Bodrum Gündem

HACI ABDULLAH’IN SIRRI…

serdar anlağan hacı abdullah lokantası

 

Bugünkü sömürünün yönetim erki gaddar ve kurnaz Karaköy-Eminönü tüccarlarından evrilmiştir. Kasımpaşa, Bankalar Caddesi, Tahtakale, Sultanhamam, Sirkeci,  Şişhane, Kuledibi ve Beyoğlu bunlarla doludur. Bunlar, mal alırken “amma da ucuza kapattım” satarken de “amma da kazıkladım” zihniyetinde insanlardı.

Mimarlık mesleğimin ilk yıllarında bunlarla iş yaptım, iyi tanırım. “Takvâsı çok kuvvetli” diye nam salanların, kerhane kapılarındaki garajlarına mersedeslerini parkettiklerini gördüm. Bu vampirlerin sarımsağı “emek” sözcüğüydü, duyduklarında yerlerinden zıplıyor, ağızlarından köpükler saçarak hiddetleniyorlardı.

Bununla beraber sözünde duran, dindar esnaflar da tanıdım. Onlarla “Ahîlik” anlayışı ile çalıştım.

Hacı Abdullah Lokantası (since 1888!) Beyoğlu’nda Ağa Camii’nin sokağında, seksenlerde, arka cebinde tornavida ile ustaların ve cuma akşamları AKM’deki konserlerden sonra, biz üniversite öğrencilerinin, ucuza bol kepçe yemek yediği bir esnaf lokantasıydı. 1997 ve 2001 yıllarında restore ve dekore ettim burayı. 1997’de Tayyip, 2001’de Veysel Eroğlu yaptı açılışını. Dinci kadroların favori mekânı oldu. Şimdi New york Times’dan “review” alan, ünlülerin, sosyetenin, elçilik mensuplarının, Osmanoğlu Ailesi’nin yemek yediği “lüks” bir yerdir.

Hacı Abdullah’ta, arkadaki büyük salonda bir triptik vardır. Ortada büyük bir osmanlı arması, solunda Mustafa Kemal’in 1914 yılında Sofya Ataşemiliteri iken bir kostümlü balo için çektirdiği yeniçeri kıyafetli fotoğrafı, sağda 1930 yılında cumhurbaşkanı iken çektirdiği elinde tesbihi olan, kravat ve ceketli fotoğrafından oluşur.

Bu triptik, çok merak edildi. Bilhassa nakşîbendi tarikat liderlerinden, komploculardan yazıhaneme gelenler, bu triptiğin mânasını merak edip soranlar, sorduranlar oldu. Genç, güzel kadınlar bile gönderdiler kandırmak için. Söylemedim. Gönderdikleri, Büyükdere’deki trafiği bile durduracak kadar alımlı genç kadınlara geometri öğrettim. Teklif ettikleri tarikat partilerine kurucu olmayı reddettim.

Şimdi Hacı Abdullah’ın sırrını açıklıyorum :

Görünen mâna : Soldaki resimde Mustafa Kemal’in bir osmanlı yeniçerisi olduğu, osmanlıdan geldiği, osmanlılığının tartışılmazlığı, ortadaki osmanlı arması ile imparatorluğun vurgulanması, sağda ise bu geçmiş ile varolan yeni cumhuriyetin güçlü lideri. Biz buyduk, buyuz, bu olduk.

Dinciler bu triptiği çok sevdi. Laikler Hacı Abdullah gibi “helâl” bir müslüman lokantasına hem de iki tane dev gibi Atatürk fotoğrafı konmasına memnun oldu. Çalışma, birleştirici görünüyordu.

Bu neo-osmanlıcılık artık mide bulandırıcı seviyeye geldi…

Asıl mâna : Gazi’nin yeniçeri kostümlü fotoğrafı bilerek solda yer alıyor burada amaç bektaşiliği vurgulamak. Yeniçeriler bektaşilik tarikatındandır. “Arma-î Osmanî” imge olarak emperyalisttir , üstelik batılı bir yabancı tarafından çizilmiş bu kitsch arma, kurulmuş bir tuzaktır. Pervaneleri çeksin diye provokatiftir. Kravat ceket ile hem halktan hem de modern görünen ama bir yandan da elinde tesbihi ile hem yine halktan hem de muhafazakar görünen Atatürk imgesinin orada kullanılmasının tek nedeni yüzünü osmanlı armasının tersine dönmüş olmasıdır. buy Retin-A

 Cumhuriyet Osmanlılığı reddetmektir.

Böylelikle bu Hacı Abdullah’taki triptik genel olarak anlaşılan anlamının tam tersini bildirmektedir.

 Not :

“Aç Sanatçı”ya ipucu 1: Panofsky-Cömert Metodu

“Aç Sanatçı”ya ipucu 2 order Topamax : Meksika Muralistleri – Diego Rivera – Detroit Industry Murals 1932-33

“Aç Sanatçı”ya ipucu 3: “ Cialis online A Name For The Devil: Decorate Lavishly” – XXII. World Congress of Architecture (UIA 2005 Istanbul)

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.