Bodrum Gündem

Cengizhan Sancar ” Aziz Sancar Türkiye’dir…”

Cengizhan Sancar ” Aziz Sancar Türkiye’dir…”

aziz-sancar2004 ve 2009’DA MHP’DEN BODRUM BELEDİYE BAŞKANI CENGİZHAN SANCAR AMCASI AZİZ SANCAR’I ANLATTI…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem 

Aziz Sancar, Mardin’in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri oldu. Aziz Sancar, HDP milletvekili Mithat Sancar’ın da akrabası. Ağabeyi Tahir Sancar, Mithat Sancar için “Yeğenimiz olur” dedi.

cengizhan-sancarAziz Sancar, Bodrum’da 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde Bodrum Belediye Başkanlığına aday olan Cengizhan Sancar’ın da öz amcası. Amcası Aziz Sancar’ın Nobel Ödülünü alması ile ilgili değerlendirmelerini aldığımız Cengizhan Sancar, amcasının Türkiye’yi temsil ettiğini özellikle vurguladı. Cengizhan Sancar şöyle konuştu; “Öncelikle Türk Milleti adına gurur duyduk. Türk milleti adına büyük bir başarıdır. Ondan sonra ailemiz adına büyük bir gurur duyduk. Gerçi amcam yıllardır ödül alıyor. Özellikle DNA üzerine yapmış olduğu araştırmalardan dolayı ödüller aldı. Bundan 4-5 yıl öncesinde de Vehbi koç Vakfı ödülünü almıştı. Daha önceleri Ronald Reagan’dan kanser üzerine yapmış olduğu araştırmadan dolayı bir ödül aldı. Ama Türkiye basınında bu başarıları ve ödülleri dile getirilmedi.”

cengizhan-sancar-1Türkiye’de bir çok başarılı insan olduğunu, bir çok kişinin bundan haberi olmadığını söyledi. Sancar amcasının verdiği beyanata dikkat çekerek şöyle konuştu; “Amcamın verdiği beyanatta ne diyor? Ben Türkiye Cumhuriyetinin vermiş olduğu eğitim sayesinde başarılı oldum ve o burslar sayesinde bu güne geldim. Bu gün kazandığım Nobel ödülünü de Türkiye Cumhuriyetinin bana vermiş olduğu eğitime borçluyum dedi. Bu söyledikleri bizim için Sancar ailesi için onur verici, Nobel’den daha büyük bir hediyedir.”

Aziz Sancar’ın Mardin’li olmasından dolayı Türk’müdür Kürt’müdür şeklinde bir tartışmanın olması ile ilgili görüşünü sorduğumuz Cengizhan Sancar oldukça net bir yanıt verdi. Sancar şöyle konuştu; “Bende Mardin Savur’luyum. Türkiye Cumhuriyeti doğusundan batısına kadar, Anayasamızda belirtilen bir maddeyle bir bütündür. Bu gün Çanakkale şehitliğine gittiğimiz zaman Mardin’lisi de orada yatmaktadır, Kars’lısı da, İstanbul’lusu da orada yatmaktadır. Bodrum’dan çarıkla oraya yürüyerek giden sevgili atalarımızda orada bu vatan toprakları için mücadele etmişlerdir. Biz bin yıllık kardeşliği olan, bin yıldır kardeş olan insanlarız. Fakat dün amcamın verdiği beyanat gibi bende aynısını söylüyorum; Biz Türküz. O kadar.”

mithat sancar cengizhan sancarCengizhan Sancar’ın ailesinde Profesör Aziz Gürcan dışında da oldukça dikkat çekici isimler var. Sancar’ın dedesi 1962’de Kara Harp Okulu ihtilali diye geçen ve dönemin Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olan Fethi Gürcan. Bu başarısız ihtilal denemesi sonucu Fethi Gürcan, Talat Aydemir ile birlikte asılarak idam edilmişti. Cengizhan Sancar Fethi Gürcan’ın da ailenin bir gurur parçası olduğunu dile getiriyor. Sancar ailesinin bir diğer ferdi olan Mardin HDP Milletvekili Mithat Sancar ile ilgili çok olumlu sözler söylemese de, onun kendi tercihi olduğunu söyleyerek “Paçavra taşımak yerine, keşke oda Aziz Sancar gibi Türk bayrağını gururla taşıyabilen biri olsaydı.” dedi.

Cengizhan Sancar amcası Nobel ödülünü kazanan Profesör Aziz Sancar’ın, Bodrum Belediye Başkanlığı adaylıkları sırasında Amerika’dan telefon ile arayarak kendisini kutladığını ve her türlü desteği verebileceğini söylediğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.