Bodrum Gündem

MİT ESKİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI ÖNEŞ’TEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR…

cevat-öneş-fatih-bozoğlu-özel-ropörtaj-19-temmuz-2016
MİT ESKİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI CEVAT ÖNEŞ “DEMOKRASİ BAYRAMI İÇİN ÇOK ERKEN”
15 Temmuz’da bütün Türkiye’yi şok eden kanlı darbe girişimi ile ilgili birçok analiz yapılmaya devam ederken, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, çok dikkat çeken açıklamalar yaptı. Öneş “Bu tür şeylerin tekrar olmaması için nitelikli demokrasi şartlarının uygulanması gerekir.” dedi. 
Haber: Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem
Foto-Video: Ö.Devrim Bozoğlu/ Bodrum Gündem
TSK içerisindeki bir grup cuntacı subayın kanlı kalkışması ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Öneş, sürecin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükumet ve muhalefet tarafından çok dikkatli yönetmesi gerektiğini vurguladı.
cevat-öneş-fatih-bozoğlu-özel-ropörtaj-19-temmuz-2016-1TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR?
Bodrum’un yetiştirdiği en önemli bürokratlardan birisi olan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, 15 Temmuz Darbe Girişimi konusunda kameralarımıza önemli açıklamalarda bulundu. 60’lı yıllardan bu yana teşkilatın içinde her kademede çeşitli görevler alarak Müsteşar Yardımcılığından emekli olan Cevat Öneş; “Neler oluyor? Herkes birşeyler anlamaya çalışıyor, lakin herkesi kafası çok karıştı. Hergün bir başka haber ve yorum yapılıyor. Aslında 15 Temmuz günü ne oldu? şeklindeki sorumuza şu yanıtları verdi;
“15 Temmuz bir kâbus gecesiydi. Gerçekten 21. yüzyılda Türkiye potansiyeli içerisinde akıl almaz bir durumla karşı karşıya kaldık. Çünkü; cemaatçi olduğu ifade edilen, silahlı kuvvetler içerisindeki örgütlü bir yapının, bir çete yapısının, buna cunta da diyebiliriz, bir kalkışma hareketi de diyebiliriz; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını ortadan kaldırmak amacıyla, Cumhurbaşkanını esir almak ya da öldürmek, Türkiye Büyük Millet Meclisini bombalamak, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genel Kurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı, Polis Özel Harekat ünitelerini bombalamak gibi hunharca eylemlere tevessül ettiğini gördük. Hele hele tankların karşısında çıkan, meydanlara çıkan halkın üzerine tankların sürülmesi ve paletlerin altında sivil halkın ezilmesi, halkın silahlar ile taranması olayları gibi bir vahşet, sadece cinnet geçirenlerin yapabilecekleri akıl almaz bir olay. Çok şükür sonuç almadı, başarılı bir sonuca ulaşamadı. Başarılı sonuçlanmaması, öncesinde duyduğumuz kaygılarımızı ortadan kaldırdı. Ancak daha farklı kaygılarımız da var. Bu olayın gelişim süreci ve sonuçları üzerinde tartışırken, yarının Türkiye’sini ve yarının Türkiye’sini emanet edeceğimiz çocuklarımızı düşünerek böyle bir olayın niçin ve nasıl olduğunu, nasıl meydana geldiğini, nasıl geliştiğini duygusallıktan uzak bir şekilde tartışmamız gerekiyor. Bu darbe girişimi sadece Gülen cemaati ya da FETÖ terör örgütünün bir hareketi diye tanımlanıyor. Böyle bir hareketin ve benzerlerinin tekrar ortaya çıkmaması için neler yapılması gerektiği üzerinde düşünerek ve doğru analizler yaparak karar vermemiz ve halkı aydınlatmamız gerekiyor”
Temel sorumluluğun siyasette olduğunu, sorunun da ancak siyaset ile çözülebileceğini ifade eden Öneş, siyasi çözümlerin ise demokrasi ve evrensel değerler içinde şekillenmesi ve hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Öneş, siyasetin hiçbir ayrım gözetmeksizin ülke birliğini, bütünlüğünü ve özellikle de milletin refahını sağlayacak yolları bir an önce bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
cevat-öneş-fatih-bozoğlu-özel-ropörtaj-19-temmuz-2016-3EZBER BOZAN SORULARA ÖNEŞ’TEN NET YANITLAR…
Başarısız darbe girişimin ardından, özellikle Ak Parti muhalifi vatandaşlar tarafından sosyal medyada çokça paylaşılan ve günlük sohbetlerinde ortaya konan, 15 Temmuz kalkışmasının TSK’ya yönelik bir ele geçirme operasyonu olduğu şeklindeki kaygı ve iddiaları sorduğumuz Öneş, bu konu ile ilgili görüşlerini ise şu sözlerle dile getirdi:
“Sosyal medyada çok tartışmalar var. Tabi dezenformasyon da var. Böylesine çok ciddi sonuçları görünen bir olayı komplo teorileri ile çözemeyiz. Doğru kararlar da veremeyiz. Gerçekten işin fecaati o derece yüksek ki; biraz önce ifade ettim, Cumhurbaşkanımızın sadece 40-45 dakika öncesinde bulunduğu yerden ayrılması ile bu tuzaktan kurtulması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin hiçbir aklın almayacağı şekilde bombalanması, MİT Müsteşarlığının, Genel Kurmayın, Emniyet Müdürlüğünün birçok ünitesine yapılan saldırılar değerlendirildiğinde, hele askerin sivilleri taraması, tanklar ile ezmesi şeklindeki bir hareketi dikkate aldığımızda bu komplo teorilerinde uzaklaşmamız gerekiyor”
cevat-öneş-fatih-bozoğlu-özel-ropörtaj-19-temmuz-2016-2OLANLARI KOMPLO TEORİLERİ İLE AÇIKLAMAYA ÇALIŞMAK HATA OLUR…
Öneş, AK Parti karşıtı olmak ya da politikalarını beğenmemek ile böylesine hukuk ve insanlık dışı bir olayın karıştırılmaması ve olayların komplo teorileri ile açıklanmaya çalışılmasının çok büyük bir hata olacağını vurguladı.
Cevat Öneş darbe girişiminin önceden tespit edilerek gerekli kurumların uyarılması yönünde bir istihbarat zafiyeti olup olmadığı konusundaki sorumuza ise şu yanıtı verdi;
“Böylesine vahim bir olay karşımıza çıkmışsa, böylesine bir teşebbüs olmuşsa, normal mekanizmaları işleyen devlet yapısı içerisinde böyle bir durum ortaya çıkmaz. O halde, devlet mekanizmasının işleyişinde bir yetersizlik var, eksiklikler var. Eğer bu eksiklikler neler diyerek genel bir çerçeve çizersek; Türkiye’nin ihtiyacı olan, gerçekten nitelikli bir şekilde demokratik sürecini yaşamış, demokratik kurumsal yapının oluşturulduğu, hukukun üstünlüğünün şekillendiği bir devlet çarkının olduğunu, adaletin eşit şekilde dağıtıldığı, insan haklarına değer verildiği, eşit vatandaşlık kavramının hayata geçirildiği, evrensel değerlerin icap ettirdiği bir zihniyet ile halkına hizmet eden, mutlu eden ve halkın birlik ve bütünlüğünü ortaya çıkaran bir yapıda demek ki önemli eksiklikler var. Böylesine eksiklikler içinde hukuk dışı unsurların, böylesine cinnet getirmiş yapıların öyle bir devlet yapısının içinde ortaya çıkamadığını görüyoruz. Demek böylesi eksiklikler içerinde böylesi yapılar yer alabiliyor ve taraftar bulabiliyor. Yargı sitemi içerisinde, emniyet teşkilatı içerisinde, bürokrasinin hemen hemen tüm kademelerinde geçmişe dayanan bir kökün bulunduğunu, geçmişten günümüze gelen süreçte bu yapının nasıl kadrolaştığını, nasıl devletin mekanizmasından kopuk birbiri ile bağlantılı, hukuk dışı, kendi içindeki bir hiyerarşiye bağlı bir yapının nasıl oluştuğunu ve nasıl bir itaat kültürü içerisinde olduklarını iyi görmek gerekiyor. Benim kişisel görüşüm, alternatifi olmayan, tartışılmaz bir şekilde; ancak nitelikli demokratik sistem ile bu yol açılabilir, sorunlar çözülebilir” 
İKİNCİ BİR DALGA GELİR Mİ? ÖNEŞ: “HENÜZ DEMOKRASİ BAYRAMI YOK…
Cevat Öneş “Bu iş bitti mi? İkinci Bir dalga gelebilir mi?” şeklindeki sorumuza ise şu çarpıcı tespit ve önemli bir uyarıyla yanıt verdi;
“15 Temmuz günü inanılması güç bir kâbus günüydü. Şimdi medya ve siyaset platformlarında darbe sonuçsuz kalınca “Demokrasi Bayramı” şeklinde bir ifade kullanımı gündeme girdi. Henüz bayram yok. Hatta zorlu bir süreç var. Türkiye’nin potansiyeli bu zorlu süreci aşmaya müsait. Türkiye’nin ciddi bir potansiyeli, tarihsel bir geçmişi ve birikimi var. Türkiye hiçbir büyük gücün dahi sahip olamadığı bir medeniyetler birikimine ve insani değerlere sahip. Çok farklı kimlikleri ile çok renkli bir ülke. Ama Türkiye bu içinde bulunduğumuz durumda siyasetin öngörüsüz çalışmaları, iç iktidar mücadeleleri, bireysel, grupsal yada partizan çıkarları ile hareket ederek toplumun bölündüğü, saflaştırıldığı bir yapıda. Böylesi bir yapıdan çıkış kolay olmayacaktır”
Öneş, ancak demokratik bir zihniyetin, evrensel değerlerin ön plana çıkarıldığı bir sistemde, iktidar ve muhalefetin bilikte toplumu geliştirmesi ile bu tür girişimlerin sonlandırılacağına vurgu yaptı.
TERÖRLE MÜCADELEDE SIKINTI OLABİLİR ANCAK KISA ZAMANDA AŞILIR…
Teşkilattan emekli olmasının hemen ardından, Türkiye’de PKK terörünün sona erdirilmesi için yapılması gerekenler hakkında, toplumun üst düzey bir MİT mensubundan ilk kez duyduğu önerileri dile getiren isim olarak tanınan Öneş, yaşanan bu olumsuzlukların sonucu olarak PKK terörü ile ilgili mücadelede bir sıkıntı olur mu? şeklindeki sorumuza ise net olarak “Şüphesiz sıkıntı olacak” yanıtı verdi. Öneş, bu çok önemli konu ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi;
“Gerçekten silahlı kuvvetler içerisindeki bu durum savunmada ve güvenlikte bir zafiyet yaratacaktır. Yaratmayacaktır dersek kendimizi kandırmış oluruz. Ancak aşılmayacak bir durum değil. Biz terörle mücadeleyi şu anda konuşurken, böylesine bir tehdit karşısında terörün şartlarını ortadan kaldırıcı, terör şartlarını çözümleyici, farklı kimliklerimiz ile birlikte hareket ederek nitelikli bir siyasete ve çözümlerine imkân sağlarsak, terör zaten kendiliğinden ortadan kalkar. Veya marjinalize olarak tecrit olur”
Cevat Öneş, eldeki bilgilerle şimdilik bu açıklamaları yapacağını, ilerleyen günlerde 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkacağını ve analizlerin de o bilgiler doğrultusunda daha sağlıklı yapılabileceğini kaydetti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.