Bodrum Gündem

Maraş’ta 111 Kişiyi, Kimler ve Neden Katlettiler?

25.12.2014
0
A+
A-

maraş_katliamı_bodrum_basın_açıklaması_hdp (5)

36 yıl önce yaşanan Maraş Katliamının yıldönümünde Halkların Demokratik Kongresi Bodrum Meclisi üyeleri bir basın açıklaması yaptı. order methotrexate online

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Belediye Meydanında öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, 19-26 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta yaşanan olayları protesto etti. 111 kişinin hayatını kaybettiği olayları anmak için bir araya geldiklerini ifade eden grup adına açıklamayı Leyla Demir okudu.

Basın Açıklaması şu şekilde;

36 yıl önce Maraş Katliamında neler olmuştu, bugün neler oluyor?

19-26 Aralık 1978’de Maraş’ta yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 111 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. 500’ü aşkın ev, 300’e yakın işyeri tahrip edildi. Katliamın bitmesi ile birlikte aynı gün 26 Aralık 1978’de sıkıyönetim ilan edildi. 1980 yılında sıkıyönetim askeri mahkemesine dava açıldı. 804 kişi hakkında ceza istendi. Sıkıyönetim mahkemesi tarafından verilen ağır cezalar dâhil tüm cezalar Yargıtay tarafından bozuldu. Daha sonra yapılan yargılamalar uzatıldı ve çok az kişiye hafif cezalar verilerek dava dosyası kapatıldı.

Bu katliamdaki baş aktörün “derin devlet” olduğu yıllar sonra o dönemin Başbakanı’nın çekmecesinden çıkan ‘bilgi notu’yla ortaya çıktı. 12 Eylül 1980 darbesini yapan generallerin yargılandığı davada da iddianame ve kararda darbeye gerekçe hazırlayan tertiplerden biri olduğu kayda geçen Maraş Katliamı, farklı kimliklerin bir arada yaşayabildiği bir Maraş yerine tekçi anlayışın egemen olduğu bir düzen isteklilerinin bu uğurda insan canına nasıl fütursuzca kıyabildiklerini ortaya koydu.

Aradan geçen bunca yıldan sonra kendilerine biat etmeyenlere karşı ötekileştirici söz ve uygulamalar ne acı ki iktidarın en yüksek kademelerinden sürdürülmeye devam ediyor. Kahramanmaraş Valiliği Alevi yurttaşların 21 Aralık’ta yapmak istedikleri mitingi “onları korumak” gerekçesiyle yasaklıyor.

Ancak öte yandan o ünlü “kimliği belirsiz kişiler” şehirde sağa sola ’19 Aralık’ın yıldönümünü Yörük Selim Mahallesi’ne yürüyerek kutluyoruz’  ve “Türk ırkı sağolsun” yazılı duyurularla kafadarlarını çağırıyorlar ve bu çağrıyı yapanlara karşı herhangi bir yasaklama – yakalama uygulaması da şu ana kadar ortaya çıkmadı.

Peki, Maraş Katliamı’ndan çıkartacağımız ders ne? Nefret söyleminin aramızdan aldığı bir başka canı, Hrant Dink’i uğurlarken eşi “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılmaz kardeşlerim… Buy Strattera ” diye haykırmıştı. Ötekileştirme diliyle hesaplaşmadan; tekleştirici politikalara karşı çoğulculuğu savunmadan; okul kitaplarından yasalara kadar, kendi günlük dilimizden “devlet büyüklerimiz”in diline kadar ayrıştırıcı – ötekileştirici ifadelere her yerde karşı çıkmadan bu türden provokasyonlara karşı dirençli bir toplum olamayız. Kurtuluşumuz, barışın – birlikteliğin dilini önce kendi zihnimizde içselleştirmekte, sonra bunun toplumsal düzeydeki mücadelesini vermektedir.

Bir kez daha bu katliamı yapanları lânetlediğimizi, yaşamını yitiren canlarımızın anısı önünde saygıyla eğildiğimizi belirtiriz.

Halkların Demokratik Kongresi buy misoprostol

Bodrum Meclisi

Açıklamanın ardından kısa süreli oturma eylemi yapan grup “Maraş’ı unutma unutturma” sloganı atarak dağıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.