Bodrum Gündem

“Çalıkuşu”nu Hiç Böyle Gördünüz mü?

21.07.2014
0
A+
A-

bodrum_opera_bale_festivali_calikusu_bodrum_gundem (10)Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), koreografi ve uyarlamasını Merih Çimenciler’in yaptığı Çalıkuşu adlı bale eserini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılış temsili olarak sanatseverlerle buluşturdu.

Bodrum Gündem Haber

Mersin Devlet Opera ve Balesi, Devlet Sanatçısı Merih Çimenciler’in Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden aynı adla uyarladığı Çalıkuşu balesini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında Bodrum’da sahneledi. Eser, festivalin açılış temsili olarak 19 Temmuz 2014 tarihlerinde saat: 21.45’te Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerle buluştu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün bir projesi olan ve yaklaşık 12 yıldır kapalı gişe oynayan eser Türkiye’de pek çok sorumluluk projelerinin içinde yer aldı. Bu doğrultuda Ardahan’ın Çıldır ilçesinde bir kız yurdu yapılması ve engelli çocuklar yararına çocuk kalp kardiyolojisi makinesi alınmasına vesile oldu.

Yıldızlar Geçidi İzledi…

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Reşat Nuri Güntekin’in Türk Edebiyatında çığır açan eseri “Çalıkuşu” ile başlayan 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin ilk gösterisini; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Dr. Rengim Gökmen, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, eski Bakanlardan İmren Aykut, Filiz Akın, Hıncal Uluç ve sanatseverler izledi.
Açılış konuşmasını yapan Dr. Rengim Gökmen, “Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, Denizbank Finansal Hizmetler Grubu’nun katkılarıyla ve Bodrum Belediyesi’nin çok değerli desteğiyle düzenlemiş olduğu 12. Bodrum Uluslararası Bale Festivali’ne hoş geldiniz. Tam on iki yıl önce yine bu kale duvarlarının önünde başlayan Bodrum Uluslararası Bale Festivali, sizlerin çok yakın ilgisiyle bugünlere ulaştı. İnsana, insanca insanı anlatan sanat, her zaman toplumların en önde gelen ışığı olmuştur ama maalesef bu ışıktan mahrum kalan toplumların çok yakın çevremizde, bugünlerde ne kadar büyük dramlar yaşadığının, ne kadar facialara neden olduğunu ve insanoğlunun yirmi birinci yüzyılda ne kadar büyük katliamlara tanık olduğunu görüyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sözünü çok yakından anlıyoruz ve görüyoruz. Tarihin, doğanın bahşettiği olağanüstü güzelliklerle dolu olan bu güzel ilçeyi, biz de kültürümüzle, kendimiz kalarak, kendimize yabancılaşmadan ama evrensel dilde bütün dünyaya seslenerek Bodrum’dan bale diliyle dile getirmek istedik.” dedi.

Denizbank Genel Müdürü: Sanat İçin Her Zamana Varız… get methotrexate

Konuşmasının ardından Gökmen, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’e ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a teşekkür plaketlerini takdim etti. Plaketini alan Ateş, “Böyle güzel ve ulvi diyebileceğim bu özel etkinliklere destek verme fırsatını bize tanıdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Denizbank olarak sanata hep ‘evet’ dedik ve hep ‘evet’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.
“Gerçek Bodrum’u dünyaya tanıtıyorsunuz”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise buy Lasix online “Bodrum’un gerçek yüzünü bütün dünyaya tanıtan bu sanatsal etkinlikten dolayı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürümüzü kutluyorum. Çünkü Bodrum bu, gerçek Bodrum bu!” diyerek Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen’e teşekkür plaketi verdi.

Çalıkuşu Bambaşka Bir Yorum İle Görsel Bir Şölene Dönüştü…

Festivalin açılış eseri olan Çalıkuşu balesi, birçok ilki de içinde barındırmaktadır. Eserin en önemli yanı Türk Sanat Müziği ile icra edilmesinin yanı sıra, kanun, ud, ney ve tamburun da orkestrada yer alıyor olmasıdır. Eserin kostüm, dekor ve ışık tasarımları ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev’e, ışık uygulama Tarı Deniz’e, müzik derlemeleri Erkan Yüksel’e ait. Reşat Nuri Güntekin’in romanına birebir sadık kalınarak sahneye uyarlanan Çalıkuşu balesinde; küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, içli, iradeli, kültürlü ve güzel bir genç kız olan Feride’nin, genç ve yakışıklı Kamuran’a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu’da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılıyor.

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin 90 kişilik dev bir sanatçı kadrosuyla sahnelediği eserde; Feride karakteri ile: Büşra Ay, Kamuran ile: Ender Üçdemir rol alacak. Diğer başlıca rolleri; Özlem Şenormanlılar, Y. Ozan Demirbaş, Serbülent Biçer, Iraklı Bakhtadze, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri, Başak Özenç, Beatrice Parma, Meltem Baydar, Tutku Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze, Bleda Özlem paylaşıyor. Eserde Kültür Bakanlığı’nın değerli Türk Sanat Müziği Orkestrası da yer alacak.

Görsel ve işitsel bir şölen olan “Çalıkuşu” balesi; geçtiği dönem olan 1920’li yılları sahneye taşımakla birlikte, Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’nun içinde bulunduğu gerçekliği ve Anadolu’da yaşamayı seçen idealist ve aydın Türk kadının öyküsünü gözler önüne sermektedir.

 

Bodrum Uluslararası Bale Festivali Programı

Festivalin açılışı 19 ve 20 Temmuz 2014’te , Türk edebiyatında çığır açan büyük yazar Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Çalıkuşu ile olacak.

23 Temmuz 2014 Çarşamba gecesiFestivalin İspanya’dan gelen konukları, ünlü İspanyol sinema yönetmeni, senarist, aktör ve yapımcı Carlos Saura’nın adını taşıyan Carlos Saura Flamenko Hoy Gösteri Topluluğu.

26 Temmuz 2014 Cumartesi gecesi “Afife”;  Türkiye’nin ‘sahne’ tarihinde bir mihenk taşı olmuş Afife Hanım’ın öyküsü,

29-30 Temmuz 2014, Salı ve Çarşamba günleri konusunu peygamberler döneminden alan İslâm tarihi içerikli ilk bale olan “Kerbela”

buy Kamagra online 2 Ağustos 2014 Pazar gecesi  Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Tango’s

5- 6 Ağustos 2014  geceleri izleyici Alexandre Dumas’nın ölümsüz romanı Kamelyalı Kadın  ile buluşacak.

Bale festivalinin tüm gösterileri saat 21:45’te başlayacak…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.