Bodrum Gündem

Zeytinyağının İyisi Nasıl Anlaşılır

29.01.2015
0
A+
A-

zeytinyağı_iyisi_nasıl_anlaşılır (6)

Bodrum’da TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Kültür Turizmi Komite etkinlikleri kapsamında Bodrum’un bölgesel değerlerinden biri olan zeytin hakkında farkındalık yaratmak amacıyla “Zeytinyağı Tadımı” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Zeytin Dostu Derneği üyeleri tarafından, zeytinin yolculuğu, tadımda dikkat edilmesi gerekenler, Zeytinyağı ve sağlık konusunda bilgiler verildi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum’un Ortakent Mahallesi’ndeki TÜRSAB Bodrum BYK tarafından, yöresel ürünlerden biri olan zeytinyağıyla ilgili, “Zeytinyağı Tadımı” toplantısı düzenlendi. Toplantıda Zeytin Dostu Derneği Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı zeytinin yolculuğu, derneğin tadım panelisti Nurdan Kaykı tadımda dikkat edilmesi gereken özellikleri ve zeytinyağını saklama koşulları, derneğin yönetim kurulu üyesi Ecz. Atilla Totoş zeytinyağının sağlıkta faydaları ile ilgili bilgi verdi.

Zeytin Ağacını Küstürüyoruz…

Zeytindostu Derneği Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı, zeytin ağacına vurarak hasat yapılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Zeytin ağacının bir yıl az ürün, diğer yıl çok ürün verdiği söylenir. Ama bunun nedeni biz zeytini ağaca sopalarla vurarak yapıyoruz. Bu şekilde ağacın yeni filizleri de zarar görüyor. Ağaç bir sonraki hasata kadar anca kendini topluyor, aslında bizlere mesaj veriyor ve “Beni dövme, döversen ürün veremem” diyor. Biz ağacı küstürüyoruz. Sonrada her yıl bol ürün vermesini bekliyoruz. En doğru hasat yapılabiliyorsa elle yapılmalı. Ama büyük bahçelerde mümkün olmuyor, bu yerlerde de zeytin, toplama makinesi ile yapılmalıdır. Bu şekilde yeni filizlere zarar vermeden ürünleri de toplanmış olur. Toplanan zeytinler ise plastik kasalara konularak en fazla 24 saat içinde sıkılmalıdır. Üretici ile fabrika arasında uyum olması gerekir. Zeytinyağı alırken, erken hasat, soğuk sıkım olmasına dikkat etmeliyiz” Propranolol 40mg dedi.

Kaykı, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Turizm bölgesindeyiz. Restoranlarda, otellerde her türlü içecek etiketli olarak soframıza geliyor. Ama zeytinyağı, doldurma ve ne olduğunu bilmeden soframıza geliyor. Cam şişede olmasına rağmen yediğimiz yağın özelliğini bilmeden tüketiyoruz Bu da kusurlu ve yanlıştır. Bizim hedefimiz, restoranlardaki zeytinyağlarının da etiketli olarak masaya gelmesini sağlamaktır”

Zeytinyağı plastikte saklanması kanserojen etki yapıyor…

Tadım panelisti Nurdan Kaykı, zeytinyağının donmasının ya da renginin kalite kriteri olmadığını belirterek, zeytinin çeşidine göre değiştiğini vurguladı. Nurdan Kaykı, “Zeytinyağı toplu alımlarda, kullandıkça hava ile temasını azaltmak amacıyla litrelik koyu renkli cam şişelere doldurulmalıdır. Zeytinyağını kızartmalarda da rahatlıkla kullanılabilir. Zeytinyağının yanma ısısı 230 derecedir. Bu nedenle diğer yağlara göre besleyici değeri de yüksektir. Kızartma yaparken, zeytinyağından duman çıktığını gördüğümüzde yağın yandığını düşünürüz. Ama bu yanlıştır ve dumanın çıkmasının nedeni yağın içindeki antioksidanların buharlaşmasından dolayıdır. Zeytinyağını kokladığınızda yeşil meyve kokusu almanız gerekir. Örneğin domates sapı, yeşil elma, yeşil muz gibi zeytinin çeşidine göre farklılık gösterir. Tadında ise acılık-burukluk, yakıcı bir tat olmasına dikkat etmeliyiz” Order Lamisil dedi.

Zeytinyağı Kanseri Önler…

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Atilla Totoş; “Mide bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar. Doğru şekilde doğru zeytin ile beslendiğinizde tansiyon değerinizin düştüğünü göreceksiniz. Kadınlarda kemik erimesine, kansızlık tedavisinde etkilidir. Kansere karşı etkilidir. Hamilelikte çok faydalıdır. Kalp rahatsızlıklarında, doğru tüketim ve doğru zeytinyağı ile sağlıklı olabilirsiniz” buy isotretinoin dedi.

Sunumun sona ermesinin ardından çeşitli zeytinyağları üzerinde tadım etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlara teşekkür belgesi verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.