Bodrum Gündem

İLGİLİLERE AÇIK MEKTUP…

İLGİLİLERE AÇIK MEKTUP…

cevat-şakir-halikarnas-balıkçısı-bodrum-gündem40.Turizm Haftası, 15-22 Nisan 2016 tarihlerinde, Bodrum’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ancak, Bodrum Turizmi’ne onca değer kazandırmış olan Halikarnas Balıkçısı, Bodrum Turizm Haftası Etkinlik Prograramı kapsamında yer almadı.

Oysa, mutlu bir rastlantı olarak Halikarnas Balıkçısının doğum günü olan 17 Nisan Turizm Haftası içinde yer alıyor. Halikarnas Balıkçısını anmak için bulunmaz bir fırsat…

Halikarnas Balıkçısı, Mavi Yolculuğu ve Bodrum’u Türkiye’de ve dünyada tanıtan ilk kişidir.

Halikarnas Balıkçısı, Gökova’yı deniz turizmine açan, Sabahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Necati Cumalı, Erol Güney  gibi düşünürleri ve sanatçıları ilk Mavi Yolculuk’ta buluşturan  kişidir. Halikarnas Balıkçısı Mavi Yolculuk ve Deniz Turizminin öncüsüdür.

Halikarnas Balıkçısı Bodrum’da turizmin tohumlarını ekmiş ve can suyunu vermiştir.

Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’da yaşadığı 22 yıl içinde Bodrum’da yeşil bir cennet yaratmıştır. Sokakları, müzeleri, evleri, bahçeleri, kafeleri süsleyen palmileler, okaliptüsler, bella sombralar, zakkumlar, begonviller, mimozalar ve daha nice ağaç, çiçek; ve çeşit çeşit narenciye  –portakal, limon, mandalina, bergamut, grapefrut- (kendisi 18 çeşit olduğunu belirtir)  Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’a kazandırdığı değerlerdir.

Halikarnas Balıkçısı Kitaplarının ana konusu ve karakterleri  Bodrum ve çevresini yansıtır. Pekçok kişi, Bodrum’ Balıkçı’nın kitaplarıyla tanımış; onun kitaplarından esinlenerek  Bodrum’a gelmiştir.

Halikarnas Balıkçısı Türkiyenin ilk Turizm Rehberidir. Meslekdaşları kendisini Pir-i Rehberan  (Rehberlerin Babası) olarak bilir.  15 yıllık rehberliği döneminde ülkemizin devlet konuklarını gezdirmiştir. Bilgisi, donanımı ve coşkusuyla  gezdirdiği kişileri büyülemiştir. Balıkçı’nın rehberliği Kanada, ABD ve diğer bazı ülkelerin Radyo ve TV programlarında yankılanmıştır.

Fransa Cumhurbaşkanı George Pompidou, kendisine Türkiye’ye tekrar ne zaman gideceği sorulduğunda, “Halikarnas Balıkçısı ne zaman rehberlik yapabilecekse, o zaman giderim”, diye yanıtlamıştır.

Halikarnas Balıkçısı, rehberliğinin yanı sıra, rehberlik kurslarında hocalık yapmış, pek çok öğrenci yetiştirmiştir.

T.C. Kültür Bakanlığı tarafından, Halikarnas Balıkçısı’na, 1971 Devlet Kültür Armağanı verilmiştir.

Bodrum Turizmine kattığı değerlerle, Halikarnas Balıkçısı, Bodrum Turizm Haftası Etkinlik Progrramı kapsamında, doğduğu gün olan 17 Nisanda, özel bir etkinlikle anılmayı fazlasıyla hakeder.

Bodrum’da, 15-22 Nisan 2016 tarihlerinde kutlanan Turizm Haftası Etkinlik Programında, Mavi Yolculuk Efsanesi’nin ve Deniz Turizminin öncüsü, Türkiyenin İlk Turizm Rehberi Halikarnas Balıkçısı ile ilgili herhangi bir etkinlik bulunmamasını üzüntüyle karşılıyoruz.

Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek Turizm Haftası Etkinlik Programlarında, bu eksikliğin giderilmesini; 17 Nisan günü Halikarnas Balıkçısı ile ilgili bir etkinliğin  programa dahil edilmesini ümit ediyor ve bekliyoruz.

Halikarnas Balıkçısı Forumu olarak bizler,Turizm Haftası kapsamında düzenlenecek Halikarnas Balıkçısı etkinlikleri konusunda yardımcı olmaya hazırız.

Konuyu ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

Saygılarımızla,

Halikarnas Balıkçısı Forumu (Rüştü Tezcan, Sönmez Taner, Mustafa Demiröz, Mehmet Uyargil Hatice Yücel, Meral Saraçbaşı, Sema Sagat, Filiz Dizdar, Ayşe Temiz, Mehmet Uyargil, Lale Ak Tutal, Cana Üngün, Volkan Mehmet Acar)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.