenle yaptığımız istatistiki çalışma sonucunda yeni yönetime gelecek idarecilere her meslek gurubunda mutlaka sınırlamaya gidilmesini önerdik, Bodrum’da yatırım yapacaklara da sakın bize veya yerel yönetimlere danışmadan yatırıma yönelmeyin paranızı toprağa gömmeyin” diyerek ciddi uyarılarda bulundu.

buy Lasix online İşyeri Sayısında Olimpiyat Rekoru Kırdık, Dünyada Böyle Başka Bir İlçe Yok…

Bodrum Ticaret Odası tarafından yapılan istatistiki çalışma dünya markası haline gelen turizmin kentinin rant uğruna nasıl yağmalandığını, tarihi kentin geleceği  açısından alarm çanlarının çaldığını ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başdanışmanı gazeteci Can Pulak, Bodrum’da sayıları hızla artan ve Türkiye’deki birçok ilden çok daha fazla olan işyeri, konut, meslek sayılarına dikkat çekti.  Pulak son yapılan istatistiki bilgilerden elde edilen sonuçların ürkütücü olduğunu ve  “Herkes Bodrum’un rantı peşinde” sonucunun çıktığını belirterek “Kimse Bodrum’un geleceğini düşünmüyor. Bu ilçede 136.117 kişi yaşıyor, 170 bin yapı var, yani herkese en az bir ev düşüyor. Muğla ilinde 50 banka varken ilçede bu sayı ilçede 90’nı aştı. Merkezde 36 bin kişi yaşıyor ama  tam 11.466 işyeri var. Yani üç kişiye bir işletme düşüyor. Bu bir dünya ve olimpiyat rekoru olarak kabul edilebilir.Dünyada böyle başka bir ilçe bulamazsınız. 900 taksi, 650 minibüs, 450 servis aracı trafikte tescilli, 2 binin üzerinde şoför var. 1350’nin üzerinde alkollü iş yeri var. Bu sayı Ankara’da bile sadece 55.  500 metrelik cadde üzerinde bulunan market sayısı 18 berber sayısı ise 15, sektörler birbirlerine zarar vermeye başladı.Bu ortamda kimse para kazanamaz, veriler ortada” dedi.

Başkan Adaylarına Ciddi Uyarı…

Gazeteci Can Pulak Yerel seçimler öncesinde  Bodrum’u yönetmeye talip olan belediye başkanları adaylarına da ciddi uyarılarda bulunarak “ Kentin neyi var neyi yok,eksiği fazlası nedir, neye ihtiyaç duyuluyor? Enerji ve su yeterli mi, geçmiş yılların rakamlarıyla bu yılın arasındaki fark,nüfus artışına paralel mi gelişiyor? Bu sorulara açık ve net yanıt verebilmeliler. Seçmen geçmiş yıllara oranla daha bilinçli. Bu kez  adayları sorularıyla terletecek. Geçen seçimde yarımadada kaç bina vardı? Şimdiki rakam ne? Daha ne kadar büyüyecek Bodrum? Yarımadada işletme sayısı kaça çıktı? Merkezde ve beldelerdeki toplam nedir? Şehirde kaç taksi,kaç minibüs,kaç servis aracı, kaç motosiklet var? Berber, lokanta, fırın sayısını verebilecek mi adaylar? Verebilecekse sadece rant amaçlı bu büyümeye ne zaman dur diyecekler. Eğer başkan adayları Bodrum’un geleceğini düşünüyorlarsa tüm bunlara açık ve net yanıt verebilmeli. Aksine seçim vaadi olarak verilecek sözler yangına körükle gitmek demek, Bodrum’u ateşe atmak demek” dedi.

Her Meslek Gurubunun Rant Merkezi Oldu…

Muğla merkezde 230 avukat varken Bodrum ilçesinde bu sayının 340 olduğu, Adli Soruşturma Dosyalarında ise yaklaşık 11bin 66 ile yine Bodrum birinci iken bu sayının Muğla ilinde 6.080 olduğu, ortaya çıktı. Bodrum’da  en yoğun yaş ortalaması 14.123 ile 30-34 yaş gurubunu temsil ederken, en az yaş gurubu ise 90 yaşın üzerinde 250 kişinin yaşadığı belirlendi. Bodrum’da 0-4 yaş gurubunda ise tam 8349 çocuk tespit edildi.

Çalışanların sadece %57,6’sı Bodrum’da ikamet etmekte, %42,4’ü, Bodrum dışında ikamet etmektedir. Bu durum çalışanların neredeyse yarısının geçici eleman olduğunu ortaya koymaktadır. Bodrum dışında yaşayan çalışanların “Bodrum’luluk bilinci” ile ilçenin ekonomik ve sosyo-kültürel yapısına sağladıkları katkı mutlaka değerlendirilmelidir diyen Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, odanın resmi kurum ve kuruluşlar ile birlikte yaptığı Bodrum’un Ekonomik ve Sosyal Verileri Analizi  isimli istatistiki çalışmanın dünya markası kentin ekonomik uçurumun kenarına gelip dayandığını gösterdiğini belirterek “1970’li yıllardan itibaren cazibe ve farklı bir yaşam merkezi haline gelen Bodrum’u dünya markası yapmayı başardık. Ancak sadece rant uğruna Bodrum’a gelenlerin yarıdan fazlası hüsrana uğrayıp iflas edip gidiyor, hem kendilerine hem de geldikleri kente yazık oluyor, bu nedenle yaptığımız istatistiki çalışma sonucunda yeni yönetime gelecek idarecilere her meslek gurubunda mutlaka sınırlamaya gidilmesini önerdik, Bodrum’da yatırım yapacaklara da sakın bize veya yerel yönetimlere danışmadan yatırıma yönelmeyin paranızı toprağa gömmeyin. Bodrum’a sahip çıkmak planlı kalkınma ve gelişme için bu çalışmayı yaptık. Önümüzdeki süreçte bugün var olan koşullarımızı STK’larla değerlendirmeye tabi tutarak planlı bir kalkınmanın adımlarını atmak istiyoruz” dedi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.