Bodrum Gündem

BODRUMLU MEHMET’LERİMİZE ÇAĞRI..!

Haluk Ortaç

TEMA VAKFI BODRUM GÖNÜLLÜSÜ

İki aydan az zaman kaldı yerel seçimlere. Önceki seçimler gibi “ bu seçimler de ” önemli diyoruz. Bu sefer ki yakıştırması, hükümet/iktidara güvenoyu veya genel seçimlerin provası olacak deniyor. Bence bu yakıştırma doğrudur.

Her seçim öncesi ürkütür beni. Yine bir seçim öncesi yazımda, Eyvahhhhhhh yine seçim süreci başlığını kullanmıştım. Bu sürece kendi penceremden,yine doğa adına bakmıştım ve yazmıştım;

“ İşte yeni bir seçim döneminde,EYVAHHHHHH dememin nedeni , politikalar adına ,üç/beş oy kapma adına daha da hoyratça,insafsızca,düşünülmeden ve doğaya karşı saygısızca kullanılma dönemi olmasıdır.Kısa sürer ama sonuçları uzundur,kalıcıdır ve vahimdir….

…..doğanın, politika ve politikacılarla olan dostluğu bitme noktasına gelmiştir tespiti ile,al birini vur ötekine der mi doğanın dili olsa acaba? ”sorusu ile devam etmiştim.”

Araya giren iki seçim sürecindeki geçen zaman değerlendirildiğinde ,sorunun  özeti bir kısacık deyim ile, aynı tas aynı hamam .

En son örneği de Bodrum Değirmenler Mevkiin de yaşanan sorumsuzluk. Herkesin seçim çalışmalarına daldığı dönemde Ali Dizdar, Bodrum Gündem Gazetesi’ne yazmış ve görüntülemiş eline sağlık. ( http://www.bodrumgundem.com/2014/02/11/dogal-sitte-insaat-santiyesi/ )

Ne zaman halk iradesini belirlemek için sandıklar koyulsa,toplumun dinamik ifadesi olan sivil toplum kuruluşları veya demokratik kitle örgütleri varlık nedenleri ve duydukları sorumluluklar gereği düşüncelerini ,görüşlerini açıklamak ve söylemek zorundalar.

Ne kadar başarılılar veya dinleyen ,aldıran var mı hepimizce malum.!

Gönüllüsü olduğum TEMA Vakfı da,her fırsatta görüşünü ve düşüncelerini belirten ve yazabilen bir sivil toplum kuruluşu.Özellikle ve kendi ilgi alanında halk iradesinin belirleneceği dönemlerde bunu başarı ile yapıyor.

Yeni Anayasa Öneri Taslağı,önceki genel seçimlere yönelik Siyasi Partiler ve Seçmenler İçin Rehber,Eko-Siyaset Bildirgesi,Su Kanun Tasarısı gibi.

Mart sonu yapılacak Yerel Seçimlerde de TEMA Vakfı  bir çalışma hazırladı.

TEMA Vakfı’ndan Yerel Yönetimlere Çağrı:

Ekolojik Okuryazar Belediye Başkanları Aranıyor, başlığını taşıyor.

Dünya nüfusunun büyük kısmını barındıran şehirler günümüzde içtiğimiz sudan, soluduğumuz havaya kadar olan temel ihtiyaçlarımız ve yaşam kalitemiz üzerinde kilit bir rol oynuyor. Kentler, yaşam alanlarımız, tüketim ve yaşam biçimlerimizi belirleyen temel unsurlara dönüştüler. Dolayısıyla, nasıl bir kent istediğimiz aslında nasıl bir hayat sürmek istediğimiz ile doğrudan ilişkili bir hale geldi.

Bu sebeple TEMA Vakfı olarak, yerel yönetimlerin Anayasamız ile garanti altına alınan “sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkı” konusunda çok önemli bir rol oynadığına inanıyoruz.

Yerel yönetimlerin imzasına açılan, sürdürülebilir kentler ve kasabalara yönelik Aalborg Şartı’nı Türkiye’de, toplam 2912 belediyeden sadece 9’unun imzalaması (Avrupa Birliği üye ülkelerinden örnek vermek gerekirse, İtalya’da 870 adet, İspanya’da 1064 adet yerel otorite tarafından imzalanmıştır) ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi (Council of Europe) tarafından hazırlanan, “tüm insanların sağlıklı, yerleşik, güzel ve özendirici bir çevrede yaşama hakkını” esas alan Avrupa Kentsel Şartı’nı ise Türkiye’den henüz imzalayan yerel yönetimin bulunmaması bu konudaki duyarlılığın henüz yeterince gelişmediğini göstermektedir.

2014 yerel seçimlerinde belediye başkanı olacak adaylara, TEMA Vakfı olarak, en temel hakkımız olan sağlıklı bir çevrede yaşamak için bazı taleplerimizi iletmek istiyoruz:

1. Tarım arazilerinin korunması.

2. Doğal ve kültürel kimliklerin korunması.

3. Yeşil alanların korunması.

Cheap Vermox 4. Atık yönetimi ve çevrenin korunması. order Clonidine

Valtrex online 5. İklim değişikliğine uyum sağlanması.

6. Sürdürülebilir ulaşımın geliştirilmesi.

7. Kentsel altyapının geliştirilmesi.

8. Şehirlerin sağlıklı gelişmesi .

9. Paydaşların karar süreçlerine aktif katılımının sağlanması.

10. Ekolojik okuryazar belediyelerin oluşturulması.

Birbirinin önüne koymadan sıralanan bu istemlerin her biri çok önemlidir.Fakat Ekolojik okuryazar belediyelerin oluşturulması hepsine bir zemin hazırlama da fark etmenin,farkında olmanın bilincini taşıyor.Yani, ekoloji okuryazarlığı “yeryüzünde hayatı mümkün kılan doğal süreçleri anlamak ya da doğaya yönelik bilgi, beceri, tutum, değer ve anlayış sergilemesi” olarak tanımlanabilir. Ekoloji okuryazarlığı bireyde doğa bilincinin oluşmasını, doğanın ilkelerini öğrenmesini ve doğayla iletişim kurmasını sağlar. Yerel yönetimler de doğayla uyumlu şehirler yaratabilecek en önemli karar alıcı organlardır. Doğayla  ve çalışanların doğayı anlayıp, doğanın parçası olduklarını fark etmeleri ile gerçekleşebilir.

TEMA Vakfı olarak, ekolojik okuryazar belediyeler hayal ediyoruz,

vurgusu ve seslenişi  ile  görüşlerini, istemlerini belediye başkanlarına

yönetimlerine, yine duyduğu   sorumlulukları gereği açıklıyor.

Oy uğruna,rant yaratmadan doğaya ve varlıklarına seçim süreçlerinde daha da fazla sahip çıkmalıyız.

Bodrum da  ve yerel seçimler de oylarımıza talip olan başkan adaylarımıza,ve yerel meclis üyesi adaylarına ekolojik okuryazar belediye istemlerimizi önemle belirtmeliyiz. Gözümüzün,kulağımızın, mesela Kissebükün de,Adaboğazın da,Dereköy de,Değirmenler Mevkiin de  adeta nöbette olduğunu da hatırlatmalıyız.

EYVAHHHHHHHHH demeyeceğim bir seçim süreci yaşamak istiyorum, doğanın adına daha da fazla gecikmeden.

 

 

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.