Bodrum Gündem

KENT KONSEYİ MÜLTECİLER KOUSUNDA SORUMLULUK ALMAYA HAZIR

KENT KONSEYİ MÜLTECİLER KOUSUNDA SORUMLULUK ALMAYA HAZIR
24.06.2015
0
A+
A-

mülteciler kent konseyiBodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Bodrum’da yaşanan mülteci problemi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında sorunun çözümü için sorumluluk almaya hazır olduklarını ve konsey olarak mültecilerle ilgili hazırladıkları raporda çözüm önerilerini basın mensupları ile paylaştılar.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve yürütme kurulu üyeleri Bodrum’da yaşanan mülteci problemlerinin çözümü ile ilgili olarak düzenledikleri basın toplantısında bu konuda sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını ve konsey olarak konu hakkında hazırladıkları raporu basın mensupları ile paylaştılar.

“Mülteciler Konusunda Yapılacak Çalışmalar Yasalar Çerçevesinde Olmalıdır”…

IMG_7244Bodrum kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, yaptığı basın açıklamasında mültecilerin Uluslararası yasalardan doğan çok önemli haklarının olduğunu herkesin kabul etmek zorunda olduğunun altını çizdi. Topçuoğlu “Bu insanlarla ilgili yapılacak olan çalışmalarda yapılabilecek hatalar karşısında devlet ya da hataları yapacak olan kişiler sorumlu duruma düşeceklerdir. Bu uygulamaların yasalar çerçevesinde yapılması gereklidir” dediği konuşmasına şöyle devam eti “Bu durum var olan sorunun ucu gibi görünmektedir. Bodrum bundan sonra bu göç dalgasını daha çok yaşayacaktır öyle düşünüyorum. Bu göçü besleyen savaş öbür tarafta çok daha büyük bir boyuta ulaşmış durumdadır. Sonuçta o göçün kaynağı ortadan kalkmadan bizim burada yapacağımız çalışmalar sadece pansuman niteliğinde kalacaktır. Naltrexone online ” Söz konusu durumun Bodrum için bir sınav niteliğinde olduğunu kaydeden Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu “1985/91 dönemlerinde Avrupa Birliğinde göçmenlerle ilgili bir görevde edindiğim deneyimlerle de söylüyorum. Dünyanın bir çok yerinde bu tür göçler var ne ve yazık ki yarında olacak. Bu tür sorunların üstesinden gelebilmek için biraz daha organize olmamız söz konusudur” dedi.

“Kucağımızda Patlamaya Hazır Bir Bomba Var”…

Bodrum kent Konseyi Mülteciler Çalışma Gurubunda görev alan ve çözüme yönelik önerilerde bulunan yürütme kurulu üyesi Rüştü Tezcan, hazırladıkları raporun durum tespiti içerdiğini, sorunu tespit ederek üç farklı çözüm önerisini Kent Konseyinde konuşularak basınla paylaşmaya karar IMG_7272verdiklerini ifade etti. Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi Rüştü Tezcan, dört sayfalık raporda üç unsurun öne çıktığını aktardı. Bunların sırasıyla işin insani boyutu, Bodrumlu turist ve mültecilerin yaşayacağı bir çatışmanın bu gidişle kaçınılmaz olduğu ve Bodrum ekonomisinin bu durumdan zarar görmesi olarak ana başlıklar altında sıralanabileceğini kaydettiği konuşmasının detayları şu şekilde “ Birincisi ve önce geleni insani boyutu. Buraya gelenler savaştan kaçan ve hayatını korumak için gelen insanlar. Suriyeli olabileceği gibi yeni öğrendiğimize göre Afgan, Pakistan, Miammar gibi pek çok farklı ülkelerden gelenler de var.  Ama bunların hepsi ülkelerinden hem kendi yaşamlarını hem de çocuklarının yaşamlarını korumak için gelen insanlar.  Bunlar için birinci görevimiz olarak insani koşulları, temel insan haklarına sahip olacak şekilde sağlanması gerekiyor.  İkinci sorumluluğumuz bu insanlarla Bodrumlular ya da yazın buraya gelecek yerli ve yabancı turistler arasında çok muhtemelen muhtelif sorunlar çıkacak.  Burada patlayan bir bomba kucağımıza konulmuş vaziyette.  Sarhoşu ve akılsızı bir gece sabaha doğru bu insanlar sokaklarda bu şekilde yaşamayı sürdürdükleri takdirde karşı karşıya gelecekler, kavga edecekler. Belki de yaralanmalar, ölümler, tecavüzler v.s. olaylar olacak. Böyle bir şey olduğunda bu iş çok ciddi toplumsal boyutlara ulaşmış olacak, toplumlar arası ciddi sorunlar olacak. Bu sorunlar ulusal ve uluslar arası medyaya yansıdığı zaman komplo teorileri üretmek istemiyorum ama belki başka olumsuzluklara da ortam yaratmış olacak hem ülke içinde hem de ülke dışında.  Dolayısı ile ikinci önceliğimiz de bu insanlar arasında ötekileştirerek, ayrımlaştırarak oluşabilecek sorunlara engel olmak olmalı.  Üçüncüsü de tabii Bodrum’da bir yaşam, ağırlıklı turizmden oluşan bir ekonomi var  yatçılık, su sporları v.s.  Bireylerin yaz ayları boyunca para kazanması gerekiyor ki burada yaşayan insanlar da hayatlarını sürdürebilsinler.  Kontrolsüz vaziyette bu boyutlarda devam ettiği sürece Bodrum ve Türkiye ekonomisine zarar verecek ciddi bir durum söz konusu.

“Kıs Vadeli ve Geçici Çözümler İlk Etapta Atılması gereken Adımlardır”…

Bu üç durumu dikkate alarak bütüncül çözümler üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Rüştü Tezcan, oluşturulacak geçici yaşam merkezlerinin sağlıklı çalışabilmesi için destek masalarının kurulması ve buralarda belediye ve kamu birimlerinin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Tezcan “Öncelikle geçici yaşam merkezleri oluşturmamız lazım. İnsanların sokaklarda, parklarda çocukları ile birlikte yatıp IMG_7269 buy Clonidine kalkmasını ve zarar görmelerini engellememiz lazım.  Buralarda destek masaları kurulması gerekli.  Bizim in sanımız yardım etmeye hazır.  Yiyecek, giyecek, temizlik ürünleri gibi ihtiyaçlar için Bodrumlular koşturmaya hazır.  Bu yardımların koordineli şekilde olması gerekli. Şimdiden şikayetler başlamış ‘bütün yardımlar aynı aileye yapılıyor, öbürleri aç kalıyor’ diye.  Ya da sağlık ve temizlik hizmetleri sağlanamıyor. Dolayısı ile bu geçici yaşam merkezlerinde ihtiyaçlarını karşılayarak  üç beş gün konaklamalarını sağlamak. Sivil Toplum kurumları, belediye ve kamu yönetiminin ortaklaşa iş birliği içinde çalışması ile mümkün olur. Biz sorumluluk üstlenmeye hazırız.  Bu araya girmek, tampon oluşturmak ve bir takım sorunlarla muhatap olmak demektir.  Gönüllü olarak Kent Konseyi ve onun bileşenleri  bu sorumluluğu üstlenmeye hazır. Yeter ki bu organizasyonu yapabilelim.  Yerel ve kamu yönetimi ile bu işbirliğini sağlayabilelim.” Bunun geçici bir çözüm olduğunun farkında olduklarını kaydeden Rüştü Tezcan, kalıcı çözümün kendilerini aştığını ve ancak savaşın sona ermesi ile kalıcı çözümün mümkün olduğunu açıkladığı konuşmasına şöyle devam etti “ Ama bu geçici ve kısa vadeli bir çözümdür.  Asıl çözüm bizi aşan boyutlardadır.  Savaştan kaynaklanıyorsa savaşın ortadan kalkması ile ancak mümkün olabilir. Dolayısı ile bu insanların ülkelerine dönebilmesi veya Avrupa ve Türkiye’de iş bularak yerleşmelerinin sağlanması ile mümkündür.” Bodrum’da yaşanan mülteci akınının kısmen de olsa önüne geçebilmek için yarımadanın girişinde ilgili birimlerce kimlik kontrolü yapılmasının da kısmen caydırıcı bir unsur olduğuna dikkat çeken Rüştü Tezcan “ Bunun için de buraya olan o akımın biraz engellenmesi gerekiyor.  Buraya gelenler sadece Suriyeli değil içinde kaçak girenler de var. Bunun  için de önerimiz, ikinci çözüm de yarımadanın girişinde nasıl Türkiye vatandaşlarına gerektiği zaman  kimlik ve sabıka kontrolleri yapılıy Ordering Cialis orsa benzeri kontrollerin de kaçaklar için yapılması. Böylece Suriyeli ve serbest dolaşım hakkına sahip veya pasaportlu olarak gelen insanlar gelecektir ama o zaman sayılarını ve nereye yerleştiklerini bileceğiz. Onların ne tür ihtiyaçları olduğunu tespit edip onları karşılamaya çalışacağız.  “

Bodrum kent Konseyi yürütme kurulu ve mülteciler çalışma gurubu üyesi İsmail Sever, Bodrum’daki mültecilerle temasa geçerek onların hangi amaçla IMG_7268burada olduklarına dair yapmış olduğu çalışma sırasında oldukça duygusal anlar yaşadığını ve buraya sığınan mültecilerin üç farklı amaçla Bodrum’a geldiklerini aktardı. Sever , Bodrum’a sığınan ailelerden bazılarının Kos’a geçmek için, bazılarının ülkelerindeki İşid zulmü bitince kendi ülkelerine dönmek için kimilerininse burada kalarak yerleşmek amacıyla Bodrum’da olduğunu kaydetti.  İsmail Sever, Türkiye’nin etrafındaki komşularındaki savaş durumu nedeni ile sınırların kontrolsüz olduğunu dile getirdiği konuşmasında bu durumu kartopu gibi her geçe gün büyümeye devam edeceğini söyledi.

ETİKETLER:
Yorumlar

  1. Tuğrul dedi ki:

    Bodrum 80’li yıllardan günümüze artarak devam eden iç göç alıyor .Şehiryağmacı,plancılarının yaptıkları planlar ve Ankara’nın onayı ile halen devam ediyor.Önceliğimiz Bodrum’un bu olayı kontrol altına almasını sağlamalıyız.Merkez ve Yarımada yaşanmaz hale geldi.İnşaat sektörü acımasız bir şekilde tüm değerlerimizi yok etmekte.Geçmiş yıllardaTurizm vardı bu yarımada’da…Son yıllarda yemek yediğimiz kab’a pisledik.Ankara önümüzdeki günlerde Bodrum’a bir Mülteci Kampı planlarsa hiç şaşırmam.Toki bekliyor.