Bodrum Gündem

Küresel Deprem Tahmin Projesi Hayata Geçiyor

SLIDE

NASA uzmanları tarafından kurulan Geocosmo Araştırma Merkezi Vakfı,  10-12 Aralık’ta NASA Ames Research Centre da yapılacak sempozyumla ‘’ Global earthquake Forecasting Sysytem’ yani Küresel Deprem Tahmin Projesini dünyaya tanıtacak.

order Orlistat cheap Promethasin Bodrum Gündem Haber 01/12/2014

BBC, ABC gibi uluslararası büyük televizyon kanalları ve basının yer alacağı tanıtım programında Bodrum’da ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Uluslararası Deprem Ön Sinyalleri kurumunun başkanı Ronald Karel de yer alıyor. Karel “Bu proje dünyanın en önemli deprem araştırma projelerinden birisidir. Bu projede yer aldığım için  Türkiye ve bilim adına çok mutluyum. Ben Küresel Deprem Tahmin Sistemini, Orient Express gibi muhteşem bir trene benzetiyorum. Bu tren 10 Aralık 2014 tarihinde halka sunulacak.Bu trende Türkiye’den birçok kişi ve kuruluş yer almalı, fırsat kaçmadı” dedi.

Cialis Professional no prescription Nasa’da Bir Türk Deprem Bulutlarini Anlatacak…

Ronald Karel sadece toplantıya katılmayıp aynı zamanda 11 Aralık 2014 tarihinde California saatiyle 15.00 de  ‘’ Occurrence of Earthquake Clouds Near the Ground’’ yani ‘Yer yüzüne yakın bölgelerde oluşan deprem bulutları’ konulu bilimsel makalesini tanıtacak. Bilim dünyasına girecek olan ‘’iyonize deprem bulutları’’ hakkında tam 45 dakika konuşma yapacak olan Karel ayrıca iki posterle sempozyuma renk katacak. NASA uzmanları konferansın dünyaya tanıtmak amacıyla canlı yayın yapılabilmesi için çalışmalara başladı.

Sempozyumu tanıtmak amacıyla kurulan web sitesinde Ronald Karel in biyografisinde ilk ‘iyonize bulutlar’ teorisini ‘meteoquake’ adıyla 1970 lerde Aşkale-Erzurumda hazırladığı da yayınlandı.

3 AyNASA’da Kalacak…

Ayrıca Küresel Deprem Tahmin Projesi çerçevesinde Ronald Karel ve eşi Gülay Yılmaz Karel bütün masrafları karşılanmak üzere üç ay kadar bir süreç için NASA ya davet edildiler. NASA lojmanlarında kalacak olan Karel California da başta SETİ Enstitüsü olmak üzere NASA nın değişik bölümlerde staj görecek. NASA Ames başkanı Pete Worden tarafından desteklenen projede Karel in 2015 tarihinde kurumda yüksek bir mevkide görev alacağı belirtildi.

Nasa Treninde Türkiye Mutlaka Olmalı…

Hindistan, Peru, Alaska, İtalya, Yunanistan, Taiwan, Endonezya ve Şili başta olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde yer istasyonları kuracak olan araştırma merkezi, NASA, NOAA ve EUMETSAT ın uydularından da faydalanarak deprem ön sinyalleri konusunda dünyada bir ilk gerçekleştirecek. Karel yaptığı açıklamada “Bu proje dünyanın en önemli deprem araştırma projelerinden birisidir. Bu projede yer aldığım için  Türkiye ve bilim adına çok mutluyum. Ben Küresel Deprem Tahmin Sistemini, Orient Express gibi muhteşem bir trene benzetiyorum. Bu tren 10 Aralık 2014 tarihinde halka sunulacak. Bu trenin içerisinde olmak lazım diye düşünüyorum. Ben şu an birinci sınıftayım, daha yer var. Eğer ülkemiz  tarih yazmak istiyorsa ve ilerde bu projeye katılmadığı için pişmanlık duymak istemiyorsa, muhakkak bu trene binmesi lazım. Vagonlarda daha yer var. Lakin dünyanın birçok ülkesinden resmi kurum veya özel büyük şirketler adlarını duyurmak için sponsorluk için müracaat etmeye başladılar. NASA başkanı adını projeye ilave etti. Lütfen biraz vizyon sahibi olan şirket yöneticilerin ve kamu kuruluşların ilerde trenin arkasından koşmamaları için 10 Aralık 2014 tarihine kadar bana müracaat etmelerini arzu ediyorum” dedi. Karel hazırlanmakta olan  Küresel Deprem Tahni Projesi’nin  hayata geçmesi ile

Küresel Deprem Tahmin projesi, erken uyarı sisteminde olduğu gibi deprem olduktan sonra alarma geçmeyip, deprem olmadan 5-10 gün önce haber verebileceğini belirtti.

Kimler Katiliyor

Proje başkanı Friedemann Freund ve NASA başkanı Pete Worden yanısıra deprem ön sinyalleri konusunda konuşmaya katılacak isimler arasında Hindistan dan Rakesh Ramada, NASA dan Nevin Byrant, John Spritzer, İtalya Cagliari üniversitesinden Luca Piroddi, Kanada dan Robert Theriault, İran Deprem Araştırma Merkezi başkanı Mohammad Mokhtari, Moskova Devlet Üniversitesinden Vyasheslav Kunitsyn, Peru dan Jorge Heraud, Chapman üniversitesinden Ramesh Singh ve daha dünyanın birçok ülkesinden gelecek olan onlarca akademisyen katılacaktır. Quakesat ın başkanı Tom Bleier de toplantıya son anda katılacağını ifade etti. Geohazardsociety.org web sitesi hemen hemen her gün güncellenmekte, gerek konuşmacı gerekse posterlerin sayısı durmadan artmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.