Bodrum Gündem

Ağır Kusur Sayılmalı

14.02.2014
0
A+
A-

“Gaz Sızdırmazlık Raporu” Yoksa

buy Cialis AĞIR KUSUR SAYILMALI

Valtrex cheap

Xenical order TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bodrum İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Semayi Yaman, 8 Şubat 2014 tarihinde 48 T 6886 plakalı LPG’li ticari aracın, Bodrum Gümbet Kavşağındaki trafik ışıklarında dururken patlaması ve yanmasına ilişkin basın bildirisi yayınladı.

Bodrum Gündem/11 Şubat 2014

Kamuoyunun bildiği üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19.12.2011 tarihli Genelgesiyle, araç muayene istasyonlarında “Gaz Semayi Yaman Makina Mühendisi MAKEL PazarlamaSızdırmazlık Raporu” aranması zorunluluğunu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını Ağır Kusur”dan “Hafif Kusur”a dönüştürülmüştü. Bu durum LPG’li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir.

Bu uygulamanın yürürlüğe girmesi ile 2005 yılından önceki denetimsiz ortama geri dönüldüğü, Makina Mühendisleri Odası tarafından disiplinli denetim sayesinde oluşan yaygın güvenilirliğin ortadan kalktığını gözlemlenmektedir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın yayımladığı “Araçların İmal Tadil ve Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelik” hükümlerine açık bir aykırılık oluşturarak yürürlüğe sokulan bu uygulama sonrası son 24 ayda LPG`li araçlarda yakıt sisteminden kaynaklı gerçekleşen kazaların sayısı artmıştır. Son olarak Bodrum’da yaşanan kaza da bu durumun göstergesidir.

Geçmişten ders alınmamaktadır!

bodrum_gumbet_lpg_otomobil_yandi (10)Bu uygulama 2005 yılı öncesini akıllara getirmektedir. Zira 2005 öncesinde imalat-montaj ve kullanıma dair denetim ve kontrollerin yapılmaması, araçların LPG`ye dönüşüm tadilatında standart olmayan malzemelerin kullanılması, montajların standart dışılığı, periyodik ve etkin denetimlerin yapılmamasından kaynaklanan kazalar dolayısıyla önemli can ve mal kayıpları oluşmuştur. Hatırlanacağı üzere 2004 yılı sonunda bir basın mensubunun sekreterinin acı ölümüne yol açan LPG’li araç kazasına 8 Ağustos 2013 tarihinde Adana’nın Ceyhan ilçesinde yaşanan, 4’ü olay yerinde, 2’side hastanede olmak üzere 6 kişinin can verdiği bir diğer LPG’li araç kazası da eklenmiştir..

Sızdırmazlık raporu vermeye yetkili kuruluşlar arasında, yurt çapında en yaygın (75 il ve 24 ilçede sabit, 154`ü gezici olmak üzere ülke genelinde toplam 253 noktada) örgütlülüğe  sahip olmamız itibarıyla araç denetimlerinin çoğunluğunun Makina Mühendisleri Odası tarafından yapıldığı bilinmektedir. Odamızın uzman mühendisleri, sızdırmazlık testleri sırasında araçlarda  15 ana başlık altında 85 noktada kontrol yapmakta ve duruma göre tamamı majör uygunluk ya da uygunsuzluk olarak değerlendirilmektedir.

bodrum_gumbet_lpg_otomobil_yandi (3)Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG`li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan Periyodik Kontrollere esas LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından 2000–2005 yılları arasına benzer, hatta daha vahim sonuçlar doğurmaya başladığı görülmektedir. Zira uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinmeye başlanmış; onların yerine “merdiven altı” tabiriyle anılan, uzman olmayan kişilerin çalıştığı kontrolsüz ve denetimsiz firmalar piyasaya tekrar hakim olmaya başlamıştır. Gerek kamu idaresi, gerek ilgili sektör gerekse ilgili esnaf ve halkımızı çok olumsuz etkilemekte olan bu uygulama ile can ve mal güvenliği de büyük ölçüde riske sokulmaktadır.

Tek sebebin denetimsizlik olduğu LPG’li araç kazalarının daha fazla can almaması için 2012 yılından önceki uygulamaya geri dönülerek, araç muayene istasyonlarında, LPG’li araçların sızdırmazlık raporunun bulunmamasının ‘AĞIR KUSUR’ olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Makine Mühendisleri Odası

Bodrum İlçe Temsilciliği

Yürütme Kurulu

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.