Bodrum Gündem

RES DAVASINDA KİM HAKLI?

RES DAVASINDA KİM HAKLI?
res-davasında-kim-haklı
Yalıkavak Geriş Mevkiinde yapılması planlanan rüzgar enerji santrali (RES)’ne karşı açılan dava, Muğla 1. İdare Mahkemesinde görüldü. CHP Milletvekili Prof.Demir “Bu insanlar, bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ama bir canlıdan hem süt, hem bal sağlayamazsınız.” dedi. 
Bodrum Gündem Haber
Bodrum’dan 3 otobüsle Muğla’ya giden yaklaşık 200 kişi İdare Mahkemesinin önünde toplandı. Duruşmayı Geriş halkı, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ile CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban ve Gençlik Kolları başkanı Tufan Erkan Yakar’da takip etti. Ayrıca Rüzgar Elektrikk A.Ş. yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı yetkililer de duruşmada hazır bulundu.
SİT ALAN OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR…
Davada Geriş halkını, Avukat Remzi Kazmaz, Mehmet Horuş ve Esma Kazmaz temsil ederken, Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. de teknik konuda bilgilendirme yapacak uzmanlarını tanık olarak davaya müdahil etti. Saat 10.00’da başlayan mahkeme, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Davacı vekili olarak konuşan Avukat Mehmet Horuş, mahkemeye yeni delilleri ve dosyaları sunarken, RES türbinlerinin doğal ve arkeolojik SİT alanlarında yapılmaya çalışıldığını ve bölgedeki kültür varlıklarının tescili devam ederken bu kararların hiçe sayıldığını savundu.
SİT ALANLARI GÖZETİLİYOR…
Rüzgar Üretim A.Ş. avukatları ise mahkemede yaptıkları savunmalarında Turizm Bakanlığı’nın bölgede imar yetkisi olan tek merci olduğunu ve bu konuda yetki karmaşası yaşanmadığını söyledi. Plan kararları ile ilgili ilgili tüm kurumlara görüş sorduklarını söyleyen şirket avukatları, bölgede revize imar planlarının arkeolojik ve doğal SİT alanları gözetilerek yapıldığını, RES bulunan arazilerde nesli yok olma tehdidi taşıyan bitki ya da hayvan bulunmadığını, bölgenin kuş göç yolları üzerinde de olmadığını iddia etti.
RES OLMAZ İSE BÖLGE YAPILAŞMAYA AÇILIR…
Şirket avukatları mahkemeye 1 Mayıs 2016 tarihli Muğla Kültür varlıkları Koruma Bölge Kurulu yazısını da sundu. Söz konusu kurul kararında bölgede bulunan tarihi bulguların tescillerinin uygun olmadığı, sondaj kazılarında kültür varlığına rastlanmadığı ve bölgede RES projesi yapılmasına engel bulunmadığı yönünde ifadelerin yer aldığı belirtildi. Şirket avukatları, projenin önündeki en büyük engelin, RES projesinin bölgede yapılaşmaya izin vermemesi olduğunu da iddia etti.
Dava, tarafların dinlenmesinin ardından sona erdi.
res-davasında-kim-haklı-1CHP MİLETVEKİLİ PROF.DEMİR YENİLENEBİLİR ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ DEDİ…
Mahkeme çıkışında basın mensuplarına bir açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de “Davayı ilk gününden bu yana izliyorum. Mecliste de zaman zaman gündeme getirdim, bundan sonra da getirmeye devam edeceğim. Bu kadar insan çevresine Bodrum’a, Muğla’ya sahip çıkmak istiyor. Ülkesine sahip çıkmak istiyor. Bu insanlar, bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ama bir canlıdan hem süt, hem bal sağlayamazsınız. Bodrum dünyanın turizm merkezidir bir markadır. Dolayısıyla herşeyi buradan sağlamaya kalkışmak doğru değildir. Bazı sahte görmeden rapor veren bilim adamları var, onları kınıyorum buradan. Özellikle Akdeniz Üniversitesi’nin hocaları için suç duyurusunda bulunuldu, ben de bulunacağım” dedi.
Davanın önümüzdeki hafta içinde dosya üzerinden karara bağlanması bekleniyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.