Bodrum Gündem

EGE’DE MİTİNG HAZIRLIĞI KOMŞUYU GERDİ

26.04.2015
0
A+
A-

 yunan adaları silahlanıyor (6)

 

Yunanistan’ ın Ege’deki 150 adayı işgal ettiği iddiasıyla Pazar günü sahil kentlerinde Vatan Partisi tarafından düzenleneceği belirtilen mitingler komşu İstanköy (Kos) Kilimli (Kalimnos, Rodos , Sisam ve Midilli adalarında gerginlik yarattı.

Bodrum Gündem Haber

Yunan basını zaten Ege Denizi’nde denizde ve havada sık sık iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin karşı karşıya geldiğini ve gerginliğin bilerek tırmandırıldığını belirterek, bir yandan da Bodrum ve Didim’ e yakın yerleşimin ve askeri birliğin konuşlanmasının yasak olduğu adalarda silahlandığı görüldü.

152 Ada Vatandır Mitingi Komşuyu Korkuttu…

Vatan Partisi’nin internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada Pazar günü Kuşadası’nda 152 Ada Vatandır mitingine on binlerce kişinin katılmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi. Yunanistan 2004 yılından bu yana Ege’de Türkiye’ye ait 152 ada, adacık ve kayalığı işgal etti.

 AKP Hükümeti bu işgale karşı sessiz kalırken, Ergenekon – Balyoz tertiplerini tezgahlayarak, Yunan işgaline karşı koyabilecek tek güç olan donanmamızın komutanlarını, Kardak’a bayrağımızı diken SAT komandolarını esir kamplarına attı. AKP Hükümetlerinin işledikleri bu suçun tarifi şöyle: ”Türkiye topraklarının bir kısmının yabancı silahlı kuvvetler tarafından işgal edilmesine karşı sessiz kalmak. Türk Ceza Kanunu’na göre bu suçun cezası eskiden idamdı. Şimdi ağırlaştırılmış müebbet hapis. Vatan Partisi, 26 Nisan Pazar günü Kuşadası’nda yapacağı mitingle AKP’nin işlediği suçu tüm dünyaya duyuracak. Ve, işgal edilen topraklarımızı geri alma kararlılığımızı dünyaya ilan edecek. Afiş, pankart, imza masası, sesli araç dolaştırılması gibi tanıtım çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Yunanistan’da yayın yapan www.rodosalarm.gr internet haber sitesi ise mitingi provakasyon olarak nitelendirerek soğukkanlı olunmasını çağırısında bulundu. misoprostol online

Komşu Çivi Dahi Çakılmasının Yasak Olduğu Adaları Silah Deposu Haline Getirdi…

Yunanistan’ın  Lozan anlaşmasına göre bir çivi dahi çakılmasının yasak olduğu Ege’deki adalarda askeri tesisler ve binalar yaptığı, adaların silah deposu haline getirildiği görüntüledi.

Bodrum’a En Yakın Adaya Uçaksavar Ve Top Yerleştirildi…

Yunanistan’ın Bodrum’un Gümüşlük beldesi açıklarında 1996 yılında iki ülkenin savaş çıkartacak kadar gerginliğe neden olan Kardak kayalıklarına 2 mil uzaklıktaki Kalalimnos adası ile Aydın’ın Didim ilçesine 7 mil uzaklıktaki Bulamaç (Farmakosini) adasına son üç yıl içerisinde  askeri birlik yerleştirmesinin ardında bu yılın ortalarında da Turgutreis beldesine  4 mil ve Türkiye’ye ait Topan adasına ise sadece iki mil uzaklıktaki 60 kişinin yaşadığı, Lozan ve Paris anlaşmalarına göre imara kapalı ve silahlandırmanın yapılamayacağı adalar sınıfında olan Psemiros adasına 200 kişilik askeri birlik yerleştirdiği, binalar yaptığı konuşlandırdığı iki adet uçak savar ve havan toplarını Türkiye’ye doğru yönelttiği görüldü. Adanın Bodrum’ a bakan doğu ucundaki askeri hareketlilik dikkat çekerken Yunan askerlerinin bölgede helikopter pisti yaptığı, Türkiye’ye bakan bölüme 80 metrekare büyüklüğünde toprağa Yunan bayrağı çizdikleri  ve Yunan SAT komandoları ile sahil güvenlik botlarının  sürekli bölgede devriye gezdiği görüldü.

Ecevit Karşı Çıkmıştı…

1996 yılındaki Kardak krizinden üç yıl sonra Kalimnoslu balıkçı  Mihalis Lambrapulos’un adayı 20 yıllığına kiralayarak sevgilisi   İtalyan Andonella Rossi’nin yine aidiyeti belli olmayan adalar arasında yer alan Platia adasında  Mayıs 1999 ‘da Yunanistan YDP milletvekili P. Kamenos şahitliğinde evlenmeleri, Yunanistan’ın Ege’deki aidiyeti tartışmalı coğrafi formasyonlar, diğer bir deyişle “gri bölgeler” konusunda yeni bir tahriki olarak değerlendirilmiş, dönemin başbakanı Bülent Ecevit sert tepki göstermiş Atina’nın bu girişime izin vermesini kabul edilemez olarak değerlendirdiğini, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceğini belirterek ‘‘Bu ilk uygulama değil. Biz bunları kabul edemeyiz’’ demişti. Dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise Atina’nın girişimini ‘‘Bunu kimse ciddiye almasın. Kendilerine göre şov yapıyorlar. Şov yapmakla hiçbir şey olmaz. Bu haklarımızı kaybetmemiz söz konusu değil’’ diye değerlendirirken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, ‘‘Yunanistan bu girişimi sürdürürse bundan 3-4 yıl önce ne olduysa yine aynısı olur. Türkiye gerekeni yapar’’ demişti.

Bugün ise Platia kayalıklarında  çiftin zaman zaman gelerek kaldığı ve yaşamaları için üç odalı ev ve restoran yaptıkları görüldü.

Ege Adalarının Silahsızlandırılması…

1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması gereğince Yunanistan tarafından Limni, Semadirek ve Doğu Ege Adaları (Midilli, Sakız, Sisam, Nikarya) ile Oniki Ada‘da (Stompalya, Rodos, Kalki, Skarpanto, Kasas, Piskopis, Misiros, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipsos, Sömbeki, İstanköy ve bağlantısı olan adalar ile Meis Adası) Kolluk Kuvvetleri dışında silahlı kuvvet bulundurulmaması ve tahkimat yapılmaması hükme bağlanmıştır.

1960 sonrasında Ege Denizi üzerindeki adalarda taraflar arasında egemenlik, denetim ve güvenliği sağlamaya yönelik anlaşmazlık başlamıştır. Yunanistan, askeri amaçlarla da kullanılabilecek havaalanı ve diğer tesislerin ilkini 1952‘de Leros adasında kurmuştur. Ancak, Yunan adalarının, 1974‘ten sonra hızlanarak silahlandırıldığı bilinmektedir. Uluslararası andlaşmalar, bu adaları üç kategoriye ayırmaktadır:

Yunan adaları Limni ve Semadirek ile Türk adaları Gökçeada ve Bozcaada. Bu “Boğaz önü” adaları Boğazlarla birlikte, Boğazlar Rejimine ilişkin Lozan Antlaşması Dapoxetine no prescription ‘nın 4. maddesiyle askerden arındırılmıştır.

Limni, Sakız, Sisam ve Nikarya adlı Yunan adaları. Bunlar Lozan Barış Andlaşması buy esomeprazole ‘nın 13. maddesi gereğince ülkelerinde ancak polis ve Jandarma kuvveti bulunabilecek, deniz üssü ve istihdam kurmanın yasak olduğu adalardır.

Oniki ada, sayıları aslında 14 olan bu adalar da 1947 Paris Antlaşması ‘yla İtalya‘dan alınıp Yunanistan’a verilmiş adalar olup, aynı antlaşmanın 14. maddesine göre üzerlerinde ancak asayişi sağlayacak kadar kuvvet bulundurulabilir.

Yunanistan‘ ın son yıllardaki iddiasına göre , antlaşmalar yapıldığı sıradaki koşullar köklü biçimde değişmiştir , dolayısıyla adalar üzerindeki sınırlama ortadan kalkmıştır. (Ayrıca Boğazları silahtan arındıran Boğazlar rejimini düzenleyen Lozan Sözleşmesi’nin yerine 1936 Montreux Antlaşması geçmiş ve Boğazlar tekrar silahlandırılmıştır. 1923 Lozan Boğazlar Sözleşmesi tamamen sona ermiştir. Boğazlar tekrar silahlandırıldığı için, bu sistemin bir parçası olan adalar da silahlandırılabilir. Türkiye’ye göre ise Montreux’den Boğaz-önü adalarının silahlandırılabileceği şeklinde bir anlam çıkarılamayacağı, çıkarılsa bile, Lozan Barış Antlaşması‘nın 12. maddesi vardır. Bu madde, anılan adaların 1914‘te silahsızlandırıldığını doğrulamaktadır. Yunanistan, ayrıca, Türkiye‘nin 1947‘nin Paris Antlaşması‘na taraf olmadığını, bu nedenle de hak ve yükümlülükler doğurmadığını iddia etmektedir. Türkiye ise Paris Antlaşması’nın bir “objektif statü” yarattığını, bu nedenle de kendisini ilgilendirdiğini belirtmektedir.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.