Bodrum Gündem

2 Bin 500 Yıllık Mezar Kapatıldı

06.03.2015
0
A+
A-

YARIMADA SU HATTI PROJESİ SIRASINDA BULUNAN 2 BİN 500 YILLIK MEZAR KAPATILARAK KORUMA ALTINA ALINDI…

2-Bin-500-Yıllık-Mezar-Kapatıldı-(17)

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, kurtarma çalışmalarının tamamlanması üzerine tekrar asfaltlanıp, kapatılmasında bir sakınca olmadığını bildirdiği Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezarın üzeri kapatılarak koruma altına alındı. Yolun ise ne zaman açılacağı bilinmiyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

2010 yılında başlayan Bodrum Yarımadası İçme Suyu İsale hattı projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında Antik Myndos kentinin Nekropol alanında, Helenistik Dönem’e ait üç mezar bulunmuştu. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan 8 kilometrelik ana yol üzerinde olması nedeniyle su hattı projesi durdurularak yeni bir proje yapılmıştı. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 20 Şubat 2015 tarihli ve 3166 nolu yazısı gereği AK Parti İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Bodrum Müze Müdürlüğü ve diğer yetkililerin de denetiminde mezar usulüne uygun bir proje ile kapatılarak koruma altına alındı.

2 Bin 500 Yıllık Mezar Kapatıldı (17)

SERAMİK KAPLAR, TAKILAR VE İSKELETLER KORUMAYA ALINDI…

İmar planlarında görünmeyen, fakat yıllardan bu yana kullanılan bu yol trafiğe kapatılarak, Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak trafiği imar planlarında olduğu belirtilen yeni yol güzergahından işlemeye başlamıştı. Daha sonra ise Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapılarak, mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı.

2 Bin 500 Yıllık Mezar Kapatıldı (16)

KAZI YAPILAN YOL İMARDA YOK…

purchase Baclofen
Yeni güzergah, kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına karşın, eski yolun sahile daha yakın olması ve buradaki işyerlerinin mağdur olacağı gerekçesi ile 30 Mart 2014 itibarı ile kapanan Gümüşlük Belediyesi eski yolun yeniden trafiğe açılması talebi ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yapmıştı. 2014 Aralık ayında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, “Mezarların üzerinin kapatılıp, asfalt döküp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur” diyerek gerekli izinleri vermesine karşın, eski yol bu güne kadar açılmamıştı. Bu nedenle de Gümüşlük’te işletme sahibi olanların bir bölümü kazı başkanı ve yapılan kazı çalışmalarına karşı çeşitli eylemler yaparak, 700 imza toplamış ve Bodrum Kaymakamlığına vermişlerdi.

mustaf_şahin_gümüşlük_kazı_başkanı

KAZI BAŞKANI KARARIN YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLEDİ… Indocin no prescription Retin-A online

Antik Myndos Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, 5 yıldır antik kentin en önemli kazılarını yaptıklarına dikkat çekerek, bulduğumuz 2 bin 200 yıllık mezarların da paha biçilmez değere sahip olduğunu söylemişti. Başkan Prof.Şahin ayrıca anılan bölgede bu mezarların devamının olduğunu bildiklerini ifade ederken, kazılara devam edeceklerinin bilgisini de vermişti. Birinci derece arkeolojik sit nekrapol alanı ve imar planında olmayan bir yol antik eserlerin üzerinden geçirilmeye çalışıldığını iddia eden Prof.Şahin ayrıca bu yol kapatıldığında aynı bölgeye alternatif yolun belediye tarafından zaten yapıldığını kaydederek alınan kararın yanlış olduğunu söylemişti.

2 Bin 500 Yıllık Mezar Kapatıldı (11)

SON KARAR İLE MEZAR KORUMA AMAÇLI KAPATILDI…

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 20 Şubat 2015 tarihli ve 3166 nolu yazısında; Gümüşlük-Yalıkavak yolunda yapılan kurtarma kazısı sırasında açığa çıkarılmış olan mezarın rölövesi ile koruma projesinin değerlendirilmesi istemine ilişkin olarak; dosyadaki tüm belgeler, yazılar ve raporlar incelenerek, mezar yeri kurul üyeleri tarafından yerinde görüldüğü kaydedildi.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinin yaptığı görüşmeler sonunda koruma altına aldıklarının karar metninde şu ifadeler kullanıldı;

“Muğla İli, Bodrum İlçesi, Gümüşlük Mahallesi, Karakaya Mevkii’nde, Kurulumuzun 24.10.2013 tarih ve 2033 sayılı kararıyla tescilli 1.derece arkeolojik sit alanında bulunan, özel mülkiyete ait, 454 parselin içinden geçen mevcut Gümüşlük-Yalıkavak yolunda yapılan kurtarma kazısı sırasında açığa çıkarılmış olan mezarın rölövesi ile koruma projesinin2863 sayılı kanun kapsamında uygun olduğuna, mezarın projesine uygun biçimde Müze Müdürlüğü ve kazı başkanı denetiminde kapatılmasına, uygulama sonucundan Kurulumuza bilgi verilmesine karar verildi.”

2 Bin 500 Yıllık Mezar Kapatıldı (10)

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI…

Ak Parti İlçe Başkanı usulüne uygun olarak kapatılmasına karar verilen mezarın kapatılması sırasında bir basın açıklaması yaptı. Başkan Demiralp mezarın başında yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu;

“Bakanlık tarafından alınan bir karar. Kurul kararıdır. Kurulumuz, tarihi varlıkları da korumak adına da çok ciddi bir inceleme yaptı. Altı aydan bu yana bu incelemeler yapılıyor. Gerekli, konu ile ilgili her türlü done kendilerine ulaştırıldı. Müze müdürlüğünden, kazı başkanına kadar Ankara’da gerekli bilgileri verdiler. Bize de konu ile ilgili olarak detaylı bilgi verildi. Şu anda mezar kapatılıyor. Ama korunarak kapatılıyor. Ben bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Korunarak kapatılması çok önemli. Lalettayin bir şekilde toprak atılmıyor. Bununla ilgili özel b ir proje üretildi ve mezar bu proje kapsamında kapatılıyor. Kapatıldıktan sonra yolun açılması ile ilgili, o yerel yönetimlerin işi. O konuda benim söyleyeceğim başka bir şey yok. Ona yerel yönetimler karar verecek. Bizim için önemli olan hem tarihi korumak, hem de burada yaşayanların yaşamlarını daha kolay hale getirmek. O yüzden bu gün buradayız. Yaklaşık altı aydır süren çalışmalarımızın sonucunu aldık, olumlu bir karar olarak görüyoruz. Bölgeye hayırlı olsun.”

Gümüşlüklülerin mutlu olduğunu ve herkesin teşekkür ettiğini söyleyen Başkan Demiralp açıklamasının sonunda bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederken, mezarı kapatırken koruduklarını tekrar etti.

2 Bin 500 Yıllık Mezar Kapatıldı (15)

Yaklaşık 3 metrekarelik bir mezar odası jeotekstil denilen bir örtü ile kapatılarak, kum atıldı. Mezarın üzerine daha sonra çökmesini engellemek için demirden bir koruma kafesi konuldu. En son olarak demir korumalığın üzeri de toprak ile kapatılarak mezar koruma altına alınmış oldu. Mezarın kapatılması ile yolun yeniden faaliyete geçip geçmeyeceğine ise Bodrum belediyesi karar verecek.

Yorumlar

  1. Ayla Gürpınar dedi ki:

    Bu kararın doğruluğu tartışılır. Evet o yol üzerinde bulunan işletmeler şikayetçi olmuştur. Yukarı yol işlevsel bir şekilde gayet güzel çalışmaktadır. Çok sık kullandığım için bildiğim bir yoldur. Özel işletmeler otel yapsın ve oda sayıları daha çoğalsın diye Bodrum Yarımadasında kamuya ait yol güzergahlarının değiştirildiğini, iş merkezleri yapılsın diye yolların eksenlerinin kaydırıldığını bilen ve gören insanlarız. Böylesine bir tarih medeni bir ülkede yerden fışkıracak ve bunca geçen süre içinde çözüm bulunamayacak! Ayrıca o yolun imar planında olmadığı da söyleniyor. Bu bulgu, kültür ve turizmden geçinen bir bölgeye sunulmuş bir hediye iken, üstünü kapat, tarihi yok say ve sorunu hallet! Bu zihniyet bölgemize de ulaşmıştır. A.G.