Bodrum Gündem

BODRUM’DA “BİYOKAÇAKÇILIKLA MÜCADELE ÇALIŞTAYI” DÜZENLENDİ

20.11.2015
0
A+
A-

BİYO-KAÇAKÇILIKOrman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğünce Bodrum ilçesinde, “Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.

Xenical pills buy Valtrex Viagra Gold without prescription Bodrum Gündem Haber

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, “Bitki ve hayvanlarda o kadar kıymetli unsurlar var ki, bugün bir kozmetik sanayide kullanılan üretilen bir gen milyonlarca Dolarla ifade edilen bir gelire sahip. Ama bu biz farkında olmadan yurt dışına kaçırılabiliyor” dedi.

Bodrum Yelken Kulüpte düzenlenen çalıştaya, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Koç ile konusunda uzman kişiler ve jandarma ekipleri katıldı.

Toplantıda konuşan Uzuner, kaçakçılık denilince sadece silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılığının bilindiğini söyledi.

İnsanların çokta farkında olmadığı Biyo kaçakçılık konusu olduğunu ifade eden Uzuner, “Bir bitkide, mantarda veya bir canlıda, bilemediğimiz ama dünyada birçok gelişmiş ülkede test edilmiş çok kıymetli unsurları bulunan canlılar ülkemizde yetişiyor ancak biz bunların farkında olamayabiliyoruz” dedi.

Bitki ve hayvanlarda çok kıymetli unsular olduğunu anlatan Uzuner, şöyle konuştu: “Bugün bir kozmetik sanayide kullanılan üretilen bir gen, milyonlarca dolarla ifade edilen bir gelire sahip. Ama bu biz farkında olmadan yurt dışına kaçırılabiliyor. Zaman zaman basında da gündeme geliyor. Kaçakçılar yakalanınca da haber oluyor. Bunlar bizim değerlerimiz. Bunlar kaçırılınca ne mi oluyor. Gittiği ülkede bilimsel araştırmalarda konu oluyorlar. Ve o ülkede onlar patent elde edilip, çok büyük ekonomik çıktılara kaynak sağlıyorlar. Biz kendi kaynaklarımızı neden kullanmayalım. O halde bunun birinci şartı, bu değerlerimizin farkında olmamız gerekiyor. Bir şeyi korumak için önce tanımak gerekiyor.” Uzuner, 2016 yılında Muğla ve İzmir’de envanter çalışmaları yapacaklarını da kaydetti.

Bu envanterlerle Muğla’da kıymetli kıymetsiz bütün canlıları ortaya koyacaklarını belirten Uzuner, “Bunları kayıt altına alıyoruz ve bir envanter halinde bunları tüm kullanıcılara açmış oluyoruz. Bunlar bilindiği taktirde, peşinden de bunların korunmasıyla ilgili tedbirleri geliştiriyoruz” diye konuştu.

Çalıştayda ayrıca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Hasan Koç, Uzman Dr. Olcay Ceylan, Yrd. Doç .Dr. Hakan Allı da, Biyokaçakçılıkla Etkin Mücadele, Paydaşlar Arası İşbirliğini Sağlamak ve Geliştirme konularında birer konuşma yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.