Bodrum Gündem

SEÇİM ANALİZİ…

Bodrum’da Yeni Bir Dönem Başladı…

2. KOCADON DÖNEMİ…

Büyükşehir Yasası gereği belde belediyelerin kapanmasıyla Bodrum Yarımadası’nın ilk belediye başkanı olan Mehmet Kocadon kapanan belde belediyeleri devir aldı. Seçim süreci ile ilgili dikkat çeken noktalar var.

Bir yıldan 30 Mart’a kadar yoğun bir şekilde süren seçim sürecinin başlangıcı, BODTO seçimleriydi. Cekişmeli  BODTO seçimleri sonunda Mahmut Serdar Kocadon’un grubu yedi meslek grubunu kazandı. Vizyon grubu ise yapılan ittifaka karşın sadece 3 meslek komitesinde başarı sağladı.

Daha öncesinde Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası seçimleri, BODTO seçimlerinin ardından da Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası seçimleri sessiz bir şekilde yapılmasına karşın, Şoförler Odası Seçimi ile Esnaf Odası Seçimleri Bodrum Belediye Başkanlığı seçimi için psikolojik etki yaptığı bir gerçek. Her iki seçimde de CHP ve MHP örgütü ve başkan adayları açık bir şekilde taraf olmadılar. Lakin Belediye Başkanlığı seçiminde önemli bir etki yaptığı yadsınamaz.

Diflucan cheap MHP ÖNDE BAŞLADI…

MHP seçim çalışmalarına resmen açıklanmasa da tek aday Mehmet Tosun ile Bodrum Belediye Başkanlığı için çok öncesinden çalışmaya başladı. Bu nedenle CHP ve Mehmet Kocadon’a rağmen, Bodrum sokaklarında Mehmet Tosun’un başa baş, hatta seçimi kazanabilir şeklinde konuşuldu. Özellikle seçimin kaderini belirleyecek seçmen sayısına sahip Turgutreis ve Karaova bölgesinde MHP’li Mehmet Tosun önde gittiği iddia ediliyor ve buralarda fark atacak deniliyordu. Bu arada Ak Parti Belediye Başkanlığı için adı geçen iddialı isim Mustafa Paşalı’nın MHP saflarına geçerek birinci sıra meclis adayı olması ile MHP moral kazandı. Paşalı’nın MHP’ye geçmesi ile sokak MHP’li Mehmet Tosun’un kazanma olasılığının daha da arttığı konuşulmaya başlandı. Seçime az bir süre kala Paşalı’nın iş nedeni ile önceden planlanmış yurtdışı programı, Paşalı’nın “MHP’den ayrılmış” dedikodularının çıkmasına neden oldu. Bu süreçte MHP önemli oranda puan kaybetti. MHP’nin Gümbet’te yaptığı çadır seçim ofisi ise oldukça sancılı bir süreç yaşanmasına neden oldu. Çok açık olmasa da ortam oldukça gerildi. Ardından MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin katıldığı mitingde beklenen kalabalığın yakalanamaması da yine MHP’ye kan kaybettirdi.

Mitinglerin başlaması ile Mehmet Tosun’un daha ılımlı konuşmasına karşın, özellikle MHP İlçe Başkanı Asım Başaran’ın sert üsluptaki konuşmaları dikkat çekti. Başkan Başaran’ın CHP adayı Mehmet Kocadon’a yönelik eleştirilerine katılanlar olsa da, dezavantaja dönüştü. Zira MHP ile ilgili “MHP gelirse mafya Bodrum’a gelir” şeklindeki dedikodular bu süreçte daha da sıklaştı. Öyle ki neredeyse her miting konuşmasında Mehmet Tosun, mafya dedikodularına yanıt vermek durumunda kaldı. Özellikle meclis adaylarının isimlerini öne çıkartarak, Bodrum’u her görüşün yer aldığı bir meclis oluşturduklarını anlattı.

MHP’nin seçim argümanlarından en önemlisi Konacık Belediyesi’nin çalışmalarıydı. Lakin sadece Konacık Belediyesi’nin çalışmaları ve hizmetleri Bodrumluları tatmin etmedi. Hatta yoğun yapılaşma olduğundan dolayı Bodrum’un da Konacık gibi yoğun yapılaşma olacağı kaygısı ağır bastı. Üstelik Bodrum gibi eski bir şehirde belediyecilik yapmak ile yeni imara açılan Konacık’ta belediyecilik yapmanın karşılaştırılamayacağı sık sık ifade edildi.

Projelerin açıklanması ile bir miktar ivme kazanan MHP Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Kıraç’ın da katıldığı son mitingde oldukça moral kazandı. İskele Meydanı’ndaki mitinge yoğun bir katılım olmasına karşın, Halikarnas iskelesi kazıklarının sökülmesi ile ilgili eleştiriler hayal kırıklığı yarattı.

30 Mart Pazar günü yapılan seçim sonuçlarına bakıldığında MHP Başkanlığı kazanamamasına karşın 30 bin 649 oy alması büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor. 26 bin 997 oy ile 9 meclis üyesi çıkartması da yine önemli bir başarı. Ak Parti’nin başkanlıkta iddialı olamaması nedeni ile MHP önemli bir oy kazancı sağladığı da net olarak görünüyor.

MHP Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Tosun ileriye dönük önemli bir başarı kazandığı bir gerçek.

2015’te yapılacak olan genel seçimde buy Baclofen MHP’nin Muğla Milletvekili adayının Mehmet Tosun olacağı Toradol without prescription bu seçimde yakaladığı başarının bir ödülü olacaktır.

AK PARTİ MECLİSE BİLE GİREMEDİ…

Ak Parti seçim yarışına bir türlü dahil olamadı. Önce iki Mehmet’i partisine kazandırmaya çalıştı. Olmadı. Sonra Mustafa Paşalı ile denedi. Olmadı. En sonunda Ali Server Yazgan ile geç de olsa yarışa katıldı. İktidarın gücü ve Ali Server Yazgan’ın politikadaki tecrübesi ile gündem yaratmaya çalışsa da tutmadı. Ak Parti tabanı da, yönetimi de paramparça oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak politikadan uzak bir profesörü Mansur Harmandar’ı aday göstermesi ile tamamen dibe vurdu. İktidarın maddi-manevi gücünü de Bodrum ve Muğla için kullanmadı. Belki de kullanmak istemedi. Ezber bozan söylemleri ile dikkatleri üzerinde toplayan Yazgan, her iki rakip adaya da saygılı söylemler ve kırıcı olmayan eleştiriler ile seçim sürecinin ılımlı geçmesine katkı sağladı. Başkanlık oylarının önemli bir kısmını MHP adayı Mehmet Tosun’a kaptırınca, domino etkisi ile meclis oylarının bir kısmını da yine MHP’ye kaptırdı. Cemaatin oyları da gelmeyince, Ak Parti yüzde 10 barajını bir miktar aşsa da mecliste bir üyelik bile kazanamadı. Ak Parti başkanlıkta 7 bin 385 oy, Meclis üyeliğinde de 9 bin 562 oy aldı.

Bu sonuca bağlı olarak sanıyoruz, Ak Parti genel merkezi il ve ilçe yönetimlerini önümüzdeki günlerde yeniden gözden geçirecektir.

CHP ZAFER KAZANDI MI?

CHP Bodrum Belediye Başkanlığı adayının Mehmet Kocadon olarak atanmasından önceki süreçte, sonrası da sancılı geçti. CHP Genel Merkezi, CHP’nin Bodrum’da Kocadon olmadan kazanamayacağı görüşündeydi. Kocadon da Bodrum Belediye Başkanlığını CHP olmadan kazanmasının zor olduğunu biliyordu.

İlçe Başkanı Okan Özsu ve yönetiminin düşmesi, ardından Recai Seymen’in yeni başkan seçilmesi ile oldukça çetin geçen mücadeleli dönemin sonunda, Mehmet Kocadon CHP’ye üye oldu ve kısa bir süre sonra da CHP Bodrum Belediye Başkanı adayı olarak atandı. Belediye Başkan aday adaylarından Mustafa Saruhan genel merkez tarafından belediye başkan yardımcılığına ikna edildi. Diğer altı aday ise çok fazla dikkate alınmadı. İlk tepki Ümit Baltutan’dan geldi ve CHP’den istifa etti. Nuran Yüksel, Kocadon’un yanında yer alırken, diğer üç aday Dr.Kerim Cangır, Erman Aras, Durmuş Ali Öztürk ise önceleri sert eleştirilerde bulunurken, son dönemde sessiz kalmayı tercih ettiler.

Meclis adaylığı için de yoğun bir talep oldu. 100’ü aştığı ifade edilen, ancak resmi olarak 96 başvurunun olduğu meclis üyeliği için genel merkez fermuar sistemi olacağını söyledi. İlçe yönetimi temayül yoklaması yaptı, sonra da nasıl ve neye göre anlaşılamayan bir liste hazırlandı. “Herkesi Kucaklayan Bir Liste” olarak nitelendirilmesine hemen herkes karşı çıkarken, seçilebilir sırada olanlar memnun, kritik noktadakiler ise oldukça gergindi. Listeye giremeyenlerin bir bölümü kırgın, bir bölümü ise bazıları açık açık, bir çoğu gizli gizli CHP’nin listesine tepki koydu.

Seçim kampanyasını ve programını profesyonel bir ekiple sürdürme kararı alan Mehmet Kocadon, kimi zaman CHP ile gergin anlar yaşadı. Lakin meydana gelen gerginlikleri usta manevralar ve söylemler ile lehine çevirmesini bildi. CHP İlçe Başkanı ve yönetimi de bu gerginlikleri seçim süresi boyunca sessiz kalarak çözümsüz bir noktaya gelmesini engellemeye çalıştı. Lakin seçim sürecinde meydana gelen gerginliklerin hesapları mutlaka önümüzdeki günlerde görülecektir. Önce ilçe danışma, sonrası ise yaşanıp görülecek.

Mehmet Kocadon projelerin açıklanması ile kısa bir düşüş yaşadı. Lakin daha sonra belirlenen stratejinin dışında kendi tecrübesini de ortaya koyarak özellikle son iki hafta depara kalktı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Muğla mitinginde “Dik duruşun sembolü” ile takdim edilmesi ile Kocadon, Bodrum Belediye Başkanlığını kazanmaya bir adım daha yaklaştı. Özellikle mitinglerde Bodrumlular ile samimi ve yakın iletişim kurması, şivesini kullanması, kendisine yapılan eleştirilere sert yanıtlar yerine esprili bir şekilde yanıtlaması ona puan kazandırdı.

Turgutreis CHP açısından sıkıntılı görünüyordu. Edip Akbayram konseri sırasında ezan ile ilgili çıkan kriz hem CHP’nin, hem de Kocadon’un canını sıkmıştı. Lakin seçime bir iki gün kala yapılan Turgutreis mitingi yüreklerine su serpti. Bodrum İskele Meydanı’nda yapılan miting ve Volkan Konak konseri ise seçimin kazanıldığının göstergesi oldu adeta.

Sonuçlara bakıldığında ise oldukça dikkat çeken ve ileriki zamanlarda çok tartışılacak noktalar var. Başkanlığa seçilen Mehmet Kocadon 44 bin 133 oy, meclis üyeliği için ise 44 bin 815 oy alındı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise Bodrumlular 51 bin 274 oy verdi. Aradaki 7 bin oy neden başkanlık ve meclis için verilmediği ise merak konusu. Önümüzdeki süreçte 7 bin oy ile ilgili değerlendirmeler ve hesaplar mutlaka yapılacaktır.

YARIM KALAN PROJELER DEVAM EDİLECEK…

İdari değişiklik nedeni ile Bodrum Belediyesi tek belediye haline dönüşerek Büyükşehir Belediyesine bağlandı. Seçimi 10 bini aşan bir fark ile kazanan Mehmet Kocadon üst üste iki defa Bodrum Belediye Başkanlığını kazanan ilk başkan ünvanını aldı. Mazbatasını alır almaz da belde belediyelerini teslim almaya başladı.

Bitez, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan, Göl-Türkbükü, Yalı ve Mumcular’da Belde Belediye Başkanları, Konacık, Ortakent-Yahşi ve Gümüşlük’te ise Belediye Başkan Vekilleri, kapanan belde belediyelerinin binalarını Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a teslim ettiler.

Devir teslim törenlerinde yaptığı konuşmalarda belde belediyelerin kapanmasına üzüldüğünü ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon şunları söyledi;

 “Gönül isterdi ki belde belediyelerimiz kapatılmasın; ama bir yasa çıktı ve yarımada tek belediye oldu. Belde belediyelerimiz bu devir teslimden sonra artık Bodrum Belediyesi Ek Hizmet Binası olmuştur. Buradaki personelimiz görevlerine devam edecektir. Onların yarım kalan çalışmalarını ve Bodrum’un özgün değerlerini koruyan projelerimizi, bugüne kadar süre gelen hizmetlerimizi devam ettireceğim. Tabi bu geçiş sürecinde üç-beş ay biraz zorlanacağız. Bu yeni dönemin tüm Bodrum’a hayırlı olmasını diliyorum.”

SONUÇ…

Bir yıldan fazla süren seçim süreci sonunda Bodrum Belediye Başkanlığı’na seçilen Mehmet Kocadon yeni dönemde nasıl bir başkanlık yapacak?

Yetkilerinin büyük bölümünün Muğla Büyükşehir’de olmasından dolayı, her ne kadar yakın dostu ve aynı partiden de olsa Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile birlikte nasıl çalışacak?

Gürün yetkilerini Kocadon’a kullandıracak mı? Yoksa sakin bir yönetici olan Gürün ile cesur ve atak bir yönetici olan Kocadon arasında sorun çıkacak mı?

Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye Başkanlığı’nın eskisi kadar kendini tatmin etmez ise, Muğla’nın her tarafında popüler bir isim olması avantajını da kullanarak, CHP’den Muğla Milletvekili olmayı mı düşünecek?

NOT: Bir sonraki yazılarımızda meclis üyelerinin nasıl belirlendiği, kimlerin sıralamada öne gelmek için neler yaptığını, Turgutreis’, Yalıkavak’ı, Kumbahçe’yi, kimlerin CHP İlçe Başkanına hakaret ve tehdit ettiğini, CHP İl Başkanının ilçe başkanlığından seçim olana kadar olan tavrı ve tarzı, CHP’de İlçe Başkanı ve yönetim ile ilgili konuşulanları, Mehmet Kocadon’un ağızlarına bal sürülen eski dostları, yıllardır CHP’li olduğunu söyleyenlerin neden MHP’ye oy verdiklerini, CHP’ye kazık atanları, Mehmet Kocadon’a kazık atanları, MHP’ye kazık atanları, Mehmet Tosun’a kazık atanları, AKP’ye kazık atanları ve yaşanan lakin yaşanmaması gereken her şeyi, egoları, koltuk hırslarını “KRAL ÇIPLAK” başlığı ile fotoğrafımız ters olarak yazacağız.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.