Bodrum Gündem

AFERİN SANSAR SANA / Başar C.Münir yazıları…

Söz uçar yazı kalır, derler. Gerçekten de öyle. Sözlü tarih mutlaka çok önemlidir; ancak yazılı bir eser bıraktığınızda yüzyıllar sonra bile o yazdıklarınız yerli yerinde, sizin yazdığınız şekli ile durur ve insan çağlar ötesine etki etmeyi başarır.

başar münir platonSöz gelimi Platon’un 2.000 küsur yıl önce yazdıklarını okursanız, sanki bugünün dünyasının bir perspektifini yaptığını görürsünüz. Aynı zamanda 2.000 yıldır insanlığın bir adım ileri gitmemiş olması da acı acı güldürür insanı. Okuyun, siz de hak vereceksiniz;

Demokrasinin esas prensibi, halkın hakimiyetidir. Ama milletin idarecilerini iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu temin edilemezse demokrasi, otokrasiye dönüşebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir.”

Devlet işleri içten gelen bir sevgi, edep ve kâmil akıl ile yürütülmezse onun sonu çöküş ve yok oluştur.

Cumhuriyet yalnızca filozof bir kralla ve çoğunluğun ihtiyaçlarını karşılayacak bilgelikle yönetilebilir.

Karanlıktan korkan bir çocuğu kolaylıkla affedebiliriz. Hayattaki gerçek trajedi yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır.

başar münir aristotalesAristotales’e kulak verelim;

Arzu öyle bir şeydir ki, hiç doymak bilmez; birçok insanın hayatı, arzuları doyurma yollarını aramakla geçer.”

“İşler, iş olarak şerefli veya şerefsiz diye ayrılmazlar. Yapılışlarındaki maksada göre şerefli veya şerefsiz olurlar.”

“İnsan ve hayvan arasındaki tek fark düşünmektir düşünebilene.”

“Tek istikrarlı devlet, tüm insanların yasa önünde eşit olduğu devlettir.”

Okumak, insana yeni zenginlikler bahşeder. Ne hoşunuza gidiyorsa onu okuyun, mutlaka hayata ve sorunlara bakışınızı değiştirecek bir şeyler bulursunuz. Mutlaka felsefe kitapları okumanıza da gerek yok. Roman okuyun, inceleme okuyun, çizgi roman okuyun hatta masal okuyun. Sakın ola ki zamanınız kısıtlı diye çevrenizden kitap özeti falan almayın. Zaten okumaktaki amaç okuduklarınızın hepsinin zihninizde kalması değil. Bu zaten imkânsız. Asıl olan zaten okuduklarınızdan size kalanlar, dikkatinizi çekenler.

ezop başar münirMasal bile olsa okuyun, dedim ya, sözü çocukken okuduğum bir masalla noktalayalım. Masal yine bir ustadan: M.Ö. 6.yy’da yaşadığı varsayılan büyük usta Ezop’tan. Okuyun bakalım, belki sizin de hoşunuza gider, bazı zamanlarda sebepsiz yere (!) aklınıza gelir, gülümsersiniz.

“Sansar, bula bula girecek yer diye bir demirci dükkanını bulmuş. Karnı da açmış. Orada gördüğü bir törpüyü yiyecek sanıp başlamış yalamaya. Törpünün dişleri sansarın dilini perişan etmiş, kan içinde komuş. Sansar hiç aldırmamış:

-“Bak hele” dermiş. “Koca demirin kanını ne güzel akıtıyorum. Aferin sansar sana!”

Böyle diye diye dilini paramparça edip tüketmiş.

Başar C.MÜNİR

04.08.2016

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.