Bodrum Gündem

Çevre Çalıştayında Sorunlar ve Çözüm Önerileri Konuşuldu…

29.01.2015
0
A+
A-

bodrum_kent_konseyi_çevre_çalıştayı (8) 

Bodrum Kent Konseyi tarafından Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonunda  yarımadadaki tüm çevre kurum ve kuruluşları, dernekler, meslek odaları, platformlar, birlikler ve siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile Çevre Çalıştayı  gerçekleştirildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 29/01/2015 isotretinoin without prescription

Bodrum Ticaret Odasında sabah saatlerinde başlayan çalıştayda; AK Parti yönetim kurulu üyesi Adil Ülgen, CHP’den Emre Köroğlu, HDP’den Fatoş Ay, Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, TCSG 101 Nolu Bot Komutanı Yüzbaşı Utku Meral, Bodrum Sağlık Vakfı Halkla İlişkiler Müdürü Şafak Yaşar, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliğinden Hamdi Erdoğan, Tema Vakfı Bodrum Şubesi adına Çiğdem Erko, Herodot 3. Yaş Akademisi temsilcisi, Osman Dörtok, Makine Mühendisleri Odası Bodrum İlçe Temsilciliği, Elektrik Mühendisi Yaşar Aksöyek hazırladıkları toplam 13 sunum yapıldı.

Sunumlarda;  çalıştayın hedefinin yanı sıra geriye dönük çalışmaların değerlendirilmesi ile birlikte hala yürütülmekte olan etkinliklerin koordine edilmesi ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yer aldı.

Kent Konseyi Çevreden Sorumlu Yürütme Kurulu üyesi Yaman Olgaç’ın moderatörlüğünde yapılan çalıştayın açılış konuşmasını konsey başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptı.  Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması için tüm yerel güçlerin birlikte harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Topçuoğlu, “Büyükşehirii bu işin içine katmak yeterli değil, Merkeziyetçi yapılanmalar bizim üzerimizde baskı oluşturduğu sürece gücümüz olmaz. Ancak örgütlenirsek, o merkeziyetçi yapıyı etkileyebiliriz” dedi.

Bodrum’un Elektrik İhtiyacına Çözüm Önerisi…

Bodrum Kent Konseyi Çevre Çalıştayında bir sunum gerçekleştiren Elektrik Mühendisi Yaşar Aksöyek, Bodrum’da 50 bin düz çatı olduğunu ve bu çatılara yerleştirilecek panellerle ilçenin tükettiğinin üç katı elektrik üretebileceğini iddia etti.  Aksöyek, Bodrum’da elektriğini kendisi üreten ve hatta ürettiği elektriği satabilecek duruma gelen tek kişi. Bodrum’un, Türkiye’de düz çatı kullanan tek ilçe olduğunu hatırlatan Aksöyek, “Bodrum’da tam 50 bin düz çatı var. Bunların tümünü güneş panelleriyle kaplamamız durumunda şu anda tükettiğimiz elektriğin 3 katını üretebiliriz” dedi.  Aksöyek, bu konuda tüm proje çalışmalarını yaptığını ve Bodrum Beledyie Başkanı Mehmet Kocadon’a sunduğunu belirtti.

Denizlerin Kirliliği Yüzde 93 Kara Kaynaklı…

Sahil Güvenlik Komutanlığı adına konuşan Yüzbaşı Utku Meral  görevlerinin çoğunlukla ‘ceza kesmek’ olduğuna dikkat çekti. Yüzbaşı Meral, “Ne yazık ki denizlerin kirliliği yüzde 93 kara kaynaklı, yüzde 7 oranında ise tekne kaynaklı. Atıklarını denize boşaltan teknelere ceza keserken, 200 metre arkamızdaki arıtma tesisinin denize atık deşarj etmesini açıklamakta güçlük çekiyoruz” dedi. 2014 yılında Bodrum’da toplam 479 bin 632 lira tutarında idari para cezası kestiklerini söyleyen Meral “Bu rakam övünülecek bir şey değil. Denizlerin ne kadar kirletildiğinin bir göstergesi” diye konuştu .

CHP İlçe Başkan Yardımcısı Emre Köroğlu, partisinin Bodrum Yarımadası çevre sorunlarına ilişkin hazırladığı raporu katılımcılarla paylaştı. Bodrum’un atık yönetimi, su ve toprak yönetimi, kıyı ve deniz yönetimi, kimyasal yönetim, ölçüm ve denetim ile çevre hizmetleri finansmanı konusundaki sorun ve beklentilerini sıralayan Köroğlu, hem Bodrum Belediyesi hem de CHP olarak bu sıkıntıların ortadan kaldırılması amacıyla gündeme getirdikleri çözüm önerilerini anlattı.

HDP Bodrum ilçe başkanlığı adına konuşan Fatoş Ay da, partisinin ‘yeni yaşam çağrısı’ mottosunu tanıtarak, kentleri yağmalayan kentsel dönüşüm projelerine, kamusal alanların gasp edilmesine ve çevre hizmetlerinin piyasalaştırılmasına karşı mücadele vermeye devam ettiklerini, bu çerçevede Bodrum için yapılacak tüm hizmetlere katkıda bulunacaklarını söyledi.

TEMA Bodrum gönüllülerinden Çiğdem Erko da tükenen su kaynaklarına vurgu yaptı. Erko, TEMA olarak suyun korunması ve tasarruf edilmesi için yapılması gereken basit ama etkili önlemler olduğun belirterek, bu konuda başta çocukların daha sonra tüm bireylerin bilinçlendirilmesi için çalışılması gerektiğine işaret etti. Erko, Türkiye’nin acilen bir Su Yasası’na ihtiyaç duyduğunu da söyledi.

purchase Paxil Çevre İçin İnsan Odaklı Çözümlere İhtiyacımız Var… 

Çevre Çalıştayı’nda konuşan Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz de, çevrenin tek sorununun ‘insan’ olduğunu belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü “Çevrenin sorunu yok, insan sorunu var. İnsan odaklı çözümler bulunamazsa bunlar geçici ve sonuca ulaşmayacak. Bizler de okullara gittik ağaç yaş iken eğilir mantığı ile çocuklara eğitim verdik. Yetişkinlere bu eğitimi vermek oldukça zor. Deniz üstendeki araçlar veya Deniz’i direk kullananlar değil bizahati tüm yarımada da yaşayanlar bu kirlilikten mesul.  Gözle görülen olgular üzerinden hareket ediyoruz. Doğan’ın hakkını nerede savunuyoruz? Bizler sadece sözelde dil getiriyoruz fakat fiiliyatta neredeyiz? Avcılık ve balıkçılık kanunlarımızın ne kadar yetersiz ve kağıt üstünde kaldığının farkındayım. Dönüp dolaşıp insana geliyoruz. Bu bilinç büyük ağırlıkta yöneticilerde olmadıkça buralarda konulup konuşup gidiyoruz.”

Çevrenin Korunmasında Taktik Değiştirmemiz gerekiyor… Natrexon price

Çevrenin korunmasında artık taktik değiştirilmesi gerekliliğinin ortaya çıktığına vurgu yapılan Çevre Çalıştayında, hakların gasp edildiği, çevre mücadelesi verenlerin kendi haline bırakılması gerektiği, kangren olmuş sorunlarla ilgili bir deklarasyon hazırlanıp Muğla’nın harekete geçirilmesinin kaçınılmazlığından bahsedildi.

Bodrum Kent Konseyi Çevre Çalıştayının bitiminde dokuz kişi moderatör Yaman Olgaç’a isimlerini yazdırarak oluşacak olan Çalışma Gurubunda gönüllülük esasına göre çalışmalar yapacaklar.  Çalıştayın cd ve kitapçık haline getirilerek atılacak somut adımlarla ilgili başta Bodrum Belediyesine meclisi ve Muğla Büyükşehir Belediyesinde  görüşülmek üzere sunulacağı bildirildi.
Bunun üzerine söz alan  Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu da çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması için tüm yerel güçlerin birlikte harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Topçuoğlu, “Büyükşehirii bu işin içine katmak yeterli değil, Merkeziyetçi yapılanmalar bizim üzerimizde baskı oluşturduğu sürece gücümüz olmaz. Ancak örgütlenirsek, o merkeziyetçi yapıyı etkileyebiliriz” dedi.
Konsey yürütme kurulu üyesi Yaman Olgaç, Bodrum Çevre Çalıştayında yapılan sunumları bir rapor haline getirerek Muğla’da yapılacak olan Muğla ili Çevre Çalıştayında götüreceklerini söyledi. Çevre Çalıştayında zaman zaman Kent Konseyinin amacı, yetkileri, konumu ve görevleri de tartışıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.