Bodrum Gündem

TÜRK ARAŞTIRMACISI KAZIM MİRŞAN TOPRAĞA VERİLDİ…

kazım mirşan toprağa verildi (11)

Doğu Türkistan’ın İli Nehri üzerindeki Gulca kentinde, 4 Temmuz 1919’da dünyaya gelen inşaat mühendisi ve Türk araştırmacısı Kazım Mirşan öğle namazı ardından, Türkbükü Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Türkbükü Mezarlığında toprağa verildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

97 yaşında yaşama veda eden Türk araştırmacısı ve İnşaat mühendisi Kazım Mirşan yaşamının son günlerini geçirdiği Türkbükü’nde toprağa verildi. Türk Bayrağına sarılı tabutu başında eşi Ülken Mirşan ile evlatları Murat, Serdar ve Orhan Mirşan taziyeleri kabul ederken, arabesk müziğin babası Orhan Gencebay da tabutun başucundan hiç ayrılmadı.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın basın danışmanı, duayen gazeteci Can Pulak, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun, MHP geçmiş dönem ilçe başkanı Asım Başaran, Arkeolog Ayşe Temiz, Atatürk’ün Özlediği Bilgin Kazım Mirşan’ı Okurken adlı kitabın yazarı Prof. Necdet Sümer, akrabaları, yakınları, komşuları ve dostları katıldı.

Türkbükü camiinde Kazım Mirşan’ın cenaze namazı kılındı ve hellâllik alındı. Türk araştırmacısı Mirşan daha sonra da Türkbükü mezarlığında toprağa verildi.

İnşaat mühendisi olarak Almanya, İsviçre ve Türkiye’de çalıştığı sırada hobi olarak eski Türkleri araştırmaya başlayan Mirşan; Almanca, Rusça, İngilizce ve Türk lehçeleri (Tatarca, Özbekçe, Başkurtça, Tarançıca, Kaşkarlıkça (yani Uygurca), Kazakça, Kırgızca, Azerice, Türkiye Türkçesi ile kendi ana lehçesi olan, Tümenlikçe) dışında Yunanca, Latince, İtalyanca’yı meslek araştırmalarına yarayacak kadar biliyor ve hayatının büyük bir kısmını Ön Türk tarihi ile ilgili araştırmalara adamıştı.

Yorumlar

  1. Mehmet Isiktan dedi ki:

    Kazim Mirsan ‘ni birkac yildir taniyali .kendilerinden cok sey ogrendim.Turklugumle gurur duymaktayim.Topragi bololsun .Bir cinar devrilir ardindan binlercesi yeserir.