Bodrum Gündem

EGE: EN UZUN KIYI…

ege bölgesi kıyıları

Türkiye haritasına baktığınız zaman ülkemizin en uzun kıyı şeridi Karadeniz mi, Akdeniz mi diye düşünürsünüz, aslında en uzun deniz şeridi Ege kıyısıdır.

Ege’nin girintili çıkıntılı olması insan gözünü aldatır. Aslında Karadeniz 1685 km, Akdeniz 1542 km uzunluğundadır. Ege ise 2 bin 600 km’yi geçer.

Karadeniz ve Akdeniz’de dağlar kıyıya paralel gittiği için kıyı şeridinde fazla koy veya yarımada oluşmamıştır. Ancak Ege kıyılarında dağlar denize dik geldikleri için ortaya cennet koylar, minik yarımadalar çıkmıştır.

Şimdi isterseniz coğrafya bilgilerini bir kenara bırakıp bu cennetten nasıl faydalanacağımızı düşünelim. Bu gün bulunduğumuz yeri anlamak için tarihi iyi bilmek gerekir. Geçmişte en ilerici medeniyetler hep bu coğrafyada oluşmuş ve buradan dünyaya dağılmıştır.

Türklerin kıyıya inmesinden yüz yıllar önce başka ırklar bu cennette yaşamış, çevreyi korumuş, ormanları yakmamış, koylardaki florayı bozmamış ve ticaret yaparken de büyük çoğunlukla denizi kullanmışlardır.

Pekiyi, şimdi biz ne yapıyoruz?

Ormanları kasıtlı olarak yakıyoruz, çam ağaçlarını kesip turistik tesis yapıyoruz, Mavi Yolculuk rotasında yer alan, dünyada benzeri olmayan koyları beton yığınına çeviriyoruz.

Bu tesisleri yapanlar kestikleri ağaçların yerine fazlasıyla ağaç dikeceklerini söylüyorlar ama bozulan doğal denge bu şekilde korunabilir mi?

Bölge halkının protestoları üst makamları etkilemiyor. Gün geçtikçe yeni inşaat izinlerinin alındığı ortaya çıkıyor. İçimizi bir şüphe doldurdu. Acaba Ankara’da ne gibi gizli pazarlıklar yapılıyor, başka hangi cennetler satılıyor, gelecek sene hangi çam ormanına dozerler girecek?

ege-bolgesiEge kıyılarını seven insanların bildiği bir gerçek varsa o da eskinin bir daha geri gelmeyeceğidir. Beton yığınları, yapanların yanına kar kalmıştır. Yenileri de yoldadır.

Ege kıyılarından seçilerek Ankara’ya giden siyasilerimize seslenmek istiyorum. Ait olduğunuz coğrafyanın talan edilmesine göz yummayın.

Sorumluluk önce sizde, sonra da sizi seçtiğimiz için bizdedir. Lütfen sesimize kulak verin ve doğanın katledilmesini engelleyin.

Bu konuda yapacağınız her harekette yanınızdayız.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.