Bodrum Gündem

Yabancılar Türklerle Eşit Hakka Sahip Olacak

Yabancılar Türklerle Eşit Hakka Sahip Olacak
21.02.2014
0
A+
A-

Bodrum’da yaşayan İngiliz vatandaşlara yönelik ‘Yabancılar ve Uluslar arası Koruma Kanunu’ ile ilgili uyumluluk faaliyetleri kapsamında İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Atay Uslu  “Uzun dönem ikamet izni alan yabancılar bazı haklar açısından Türk vatandaşlarla eşdeğer hale geliyor” dedi.

Bodrum Gündem/21 Şubat 2014

İngiltere İzmir Konsolosluğu işbirliğiyle Nurol Kültür Merkezi’nde düzenlene toplantıya Muğla Vali Yardımcısı Salih Gürhan, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, İngiltere yabancilar_turkler_esit_haklar_bodrum_6Bodrum Konsolosluğu Pro Konsül Deniz Korkmaz ve ilçede yaşayan 80 dolayında İngiliz vatandaş ile Bodrum Tapu Müdürlüğü ve Muğla Barosu’ndan temsilci katıldı.

Açılış konuşmalarında Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan  “Bakanlığımız Türkiye’de yaşayan yabancılarla ilgili bütün sorunları karşısında hizmet verecek şekilde bir teşkilatla çalışması yapıyor. İlçemizde kurulacak Göç İdaresi Müdürlüğümüz vasıtasıyla burada yaşayan yabancılara bütün hizmetleri bu teşkilatımız verecek” how to buy Plan B dedi.

Muğla Vali Yardımcısı Salih Gürhan’da salondaki yabancılara hitaben “Artık biz sizlere hemşerilerimiz diyoruz, sizleri yabancı olarak görmüyoruz. Türkiye’de sizlere ne gibi hizmetler sunabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz bunların arayışı içerisindeyiz. Sizleri bir vatandaşımız olarak görüyoruz bu amaçla da bu toplantıları devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda uyum faaliyetleri kapsamında mülkiyet edinme, sağlık hizmetlerine erişim,  genel hukuk sistemi,  e-vizeyeni göç sistemi konularında bilgi verildi.

yabancilar_turkler_esit_haklar_bodrum_130 Milyondan Fazla Yabancı Geliyor…

Yeni bir idare olduklarını ve yabancılarla ilgili eski mevzut ve sistemlerinin 1950’li yıllarda ortaya konduğunu söyleyen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Atay Uslu buy Viagra O yıllarda Türkiye’ye 30 bin yabancı geliyordu. Bugün ise 30 milyondan fazla yabancı geliyor. Türkiye artık göçmenler için cazip bir ülke haline geldi. Bu gelişmelerden sonra geçen yıl Nisan ayında  ‘Yabancılar ve Uluslar arası koruma kanunu” diye yeni bir göç sistemi dizayn edildi. Bu sistem tamamen AB yasalarıyla uyumlu.” dedi.  Toplantıda İngiliz vatandaşlara hitaben  “ Göreceksiniz ve ileride bunu anlayacaksınız ki bu yasa sizin karşılaştığınız birçok sorunu ortadan kaldıracak” diyen Atay “Göç sistemimizin oldukça basitleştiğini göreceksiniz. Bundan sonra size bu sistem sayesinden net cevaplar vereceğiz. Bugüne kadar yaşadığınız sorunları az çok algılayabiliyoruz.  Her kuruma gittiğinizde farklı cevap alma sorununu ortadan kaldıracağız. Türkiye’nin 81 ilinde, Bodrum gibi 148 ilçede ve yurt dışında teşkilatlanıyoruz” Retin-A without prescription dedi.

Yeni Kanuna Göre Değişiyor…

Kanunun birinci cümlesinde “Bu kanun ve bu idare yabancıların Türkiye girişleri ve kalışları ayrılışları ile ilgili her türlü işlemi yapar” dendiğini ve bunun çok önemli olduğunu söyleyen Atay “Yani bundan sonra sizin vize işlemleri, ikamet işlemleri dahil olmak üzere her türlü işleminiz bu kanuna göre yapılacak. Şu anda hem çalışma daha sonra ikamet izni alıyordunuz. Bundan sonra öyle olmayacak” dedi.

yabancilar_turkler_esit_haklar_bodrum8 Yıldan Sonra Süresiz İkamet…

Kısa dönem ve uzun dönem ikametlerden söz eden Atay “4 yıllık ikamet izni aldıysanız 4 yılın sonuna kadar yeniden başvurmanıza gerek yok. Ama 4 yıldan sonra süreniz bitince artık yeni sisteme göre başvurunuzu alıp kısa dönem ikamet izni alacaksınız.  Diğer bir düzenleme uzun dönem ikamet izni.  Uzun dönem ikamet izninde,  aralıksız 8 yıl Türkiye’de yaşadıysanız ve kanunun diğer şartlarını yerine getirdiyseniz daha sonra süresiz olarak ikamet izni almış olacaksınız. Türkiye de geriye dönük 3 yıl içerisinde geçiminizi sağlayacak derecede yeterli gelir kaynağınız ve geçerli sağlık sigortanız olması gerekiyor” diye konuştu. Toplantıda Türkçe olarak yapılan konuşmaların bir görevli tarafından İngilizce çevirisi de yapıldı.

 “Yasal İkamet 300 Bine Yaklaştı”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atay, Türkiye ye turist ya da mülteci olarak 30 milyondan fazla yabancı geldiğini, son yıllarda da Suriyeli geçici koruma altında olan vatandaşların geldiğini belirterek “Bodrum’da da olduğu gibi yasal ikametle gelen yabancılar var. Yasal ikamet sayısı 300 bine yaklaşmış durumda. Türkiye 11 Nisan 2014’den itibaren yabancılar açısından yeni bir göç sistemine geçiyor. Bunun kanun geçen yıl çıkmıştı. Bu yıl 11 Nisan’dan sonra yürürlüğe girecek. Artık yabancılarla ilgili işlemlerin tamamı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Yeni kanunun ikamet izninde çeşitlilik getiriyor, vize  rejiminde değişiklik yapıyor. Yine mültecilerle ilgili sığınmacılarla ilgili, uluslar arası koruma altındaki göçmenlerle ilgili değişiklikler ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

yabancilar_turkler_esit_haklar_bodrum_3Türk Vatandaşına Tanınan Haklardan Faydalanacaklar…

Yeni yasaya göre kesintisiz 8 yıl kalan yabancı vatandaşa uzun dönem ikamet izni alacağını, bu izni alan yabancılarında bazı haklar açısından Türk vatandaşlarla eşdeğer hale geldiğini anlatan Atay şunları söyledi:

“Mülkiyet edinmede mesela şu anda yabancılar için kısıtlama var ancak uzun dönem ikamet izni aldıkları zaman Türk vatandaşlarının sahip olduğu haklar açısından mülkiyet edinebilecekler.  Askerlik hizmetleri, seçme seçilme, kamu görevlerine girme, vergiden muaf araç ithal etme gibi konular dışında genel olarak, uzun dönemli ikamet izni alan vatandaşlarla Türk vatandaşları  aynı eşit haklara sahip oluyorlar. Türk vatandaşına tanınan her türlü haktan faydalanıyorlar.  Mülkiyet sistemi tamamen Türk vatandaşlara tanınan hakları içeriyor”

Atay bir yabancı vatandaşın daha önce çalışma izni alıp ikamet izni alamadığını yada bunun tam tersi durumlar olduğunu belirterek çalışma izni alanların ikamet izni almış sayılacağını söyledi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.