Bodrum Gündem

İŞ CİNAYETLERİNİN FARKINDA MISINIZ..?

İŞ CİNAYETLERİNİN FARKINDA MISINIZ..?
bodrum ikk soma faciası basın açıklaması (3)
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Soma’da yaşamını yitiren maden emekçilerini anmak ve iş cinayetlerine dikkat çekmek için basın açıklaması yapıldı. Bodrum İKK Sekreteri Şahabettin Doğan “Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir önce oluşturulması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz” dedi. 
Bodrum Gündem Haber
İMO Bodrum Temsilciliğinde gerçekleşen basın toplantısında, İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit, Mimarlar Odası Temsilcisi Cevat Kalfa, Makina Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Cumhur Geçin, Çevre Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Semih Duman, İMO Muğla Şube başkanı Alifer Atasever ile üyeler katıldı.
bodrum ikk soma faciası basın açıklaması (4)TMMOB Bodrum İKK sekreteri Şahabettin Doğan tarafından yapılan basın açıklamasına, 2014 yılında bugün Soma’da 301 işçinin acısının hala yüreklerde yer tuttuğuna değinerek başladı. Bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için açıklama yaptıklarına dikkat çeken Doğan “Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında birşey görülmemektedir. Bu acı gerçek, ülkemizde emeği ile geçinen milyonlarca işçiye ölümden, sakatlanmaktan ve sömürülmekten başka bir şeyin reva görülmediğini ortaya koymaktadır” dedi.
bodrum ikk soma faciası basın açıklaması (1)İŞ KAZASI DEĞİL, CİNAYETİ… ÇÜNKÜ;
İş cinayetlerinin başlıca nedeninin; uygulanmakta olan neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaşmanın yaygınlaşması olarak ifade eden Şahabettin Doğan şunları söyledi: “Son olarak AKP tarafından TBMM’den geçirilen, Kölelik Yasası olarak adlandırdığımız Özel İstihdam Büroları Yasası ile emekçilere bir darbe daha vurulmuştur. Bu düzenleme ile; güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışma yaygınlaşacak, iş güvencesi tamamen ortadan kalkacak, emekçiler açlık sınırının altında ücretlerle çalışmaya mahkum edilecek, örgütsüz çalışma yaygınlaşacaktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en riskli işçiler yine kiralık işçi statüsünde çalışan emekçiler olacaktır. Ayrıca bu yasadan en olumsuz etkilenecek olanlar kadın işçiler olacak ve kadın işçiler üzerindeki sömürü derinleşecektir”
bodrum ikk soma faciası basın açıklaması (2)15 YILDA 17 BİN’DEN FAZLA İŞ CİNAYETİ YAŞANDI…
Kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde 17 binin üzerinde emekçinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Doğan açıklamasına şöyle devam etti:
“Soma katliamı göz göre göre gelmiştir. Çünkü; ocakta kömürün içten içe yandığının bariz göstergesi olan karbon monoksit gazının aylardır limit değerlerin üzerinde seyretmesi ve gaz sensörlerinde bu değerlerin belli olmasına rağmen önlem alınmaması, ocak sıcaklığının bir aydan beri normalden yüksek olması, işçilerin baş ağrısı şikayetlerinde bulunması ve bu işçilerde ağrı kesici ilaçların yoğun olarak kullanımı net bir şekilde kömür yangınını göstermesine karşın üretim zorlamasının devam ettirilmesi katliamın meydana gelmesinin ana nedeni olmuştur” 
ULUSAL İŞÇİ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ KURUMU OLUŞTURULMALI…
Açıklamasının sonunda isteklerini sıralayan Doğan “İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramlarıyla temelden çelişen ve özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmesini istiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir önce oluşturulması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz” sözleri ile tamamladı…
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.