Bodrum Gündem

Geçmişin ve Günümüzün Süper Kahramanı “Hızır”…

11.02.2014
0
A+
A-

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen, Yard.Doç.Dr.Ali Abbas Çınar’ın konuk olarak katıldığı “Hızır ve Alevilikte Hızır İnancı” konulu  söyleşi  Ticaret Odasında gerçekleşti.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 11/02/2014

Bodrum Ticaret Odası konferans salonunda düzenlenen söyleşiye Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği başkanı Cem Yalçın ev sahipliği alevi hızır (45) Cheap Lamisil yaparken, “Hızır ve Alevilikte Hızır İnancı” konulu seminerde konuşmacı olan Yard.Doc.Dr.Ali Abbas Çınar, yaklaşık üç saat süren programda konu ile ilgili katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Abbas Çınar Hızır ile ilgili yaptığı konuşmasının başında Hızır’ın kadim bütün dinlerdeki varlığından söz etti. Çınar “”Hızır” inancı, Hıristiyanlık, Yahudilik, Zerdüştlük, Şamanizm ve Antik Yunan dinlerinde de yer almaktadır. Özellikle de Yahudilikteki “İlya” inancı, Hızır ile tıpatıp aynıdır. Kitab-ı Mukaddes’e göre İlya, Yahudi mistiklerine görünmekte; onlara gizli hikmetleri öğretmektedir.  Türk mitolojisinde savaşlarda kurt kılığına girip öndere veya komutana görünür. Yaraları iyileştiren ilaçlar yapar veya içeriklerini tarif eder. Bazen kör olarak tarif edilir ama göze ihtiyacı yoktur, çünkü o kalp gözüyle her şeyi görür. Hızır’ın Sümer kökenli bir kişi olduğu da iddia edilir. Sümerlerden beri var olduğu öne sürülmektedir. Sümerlerdeki Hasısatra ile aynı kişi olduğu düşünülebilir. Ölümsüzlük suyunu içtiği için ölüp yeniden dirilebilir. Elbiseleri yeşildir. Bu anlamda doğayı simgeler. Hızır Ata da denir.  ” dedi.

order Ventolin alevi hızır (42)Geçmişin ve Günümüzün Süper Kahramanı “Hızır”…

Çeşitli kaynaklarda anlatılanlara bakılırsa Hızır sürekli şekil değiştiren, birbirinden farklı bedenlere bürünen, ihtiyar bir adam olabildiği gibi genç bir delikanlı olarak da karşımıza çıkabilir diyen öğretim üyesi Yard.Doc.Dr.Ali Abbas Çınar konuşmasına şöyle devam etti “Günümüze kadar gelen anlatımlarda Hızır göz açıp kapayıncaya kadar  uzun mesafeleri kat edebilir, yardıma ihtiyaç duyulduğu bir anda görünüp, işini bitirince hemen kaybolur. Havada, boşlukta yürüyebilir; su üstünde batmadan dolaşabilir; simyâ ilmini bilir; birçok farklı meziyete sahiptir. Çoğu kişinin bir peygamber veya melek sandığı bu efsanevi kişi, Kuran’da Ledün ilmi verilen (Ledün, ilahi bir ilimdir ve sadece Allah’ın seçtiği kullarına bahşedilir. Kaderinde yazmayan bir kişi istese de öğrenemez.) kul olarak geçmektedir. Kuran’da Hızır’la ilgili anlatılanlardan, Hızır’a Allah’ın verdiği ilim sayesinde, onun geçmiş ve gelecekten haberdar olduğu anlaşılmaktadır. Bu da Hızır’ın bir nevi zamanda yolculuk yaptığını gösterir.  Bazı kitaplarda ise “Allah ona kendi ilminden öğreterek mevsimler arası, zaman ve mekanlar arası geçiş yeteneği vermiştir.” denmektedir. Ali Abbas Çınar Hızır’ın Kur’an da yer alışını da şöyle açıkladı “ Kur’ân-ı Kerîm’de, Hızır’ın isminden açıkça bahsedilmez. alevi hızır (34)Ancak Kehf Sûresı’nin 60-82. ayetlerinde yer alan Hz. Mûsâ ile ilgili kıssadan “Katımızdan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve kendisine ilim öğrettiğimiz  kullarımızdan bir kul…” diye sözü edilen  sahsın Hızır olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü bizzat Hz. Muhammed’den n gelen sahih hadislerde bu sahsın Hızır olduğu açıkça belirtilmiştir” dedi.

“Hızır İnancı Alevilerin yaşamının Bir Parçasıdır”…

Hızır inancının Türk kültür hayatının içinde yerleşik bir ritüel olduğuna değinen Ali Abbas Çınar  sözlerini şöyle sürdürdü “Bu ritüel Alevilikte çok daha farklı yaşanıyor. Aleviler onu kendi hayatlarının bir parçası haline getirmişler. Örneğin Hızır orucu tutulur, lokması dağıtılır, niyazı yapılır.  Hızır inancı o kadar yaygın ve içselleştirilmiş alevi hızır (22)bir şekilde ki Tanrının bir tezahürü olarak değerlendirilir. Bunun en önemli örneklerinden biri de Antakya yöresinde 52 tane Hızır makamı vardır.  Günümüzde hayatımızın içinde yoğunlukla yer alan ise Hızır Orucudur.   Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecede bekar genç kızlar ve delikanlılar Perşembe günü oruç tuttuktan sonra oruçlarını carken su içmezler biraz fazla tuz yerler fazla susasınlar diye ve su içmeden yatarlar rüyasında kim kendisine su verirse onunla evleneceğine inanırlar.”.

Karşımızdaki Kişinin Hızır Olduğunu Nasıl Anlayacağız? buy Colchicine
Sıkıntıdaki kulun imdadına gelenin Hızır olup olmadığını anlamanın birkaç  yolu olduğunun rivayet edildiğini aktaran Yard.Doc.Dr. Ali Abbas Çınar” Bu anlatılanlara inanmak isteyen inanır, inanmak istemeyen tabii ki inanmaz. Günümüze kadar gelen anlatımlarda  Hızır’ın sağ elinin başparmağının kemiksiz, her iki elindeki işaret ve orta parmaklarının aynı boyda olduğu ve ayrıca da ayak bastığı yerin yeşerdiği söylenir.  Dolayısıyla Hızır’la karşılaştığına inanan kimse, onun ellerine ve ayağını bastığı yere bakmalı. Ama hikayelerde genellikle Hızır kaybolup gittikten sonra kişi onun kim olduğunu anlamaktadır” dedi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.