Bodrum Gündem

Nazım Bitez’de Anıldı

18.01.2015
0
A+
A-

buy Colchicine
treatment of depression

Bitez Deniz Yıldızı Restaurant’ta her yıl olduğu gibi Nazım Hikmet’in doğum ve ölüm yıldönümlerinde şiir etkinlikleri düzenlendi.

Retin-A without prescription Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yaşar Aslan tarafından düzenlenen Nazım’ın Doğum Günü Anma etkinliğinde Zübeyir Batur Nazım’ın yaşamını çok bilinmeyen taraflarını anlattı. Gür ve etkili sesi ile Nazım gecesine damgasını vuran Batur, bu günün Türkiye gündemine de uygun Nazım şiirlerini yorumladı.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı Nazım’ın Doğum Günü Anma etkinliğinin birinci bölümünde organizasyonu hazırlayan Yaşar Aslan, Nazım’ın yaşam öyküsü ile birlikte şiirlerinden örnekler verdi.

BU DÜNYADAN NAZIM GEÇTİ…

Zübeyir Batur Nazım’ın yaşamını şu şekilde özetledi; “Nazım Hikmet Ran Selanik’te doğdu. Aslen 20 Kasım 1901 olan doğum tarihi ailesi tarafından sene kaybetmemesi için 15 Ocak 1902 olarak kaydettirildi. İlk şiiri ‘Feryad-ı Vatan’’ı 1913’te yazar. Aynı yıl Galatasaray Sultanisi’nde ortaokula başlar. 1917’de Heybeliada Bahriye Mektebi’ne girer. Sonrasında Kurtuluş Savaşı dolayısıyla Anadolu’ya geçer; fakat sağlık sorunları yaşaması nedeniyle bahriyeden ayrılmak zorunda kalır. Bu sırada Hamidye Kruvazörü’nde güverte subayıdır. Bolu’ya öğretmen olarak atanır. Daha sonra Batum üzerinden Moskova’ya giderek Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde siyasal bilimler ve iktisat okur. 1921’de gittiği Moskova’da devrimin ilk yıllarına tanık olur ve komünizm ile tanışır. 1924’te Moskova’da yayınlanan ilk şiir kitabı ’28 Kanunisani’ sahnelenir. O yıl Türkiye’ye dönerek Aydınlık Dergisi’nde çalışmaya başlar, ne var ki dergide yayınlanan şiir ve yazılarından dolayı on beş yıl hapsi istenince tekrar Sovyetler Birliği’ne gider. 1928’de af kanunundan yararlanır ve Türkiye’ye döner. Bu defa Resimli Ay dergisinde çalışmaya başlar. 1938’de yirmi sekiz yıl hapis cezasına çarptırılır. 12 sene süren tutukluluktan sonra askere alınacağı ve öldürüleceği endişesiyle 1950 yılında Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği’ne giden Nazım, 25 Temmuz 1951 tarihinde Bakanlar Kurulunca Türkiye vatandaşlığından çıkarılmasının ardından, büyük dedesi Mahmut Celaleddin Paşa (Konstantin Borzecki) ‘nın memleketi olan Polonya’nın vatandaşlığına geçerek Borzecki soyadını alır. 3 Haziran 1963 tarihine gelindiğinde ise, Nazım Hikmet geçirdiği bir kalp krizi neticesinde hayata gözlerini yummuştur. 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye vatandaşlığı iade edilmiştir.”

NAZIM’IN EN SEVDİĞİM ŞİİRİ…

Nazım’ın Doğum Günü Anma etkinliğinin ikinci bölümünde ise katılımcılar Nazım Hikmetin En çok sevdiğim şiiri budur diyerek, Nazım şiirlerini okudular. Nazım’ın şiirlerinden bestelenmiş şarkılarında okunduğu gece geç saatlere kadar coşkulu bir şekilde devam etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.