Bodrum Gündem

“Ortak Menfaatimiz Bodrum’daki Yapılaşmanın Durması”…

“Ortak Menfaatimiz Bodrum’daki Yapılaşmanın Durması”…
17.09.2014
0
A+
A-

order Ventolin treating cancer tumors kent-konseyi-sürdürülebilir-kentleşme

Kent Konseyinin “Sürdürülebilir Kentleşme Çalışma Gurubu”, Bodrum’da kentleşme sürecine akıl, gelecek ve vicdan perspektifinden bakış konulu söyleşisinin konuğu Colorado Üniversitesi mimarlık ve planlama başkanlığından emekli Prof. Dr. Fahriye Hazer Sancar oldu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 17/09/2014

OASİS AVM toplantı salonunda gerçekleşen söyleşiye Bodrum’daki sivil toplum kuruluşu ve parti temsilcileri katıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Bodrum’da hızla devam eden yapılaşma sorununun önüne geçmek için çözüm önerileri konuşuldu. Bodrum’a ilk olarak 1968 yılında geldiğini aktararak konuşmaya başlayan Colorado Üniversitesi mimarlık ve planlama başkanlığından emekli Prof. Dr. Fahriye Hazer Sancar, Bodrum’un mimari olarak bugün geldiği noktayı korkunç bulduğunu söyledi. Sancar, 1971 yılından bu yana Bodrum’un çeşitli yerlerinde çalışmalarda bulunmuş. Prof. Dr. Fahriye Sancar, 1999-2009 yılları arasında Amerika’dan gelen öğrencileri ile birlikte yarımadada detaylı çalışmalar gerçekleştirdiğini ve bütün bu çalışmaları da dönemin belediye başkanları ile paylaştığının dile getirdi. Yapılan çalışmaların yarımada ölçeğinde politikalardan, bina tasarımına kadar inen görsellerle desteklendiğini aktaran Prof. Sancar, hazırlanan raporların fiziksel olduğunu ve sektörel planlamaların yer almadığını kaydetti. Prof. Fahriye Sancar sözlerine şöyle devam etti “Yarımadadaki planlamaya güvenim azaldı. Buradaki tecrübelerim bunda etkili oldu. Bu durum sadece buraya has değil. Bodrum’un büyüme hızı çok yüksek ve sorunlar da beraberinde büyüyor. Hepimizi ortak menfaati Bodrum’daki yapılaşmanın durması. “

“Aktivistler Sayesinde Bodrum Hala Yaşanabilir Bir Yer”…

Bodrum’un Türkiye’de eğitimli bir kadronun bulunduğu, kişi başına düşen mimar sayısının en yüksek olduğu yer olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fahriye Sancar “ Çok çok daha berbat olabilirdi. Dönen bir çark var, bazı yerler ve zamanlarda bu çarka takozlar sokulmuş. Bazılarında mahkeme kararları ve mimarlar odasının rolü çok büyük. En önemlisi ise kişisel çabalar. Aktivistler. Onların sayesinde bu noktaya kadar gelinmiş. Aktivistler devam etmeli. Değişim karşıtı bir çok menfaat gurubu var. Şimdiki gidişattan gelir elde edenlere alternatif gelir kaynakları oluşturmak gerekiyor. İnsanların kollektif biçimde çalışması gerekiyor. Bunun örnekleri geldiğim yerde yapıldı, uygulanabilirlik özelliği mevcut. Kooperatifler bunun e iyi örneği” dedi.

Accutane online Deniz Taşımacılığı Trafikteki Kaosun Çözümü Olabilir…

Yarımadanın taşıma kapasitesi taşmış durumda olduğuna da değinen Prof. Sancar, bunun öne ancak deniz taşımacılığına ağrılık verilerek geçilebileceğini dile getirdi. Sancar sözlerine şöyle devam etti “Bodrum dışarıdan pompalanmış ve ayakta durmaya çalışıyor. Bunun önüne geçilmesi için deniz ulaşımına ağırlık verilmeli. Bu konuda atılım yapılmış ama yol alınamamış. Taksici ve dolmuşçuların engeline takılmış. Yarımadaya giren oto sayısı azaltılsın.”

“Bodrum’daki İkinci Konut Sahipleri En Büyük Destekçiniz Olacaktır”…

Prof. Sancar Bodrumla ilgili yapılacak tüm çalışmalarda genç bir kadroya ihtiyaç olduğunu ve ikinci konut sahiplerinin de göz adı edilmemesine dikkat çekti. Sancar “Genç bir kadroya ihtiyacınız var. 30’lu yaşlarda olanları bu hareketin içine çekmeniz lazım. Yaptığınız işlerde onların yönetim kadrolarında olması lazım. Bu işe emek vermiş, birikimli olanların bu kadrolar altında çalışması daha faydalı. Yapılaşmayı durdurmak için ikinci konut sahiplerine ulaşın. Bunlar en büyük destekçiniz olacaktır. Onlar pek çok konuda sizle anlaşabilecek bir gurup. Yaşça, eğitim- maddi olanaklar olarak oldukça donanımlı kişiler. İletişiminizi sosyal ağlar üzerinden yapabilirsiniz. İçlerinden bir kısmını bu guruba dahil edip, kalanını da baskı unsuru olarak kullanabilirsiniz. Hepimizi ortak menfaati Bodrum’daki yapılaşmanın durması.

Colorado Üniversitesi mimarlık ve planlama başkanlığından emekli olan Prof. Dr. Fahriye Hazer Sancar, Bodrum’un tek belediye olunca çok büyük bir hata yaptığını, Hizmet birimlerinin olduğu yerde kalması gerektiğini savundu. Sancar “Söz konusu bölgeyi ve insanı tanıyan personelin olduğu yerde kalması gerekiyordu. Bundan iyi Bodrum’u bitirme planı olamazdı” dedi.

Prof. Dr. FAHRİYE HAZER SANCAR,

1971’de ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünü bitirdikten sonra Pennsylvania State Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde M.S., aynı üniversitenin Man-Environment Programında PhD ve Cornell Üniversitesinde Post-doc yaptı. Akademik çalışmalarına 1974-76 arası SUNY-Plattsburgh’da başladı. 1977-78 de TBTAK-Marmara Araştırma Enstitüsü Yöneylem Ünitesi’nde araştırma görevlisi, 1979-81 de ODTÜ Yöneylem ve İstatistik Bölümünde asistan profesör olarak çalıştı. Eylül 1981’de Wisconsin Üniversitesi-Madison’da asistan profesör, 1990 da profesör oldu. 1995’te Colorado Üniversitesi-Boulder’de Şehir ve Bölge Planlama profesörü olarak çalışmaya başladı. Akademik kariyeri boyunca lisans, yüksek lisans, ve doktora programlarında temel dersler verdi ve bu programların müfredat tasarımlarını hazırlamada öncülük etti. Ayrıca fakültedeki en uzun soluklu uluslar arası yaz okulunu gerçekleştirdi. Wisconsin ve Colarado Üniversitelerinde bölüm başkanlığı yaptı.

 

Bilimsel araştırma konuları ve yayınları arasında imar plan notları-tasarım regülasyonları, bilgisayar destekli katılımlı planlama yöntemleri ve simülasyon modelleri, sağlıklı yaşam için kentsel tasarım, turizm planlaması -yerel mimari ve kültürel koruma ve geliştirme bulunmaktadır. Araştırma fonlarını United States Department of Agriculture, Center for Disease Control, National Endowment for the Arts, European Commission ve çeşitli vakıf ve kamu kuruluşlarının açtığı yarışmalardan temin etti. Gerek derslerini gerekse araştırmalarını belediyeler ve kamu temsilcilerinin katılımını sağlayan pedagoji ve yöntemleri kullanarak gerçekleştirdi. Amerika’da Milli Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts), Brüksel’de Avrupa Konseyi’nde (European Commission) proje değerlendirme jüri üyeliği yaptı. Fulbright fellow olarak Bilkent Üniversitesinde çalıştı. Halen Journal of Urban Design Editorial Board’da ve Journal of Children Youth and Environments’de editör olarak görev yapmaktadır.

37 yıl akademik çalışmadan sonra Aralık 2011’de emeritüs profesör olarak emekliye ayrıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.