Bodrum Gündem

TOPRAK BAYRAMI KARAOVA’DA KURULAN PANAYIRLA KUTLANDI

15.06.2015
0
A+
A-

Untitled-1-RecoveredBodrum Kent Konseyi Önderliğinde, Bodrum Belediyesi, Şoförler Odası, Ziraat Odası ve Karaova Tanıtma & Dayanışma Derneği’nin  destekleriyle bu yıl birincisi düzenlenen Karaova Köyler Panayırına Toprak Bayramı kutlamaları damga vurdu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Birinci Karaova Köyler Panayırı’na Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Tarım Müdürü Nazif Ekici, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu,  Bodrum Ticaret Odası başkanı Mahmut Serdar Kocadon, AKP Bodrum İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediyesi meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Birinci Karaova Köyler Panayırında sabah saatlerinde başlayan resmi törenin ardından panayır alanında bulunan yerli üreticiden vatandaşlar bolca alış veriş yaptılar. Panayır akşam saatlerinde şarkıcı Nadide Sultan’ın konseri ile sona ererken tüm gün renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikte unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ve bölgede üretilen ürünler tanıtıldı.

 Başta Muğla valisi Amir Çiçek olmak üzere protokol üyeleri, köylüler tarafından açılan stantları inceleyerek ürünler hakkında vatandaşlardan tek tek bilgi aldılar. Karaova Derneği Başkanı ve aynı zamanda Bodrum belediyesi meclis üyesi Ali Öztürk yaptığı açılış konuşmasında 1945 yılında çıkarılan 4760 sayılı kanunla 11 Haziran’dan sonraki ilk Pazar gününün Toprak Bayramı  olarak kutlandığını fakat günümüzde bunun unutulmaya yüz tuttuğunu belirttiği konuşmasına şöyle devam etti ” Bundan sonra ekonomik ve sosyal hayatı etkileyecek olan ve her yılın 11 Haziranını takip eden Pazar gününe denk gelen günde kutlamayı hedeflediğimiz, Toprak Haftası Toprak Bayramını kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. Toprak Haftası Toprak Bayramı, ülkemizi kuran kurucu irade tarafından 1945 yılında çıkarılmış olan bir yasadır. Bu yasa ile milletin efendisi köylünün kalkınması hedeflenmiştir. Bu hedef aslında muhasır medeniyet hedefinin ilk kilometre taşlarından birisidir. Bizler, Bodrum’dan Karaova’dan bu hedefe yürümek istiyoruz. Değerli misafirler, bugün aslında burada, Karaova Tanıtma ve Dayanışma Derneğinin de misafirleri olarak bulunuyoruz. Karaova tanıtma ve Dayanışma Derneği, büyük çoğunluğu bu bölgede olan köylerimizin sorunlarını ilgili merkezlere taşımak ve buralarda çözümler aramak üzere kurulmuş bir dernektir. Derneğim, köylülerim ve şahsım adına bir kez daha hoş geldiniz diyorum.” dedi.

İki yıl önce Köyler Yürüyüşü ile yola çıkan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu etkinlikle ilgili olarak “Bugün çok mutluyum. Burayı Cennetten bir köşe olarak görüyorum. Bu bölgenin korunması sayesinde birçok şeyi bir arada yapacağımızı düşünüyorum. Bir; Bodrum turizmine bir soluk kazandıracağımıza inanıyorum. İki; çok özgün örneklerle oluşturacağımız tarım turizm buluşmasının buradan yayılarak bütün Muğla’ya, Ege’ye, Türkiye’ye, her tarafta bir vücut bulmasını bekliyorum. Bunun olacağını düşünüyorum. Her şey bir ile başlıyor biliyorsunuz. Bugün biri başlattık ama üç ay sonra bağbozumunda çok daha güçlü olacağız buna inanıyorum. İyi ki bu davaya inanmış gençler var. Bir projenin sürdürülebilir olabilmesi için gençlerin desteklemesi gerekir. Vali bey yörüklerin özel bir projeyle turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti. En kısa sürede projelerimizle birlikte sayın valimizi ziyaret edeceğiz misoprostol online Plavix buy ” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon Bodrum’un geçmişinde tarımın öneminin büyük olduğunu ifade ederek, “Bugün burada hem kültürümüzle hem de geçmişimizle bir araya geldik. Bizim aslımız bu. Hepimiz bu toprakların yetiştirdiği ürünlerin parasıyla okuduk. Ben, bugün, Bodrum Belediye Başkanı olarak karşınızda konuşabiliyorsam bunu, Bodrum’un tek geçim kaynağı olan tarımdan geçimini sağlayan bir ailenin çocuğu olmaya borçluyum. Ama bugün baktığımızda Bodrum yarımadasında tek tarım yapabilen alanların Karaova bölgesinde olduğunu görüyoruz. Artık bizler de turizmle tarımı bir araya getirmenin zamanının geldiği inancındayız. Özellikle iki yıl önce başlattığımız Tohum Takas Şenlikleri arkasından üreticiye dağıttığımız fidanlarımız ve bugün de panayırımız. Bundan sonraki asıl hedefimiz Karaova Park Projesidir. Karaova Park Projesi turizmle tarımın ve üreticinin buluştuğu park projesidir. Bu proje aynı zamanda üreticiye en büyük ekonomik kaynağı sağlayacaktır. Değerli Dernek Başkanımızın söylediği gibi artık benim üreticim çocuğunu evlendirmek için ya da ev yapmak için arazisini satmayacak. Bu ekonomik gücü üretici arkadaşlarımıza hep beraber sağlamak zorundayız. Bu bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir. Nasıl yollar, parklar yapıyorsak; yaşanılabilir bir Bodrum yarımadası için, sürdürülebilir bir turizm için tarım sektörüyle de turizmi buluşturmamız lazım. Onun için bugün bu panayırda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bunun ilk adım olduğunu lütfen unutmayın. Mumcular bölgemizi Bodrum’un Toskana’sı yapmaya söz veriyorum. Çünkü gelecekteki Bodrum’un en büyük lojistik desteği tarımda Mumcular ve Karaova bölgemizdir” dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,  Bodrum Kent Konseyi ve Karaova Derneğini böyle bir organizasyon yaptıkları için kutladığını, unutulan bir değeri hatırlattığı için de teşekkür ettiğini söylediği konuşmasına şöyle devam etti “Toprağın ne demek olduğunu bu günlerde daha iyi düşünmek ve kavramak durumundayız. Tarihte bütün toplumlarca toprağın kıymeti anlaşılmış fakat teknolojinin gelişmesi insanlarda dikkati başka noktalara çekiyor ki bu tür bayram etkinlikleri ile bunu tekrar hatırlatmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte yapılacak olan bu tür organizasyonlara daha geniş bir katılımla gelmeyi planlıyorum. Turizm Bodrum’un ana gündemi ama tarımsız, besinsiz, susuz turizm olmaz. Lojistik anlamda bu desteği sağlamak adına hem Karaova hem de Milas bölgesi Bodrum’a katkı verebilecek durumda. buy Cytotec

Muğla Valisi Amir Çiçek ise konuşmasında şunları söyledi: ” Ben inanıyorum ki Karaova’da, özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız, çiftçilerimiz o toprağı kolay kolay satmazlar. Çünkü o toprağı anaları gibi severler. Ecdatlarından bu topraklar, onlara güzel bir mirastır. Ama eğer biz bu toprağın değerini, onların ürünlerini değerlendirip pazara sunmazsak o nasırlı ellerden üretilen ürünlerin değerini kıymetini bilip de bunların pazarlamasını yapamazsak elbette ki o toprağa bağlı olan o annelerimize, babalarımıza, teyzelerimize, bacılarımıza büyük bir haksızlık yapmış oluruz. Onun için burada hepimize bir görev düşüyor. Elbette ki sadece yetkililerimize değil her şeyden önce sivil topluma da görev düşüyor. Ben bugün bu sivil toplumun bu hareketini burada gördüm. Özellikle bu bölgenin, tarım ve turizm açısından nasıl olması gerekir onun kararını vermiş, bu konuda harekete geçmiş derneğimizin yönetimini ve başkanı da kutluyorum.” dedi.

Etkinlik konuşmaların ardından halk oyunları gösterileriyle devam etti. Toprak Bayramı 1. Karaova Köyler Panayırı akşam düzenlenen Nadide Sultan konseriyle sona erdi. Konseri yüzlerce vatandaş izledi.

 

 

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.