Bodrum Gündem

BODRUM’DA KABOTAJ BAYRAMI BURUK KUTLANDI…

02.07.2015
0
A+
A-

cheap Lasix DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI’NIN 89. YILDÖNÜMÜ, BODRUM’DA ÇEŞİTLİ YARIŞMALARLA VE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Bodrum Kaymakamlığı tarafından, Bodrum Belediyesinin destekleriyle düzenlenen etkinlikler ve yarışmalarla kutlandı.

Sabah saat 10.00’da Bodrum Belediye Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunma töreniyle başlayan etkinlikler 17:00’den itibaren Bodrum Belediyesi Mahfel Cafe önünde devam etti. Protokol, Bodrum Denizciler Derneği önünden Emniyet Müdürlüğü’ne ait tekneyle açılarak, etkinliklerin yapılacağı Bodrum Belediyesi Mahfel Cafe önünde Ulu Önder Atatürk ve şehit denizcilerimizin aziz hatıraları anısına hazırlanan çelengi denize bıraktı. Etkinlik, su sporları gösterileri, halat çekme yarışı, denizgüzeli yarışması gibi birçok yarışmayla, eğlenceli bir atmosferde devam etti.

Etkinlikler sırasında Mahfel Cafe önünde misafirlere ve çocuklara lokma ve dondurma ikramında bulunulurken, akşam geç saatlere kadar devam eden kutlamaya Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Orman, Bodrum Liman Başkanı Attila Beyli, Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Belediyesi Meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Bodrum'da Kabotaj Bayramı (5)Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu kabotaj kelimesinin yabancı olmasından kaynaklı olarak halk tarafından çok fazla bilinmediğine vurgu yaptı. Nalbanoğlu şunları söyledi;

“Esasında tabii kabotaj Türkçe bir kelime değil. Bunun bilinmemesinin nedenlerinden biri bana göre bu. Ama bunun eğitim sistemimizde, okullarımızda anlatılması lazım. Bu iş küçüklükten beri bir eğitimle oluşabilecek bir iş dolayısıyla bunun bugün gerek yazılı gerekse görsel medya ile burada iş sizde düşüyor bunun tanıtılması için hep beraber çaba harcamamız gayret göstermemiz lazım.”

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Nalbantoğlu “Bugün 89 sene evvel limanlarımızın ve kıyılarımızın yönetiminin bize geçtiği gündür.” Dedi. Nalbantoğlu şöyle devam etti; “Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bu bayram her sene kutlanır. Biraz daha iyi biraz daha kötü bu bence çok önemli değil. Mühim olan bu ayrımın içeriğinin anlatılması ve bugünün neşe içinde kutlanması. Tabii ekonomimiz bu sene biraz yara aldığı için sektörümüz biraz buruk belki ama bu geçici bir şey bana göre yeniden daha iyi günlere geri döneceğimize inanıyorum.”

Bodrum'da Kabotaj Bayramı (2)Bodrum Liman Başkanı Atilla Beyli Kabotaj bayramının 89. Yılını kutlandığını anımsatarak şöyle konuştu;

“Kendi sularımızda yabancı bayraklı teknelerin gemilerin değil de Türk bayraklı gemilerin ticaret yapması anlamında yani kısacası bir kapitülasyon kaldırılmıştır. Bizim genç cumhuriyetimizin, cumhuriyetin kuruluşunda ki en önemli kanun. Yabancıların değil Türk vatandaşlarının Türk order Combivent iye sınırları içinde ticaret yapmasını sağlayan kanundur.” Beyli geleneksel olarak yıllardır devam eden denizcilik kültürünü geliştirmeye yönelik etkinliklerin her yıl yapılmasına özen gösterdiklerini de sözlerine ekledi.

buy levonorgestrel Bodrum'da Kabotaj Bayramı (7)Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Orman Kabotaj bayramının her yıl olduğu gibi coşku ile kutlandığını ifade ederek şunları kaydetti;

“Bugün denizcilik ve kabotaj bayramını kutluyoruz. Her yıl olduğu gibi bu senede gördüğünüz gibi coşkuyla kutlanıyor. Yarışmacılar gayet neşeli, mücadeleci bir şekilde iyi hazırlanmışlar yarışlara. Evet, yarışları ciddiye alıyorlar ona keza halkımızın katılımı da çok iyi ben tekrar kabotaj bayramını kutluyorum hayırlı olsun diyorum.”

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, kabotaj bayramını buruk bir şekilde kutladıklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; “Birçok kişinin kabotaj bayramını bilmemesi gayet normal çünkü kabotajı iyi anlayabilmek için iyi bir denizci olmak lazım. Maalesef biz yıllardır iyi denizci olamıyoruz. İyi denizci olabilmek için denizin önemini özellikle bodrum gibi deniz turizmin başkenti olan bir yerde denizin önemini herkesin çok iyi bilmesi lazım ama maalesef bunu bilemediğimizi görüyoruz ki denizlerimizi kirletmeye sahilleri, kumsalları betona boğmaya devam ediyoruz. Kaldı ki kabotajın anlamına uygun olarak da ne devlet olarak ne millet olarak davranamıyoruz. Kabotaj sadece artık sadece yazı kanunlarımızda var fakat fiiliyatta bize göre yoktur. Kabotaj delinmiştir. Çünkü kabotaj kendi kara suları içerisinde, kendi milletinin çalışmasını ve kendi bayrağını taşıyan gemilerin ticaret yapabilmesini ifade eder. Tam anlamıyla bağımsızlık ve özgürlüktür. Fakat bugün bundan tam anlamıyla söz edemiyoruz. Bu yüzden buruk bir kabotaj bayramı yaşıyoruz. Yıllardır da hep böyle.”

Bodrum'da Kabotaj Bayramı (6)Etkinlikler kapsamında düzenlenen  yağlı direkten bayrak alma yarışmasının galibi bu sene de  Mert Derim oldu. 7. kez ödül alan Mert Derim: “Bu ödülü, genç yaşta ölen Haluk Pakbıyık arkadaşım için aldım.” dedi. Güzellik yarışmasının galibi ise 26 yaşındaki turizmci Yazgülü Yıldırım oldu.

Yarışmaların ardından, ödül töreninde dereceye giren tüm yarışmacılara madalyaları ve birincilere kupaları takdim edildi. Ayrıca bazı yarışmaların galibine küçük altın hediye edildi. Pancar motoru yarışmasında ise; 150, 100 ve 50 TL değerinde akaryakıt çeki hediye edildi.

Etkinlikler daha sonra Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Resepsiyonu ile devam etti.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramının son bölümünde iftar saatinde Denizciler Derneği önünde, misafirlere  keşkek ve pilav ikram edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.