Bodrum Gündem

DEPREM BULUTLARI-2

ronald-karelNASA Ames da yaptığım bu konuşma yüzlerce yıldan beri çeşitli ülkelerde keşfedilen ve konuşulan deprem bulutlarının bilimselleşmesine neden oldu. Bu konuşmamı gerçekleştirebilmem için NASA Ames başkanı Pete Worden başta olmak üzere GeoCosmo başkanımız Dr Friedemann Freund ve ekibine, NASA nın World Wind başkanı Patrick Hogan a teşekkürlerimi arz ederim..

DEPREM BULUTLARI-2

Yüzyıllar önce keşfedilen iyonize deprem bulutlarını bilimselliğe dönüştüren bir araştırmacı olarak 12 Aralık 2014 tarihinde NASA Ames de verdiğim konferans NASA nın dikkatini çekmiş ve iyonize bulutların orada ‘civil servant’ dedikleri yani NASA nın devlet memurları tarafından araştırılmasına karar verildi.

Bu bölümde yine NASA daki laboratuvarda ispat edilen ‘’iyonizasyon’’ ardından burada da deprem bulutlarının ne zaman ve hangi şartlar altında oluştuklarını izah etmeye çalışacağım.

Unutulmaması gereken en önemli kuralları aşağıda sıralamaya çalıştım.

    1. Deprem bulutlarının oluşabilmesi için atmosferde nem olayının yoğun olması şarttır. Yoksa atmosfere yayılan iyonlar, iyonize bulut veya iyonize sisleri meydana getiremezler.
  1. Deprem bulutlarının oluşabilmesi için depremin en fazla 10-15 km derinlikte meydana gelmesi lazımdır, yani kısacası derinlik ne kadar az ise ve aynı zamanda nem yüksek ise deprem bulutları o derece yoğun olurlar. Resim 1 de gördüğünüz gibi derinlik çok fazla olduğundan çok yüksek rutubete rağmen iyonize bulutlar oluşmuyorlar.MARMARA 2.fw
  2. Normal olarak deprem bulutlarının görüldüğü yer ile depremlerin meydana geldiği bölge arasında fark olabiliyor. Bunun nedenlerinin başında, stres anında atmosfere yayılan iyonlar alçak atmosferde yayılmaya başlıyorlar, lakin ilk çıktıkları bölgede nem olayı az olduğundan iyonize bulutlar oluşmuyor, ancak örneğin 50 km veya hatta 200 km sonra nem olayı çoğaldığında iyonize deprem bulutları oluşturabiliyorlar. Kısacası yerden gözle atmosfere bakıldığında eğer anormal bulut hareketleri gözüküyorsa, o noktada deprem olacak diye bir durum bahis konusu değildir. Deprem daha uzak bir noktada olabilir. Resim 2 bunun en güzel örneğidir. Deprem olan noktada nem sadece 30% olduğundan iyonize bulutlar meydana gelmiyor ama daha uzakta nem 90% a çıktığında iyonize bulutlar meydana geliyorlar.

MARMARA 1.fwBana devamlı elektronik postayla bulut resimleri gönderiliyor ve insanlar korkuyorlar.. Bu bulutların iyonize bulut olup olmadıklarını soruyorlar.

Bulutların şekli önemli değildir. Ben bu soruların hiçbirisine sağlıklı cevap veremem. Verirsem önce kendimi sonra insanları kandırmış olurum.

Dünyada 20 000 çeşit bulut vardır.

Tekrar ediyorum bulutların şekilleri önemli değildir, hareketleri önemlidir.

Bu konuya 04 Ağustos 2015 tarihinde yayınladığım birinci bölümde değinmiştim. Ama tekrar hatırlatalım.

Bulutlar istasyoner oluyorlar yani bir bulut veya kümelenmiş bulutlar diğer bulutlar hareket ederken yerlerinde sayıyorlar.

Bulutlar hemen üzerlerindeki bulutlara zıt olarak, yanlarında 180 derece açı bırakarak hareket ediyorlar.

Bulutlar bir noktada çıkıp bir duman gibi ilerliyorlar.. Etraftaki bulutlar normal meteorolojik olaylara uygun olarak hareket ediyorlar.

BULUTLARLA DEPREM TAHMİN ETMEK…

İnanılmaz derecede zordur. Nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

    1. Yukarda bahsettiğim gibi nem orantısı yüzünden yerini bilmek çok zordur
    1. Diyelim ki atmosferdeki bulutların meteorolojik olmadığını ve meteorolojik kurallara göre hareket etmediklerini keşfettiniz, lakin bu sefer bulutların hacmine göre kuvvetini tahmin etmeniz hemen hemen imkânsız. 1970 senesinden bu yana şahsi çalışmalarıma göre onlarca deprem içerisinde ancak 2 tanesinin yerini 50 km uzaklıkla tahmin edebildim. Ama kuvvetlerini beş aşağı beş yukarı tahmin edebildim. O bile örneğin 4.5 ile 5.4 kuvveti arası gibi bir tahminle.
    2. Bulut hacimleri iyonizasyonun çokluğuna dayanabilir. Büyük miktarda iyonizasyon olduğunda eğer nem oranı yüksekse o derece bulutların hacmi büyük oluyor. Büyük iyonizasyon demek, yer altında stres yüksek demektir. Stres yüksektir demek, depremin büyüklüğü yüksek olabilir demektir.
    3. Ancak unutmamak lazımdır ki, stres çok büyük olabilir ve ardından deprem 6 kuvvetinde de olabilir ama atmosferdeki bulut oluşumu az olabilir. Çünkü nem az olduğundan ancak o neme orantılı bulut hacmi oluşmuştur.
  • Bazen tam tersi de olabilir, stres az olur, takip edecek olan deprem 3.5 kuvvetini geçmez ama bulut oluşumu tam aynı bölgede büyük olur. Nedeni çok basit, o bölgede 95% rutubet mevcuttur. Beklenen deprem 6.0 olabilir ama meydana gelen deprem sadece 3.5 kuvvetindedir.
  • Depremleri uydulardan tahmin etmek ise daha başka bir olaydır. Burada dikkat edilecek husus şudur. Uydular yüksek tabakada oluşan ve zaman zaman kalın olan cirrusların mevcudiyetinde eğer orta tabakada da nimbostratus ve altostratuslar varsa yeryüzüne yakın ve stratusa benzeyen bulutları sağlıklı bir şekilde gösteremezler. Bu konu üzerine daha çok eğilip daha fazla tekniğe inmek istemiyorum. En aşağı 3-5 uydudan devamlı şekilde istenilen bölgeler incelenmelidir.
  • Bazı arkadaşlar, ki bunma yabancılar da dâhildir, deprem bulutlarını ‘’buhar’’ olarak adlandırıyorlar, bu tamamen yanlıştır.

 

Sağlıcakla kalınız

ETİKETLER: , ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.