Bodrum Gündem

Kapalı Kapılar Arkasında Yapmıyoruz

22.08.2014
0
A+
A-

CHP, MHP ve Ak Parti İlçe Başkanları buy Combivent online “Bodrum İmar Planları Tespit, Analiz ve Bütünleme Çalışmaları” cheap methocarbamol sunumuna katılmadı.

bodrum_imar_butunleme_bodrum_gundem

“Bodrum İmar Planları Tespit, Analiz ve Bütünleme Çalışmaları” kamuoyu ile paylaşıldı. Bütünleme çalışmalarını hazırlayan Şehir Plancısı Semra Kutluay “46 yıllık iş hayatımda böylesini görmedim” diyerek Bodrum’un planları ile ilgili şaşkınlığını dile getirdi. İnşaat sektörünün katıldığı toplantıya, turizmciler ilgi göstermezken, Başkan Kocadon’un bir cümlesi ise oldukça düşündürücüydü “Yanlış imzalar atıp da mahkeme kapılarında hem bürokratlarım hem ben fazla sürünmeyelim

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

BODTO Konferans salonunda yaklaşık 150 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen “Bodrum İmar Planları Tespit, Analiz ve Bütünleme Çalışmaları” Şehir Plancısı Semra Kutluay ve ekibi tarafından hazırlanan bir sunum ile kamuoyu ile paylaşıldı. Şehir Plancısı Semra Kutluay’ın yaklaşık bir saat süren sunum sırasında planları bütünlerken şaşırdığını ve 46 yıllık iş yaşantısında böyle bir şey ile ilk defa karşılaştığını söyledi. Şaşkınlık içinde çalıştıklarını ifade eden Kutluay adını vermediği bazı belediyelere şahıslar tarafından planlar getirildiğini ve bu planlar ile işlem yapıldığını iddia etti.

Kimsenin Hakkını Almak Gibi Bir Niyetimiz Yok…

Sunumdan önce ilk sözü alan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Biliyorsunuz, büyükşehir yasasıyla beraber bugün ilçe nüfusuna, il nüfusuna sahip olan Bodrum Yarımadası’ndaki bütün beldelerimiz kapanıp hepsi birer mahalle oldu. Bu belediyeler kapandıktan sonra bir çalışma başlattık. Çünkü hiçbirimizin bulanık suda balık avlamak gibi bir niyeti yok. Biz bunu yaparken bir tek şunu söyleyeyim; kimsenin yazılı haklarını elinden almak gibi bir düşüncemiz yok. Mülkiyet hakkının ne kadar kutsal bir hak olduğunun bilincindeyiz. Sadece amacımız; birlik ve beraberlik içinde sürdürülebilir bir Bodrum için sizlerle beraber ne yapabiliriz ve özellikle Bodrum’un geleceğinde etkin bir rol oynayan imar planlarımızı  nasıl düzene sokarız da hep beraber huzurlu, mutlu gelecek nesillerimize aktaracağımız bir Bodrum yaratırız; bütün hedefimiz buydu.” dedi.

Salonu İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Doldurdu…

Başkan Mehmet Kocadon’un ev sahipliğinde Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Turizm Bakanlığı Tanıtım eski Genel Müdürü, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Muğla Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Müfit Bayram, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, BODER Başkanı Halil Özyurt ve BODER Genel Sekreteri Orhan Kavala, TURSAB Bodrum Şube Başkanı Sevinç Gökbel, Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçu, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Kablı, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, BESİAD Başkanı Engin Ali Kaplan, BOSİAD Başkanı Mustafa Er, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, TMMOB’a bağlı Oda temsilcileri katıldı. Turizm sektöründen katılımın çok az olduğu, Mehmet Aydınlıoğlu ve Mehmet Ayaz dışında, yat imalar sektöründen de sadece Erdem Ağan’ın katılması dikkat çekti. Yalıkavak eski Belediye Başkanı ve Gümüşlük eski Belediye Başkanı Mehmet Tire sunumu dikkatle dinlerken, CHP,MHP ve Ak Parti İlçe Başkanlarının hiç biri toplantıya katılamadı.

Başkan Kocadon Sivil Toplum Örgütlerinden Katkı İstedi… buy Cialis soft

Başkan Kocadon, katılımcılardan, Bodrum için önem taşıyan bu çalışmaya ortak olmalarını isteyerek 10 gün içerisinde fikir ve düşüncelerini kendisine iletmelerini talep etti.  “Bulanık suda balık avlanmaz” diyen Başkan Kocadon şöyle konuştu; “Sizlere burada anlatılanlar, kimseyi asla karamsarlığa sürüklemesin. Çünkü bugün burada toplanmamızın en büyük amacı, bu kara tabloyu güçlerimizi birleştirerek yok etmek, fikir jimnastiği yaparak Bodrum’un geleceğini nasıl hazırlarız, bunu planlamak. Amacımız bu. Bir daha söylüyorum, kimsenin elinden yasal haklarını almak gibi bir düşüncemiz yok. Eğer böyle bir düşüncemiz olsaydı biz bu çalışmaların hepsini kapalı kapılar ardında yapardık. Şimdi bu birinci aşama. Amacımız sizlerden gelecek dokümanlarla bir Ankara çıkarması yapmak. Çünkü biliyorsunuz; hem şehircilik bakanlığımız, hem turizm bakanlığımız planlar konusunda yetkili.”

11 Belediye, 51 Plan…

Başkan Kocadon durumun vahametini anlatırken, kimsenin umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmamasını isteyerek “Bugün gördüğünüz tablo sadece bir fotoğraf; imar planlarıyla ilgili Bodrum Yarımadası’nın fotoğrafını çekmeye çalıştık. Bakın o kadar enteresan ki; 11 tane belediyemiz vardı. Şuanda elimize baktığımızda ve topladığımızda, düşünebiliyor musunuz? Bodrum genelinde 51 adet plan mevcut. Düşünün ki normalde 11 tane plan olması lazım. Bunun dışında 1000’in üzerinde tadilat işlemi görmüş ama işlenmemiş birçok durum var karşımızda. Çalışmayan yollar, birbirinin üstüne binmiş, belde sınırlarını aşmış planlar. Onun için biz başta söylediğimiz gibi bunların hepsini hep beraber düzelteceğiz. Dediğim gibi; gelecek Bodrum’un.” dedi.

Şehir Plancısından Şaşırtan Sözler…

Bodrum planlarının bütünleştirme çalışmalarını yapan Şehir Plancısı Semra Kutluay Bodrum ile ilgili genel bilgiler verdikten sonra planlar ile ilgili olarak ilginç ve şaşırtıcı bilgiler verdi. “46 yıllık iş yaşamımda böylesine karışık planlara rastlamadım” diyerek şaşkınlığını dile getiren Kutluay bazı belediyelerde paftaların kaybolduğu veya okunamayacak şekilde tahrip olduğunu ifade etti. Adını vermediği bazı belediyelerde, şahısların imar müdürlüklerine plan paftaları verdiğini ve bu planlara göre işlem yapıldığını söyledi. Kapanan beldelerdeki planların bütünleştirilmesi sırasında bir çok sorunla karşılaştıklarını anlatan Şehir Plancısı Semra Kutluay “Yapılan çalışmalar neticesinde Bodrum Yarımadası genelinde 51 plan olduğu tespit edilmiş ve bu planların içerisinde özellikle plan geçişlerinde ciddi sorunlar olduğu gözlenmiştir. Bitmeyen yollar, bir biri üstüne işlenmiş farklı planlar, planlar arasında boşluklar ve planlara işlenmemiş yaklaşık binin üzerinde plan tadilatı tespit edilmiştir.” dedi.

Şehir Plancısı Semra Kutluay özellikle Karaova bölgesinde plan olmadığı ve bu bölgede yeniden planlamalar yapılacağını vurguladı. Lakin bu bölgede nasıl bir imar planlaması yapılacağı konusunda bilgi vermedi. Katılımcılardan bazıları golf sahasının yapılacağı bu bölgede, imar planlarının da buna göre yapılacağı şeklinde yorumlarda bulundular.

Mahkeme Kapılarında Sürünmeyelim…

Şehir Plancısı Semra Kutluay’ın sunumunun ardından beldelerin son 10 yıldaki değişimlerinin fotoğrafları katılımcılar ile paylaşıldı. Kapanış için yeniden kürsüye davet edilen Başkan Kocadon oldukça ilginç bir konuşma yaptı; Kocadon “Belediye başkanı olmadığımı düşünün. Kendimden örnek vereyim. Rantın bu kadar yüksek olduğu bir yerde bu kadar gayrimenkule sahip bir aile olarak ben eğer bu mücadeleyi yapıyorsam, sizler de bizlerle beraber bu mücadeleyi yapacaksınız arkadaşlar. Çünkü bizim başka Bodrumumuz yok. Yanlış imzalar atıp da mahkeme kapılarında hem bürokratlarım hem ben fazla sürünmeyelim arkadaşlar. Arşivleri karıştırdığımızda çok sayıda planlarla ilgili durdurulmuş mahkeme kararları var. Bir çalışma yaptık ve sizlerle paylaşıyoruz.” dedi.

Esas Oğlan Biziz, Ama Biz Neredeyiz?

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, burada anlatılanların tespit edilenlerin bir bölümü olduğunu, bundan sonraki çalışmalarda tüm STK’lar ile beraber yapılacağını söyleyerek “Bodrum cazibesi yüksek bir dişi arkadaşlar. Bunun siz de farkındasınız. İşte bu cazibesi yüksek dişiye şuanda turizm bakanı yetki bende, diyor. Çevre ve şehircilik bakanı yetki bende, diyor ve büyükşehrimiz de bende diyor. Bir de biz varız, sizler varsınız. Esas oğlan biziz. Bizler neredeyiz bu işte? İşte biz burada gücümüzü hissettirebilmek için bu beraberliği, birlikteliği yürütmeliyiz, tek vücut olmalıyız ve tek kararla Ankara’nın kapısını, büyükşehrin kapısını aşındırmalıyız. Sürdürülebilir geleceği olan bir Bodrum için birlik beraberliğe ihtiyacımız var. Özellikle emsal konusundaki fikirleriniz bizim için çok önemli. Bunları da kısa sürede sizden bekliyorum.” dedi.

Siyasi parti yöneticilerinin katılmadığı “Bodrum İmar Planları Tespit, Analiz ve Bütünleme Çalışmaları” sunumu yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Yorumlar

  1. inci yürükoğlu dedi ki:

    Evet. Başka BODRUM yok.Ve biz sahip çıkmazsak gerçekten BODRUM yok.Bu kadar çok sitelerin, sözüm ona VİLLAların,
    yakılan ormanların rantları ve daha ne kadar çok yok olmaya yüz tutmuş olasılıklar.Yangınlar,betonlaşma,bilinçsiz sözüm ona Bodrum mimarisi adı altında yakışmayan yapılaşmalar. EVET DUR DEMENİN GEÇMİŞDE OLSA VAKTİ. TÜM SİVİL TOPLUM ÖRĞÜTLERİ, SANATÇILAR, BİREYLER eğer Bodrum’ u seviyorsanız ve burada yaşamak istiyorsanız Sayın MEHMET KOCADON’un sözlerine kulak kabartın ve harekete geçin.

  2. Sema Höcek dedi ki:

    Gündoğan Belediyesi ve Turizm Bakanlığı müşterek çalışmasıyla, Kızılburun caddesi, bir otel için kişiye özel 1/1000 ölçekli bir plan tadilatıyla kamuya ait ana karayolunun güzergâhı değiştirilmek suretiyle, otel için ekstra alanlar yaratılmış, gözden kaçırırcasına yerel seçimlerden 2 gün önce( 28 Mart 2014) askıya çıkarılmış ve halk tarafından fark edilmediği için de itiraz yapılamamış ve kamuya ait yolun güzergâh değişikliği uygulanmıştır.Bu sadece bir örnektir.Bodrum Yarımadası’nda buna benzer pek çoğu mevcuttur.Yukarıda açıklanan durumda tüm bu usulsüz uygulamaların sonucu olarak karşımıza çıkmıştır.Umarız, bundan sonrası için,öncelikle bireyler değil, kamu yararı gözetilir ve yapılacak olan tüm düzeltmelerde bu esas vurgulanır.