Bodrum Gündem

PROF.EROL MANİSALI BESİAD PERŞEMBE TOPLANTISI KONUĞU OLDU…

erol manisalı BESİAD Perşembe toplantısı (1)

Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen “Geleneksel Perşembe Toplantıları”nın konuğu Yazar ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Erol Manisalı oldu. LVZZ Otel’de grçekleşen “Dünden Bugüne Türkiye” temalı konferansı ilgi ile dinlenirken, konferansın sonunda da üyeler tarafından oldukça dikkat çeken sorular soruldu.

Fatih Bozoğlu/Borum Gündem

Yaz döneminde ara verilen BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantısının bu haftaki konuğu Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Erol Manisalı oldu. Prof Manisalı “Dünden Bugüne Türkiye” temalı konferansında çok dikkat çeken analizlerde bulunurken, bu gün yaşananların dünden bu güne kısa bir özetini iş insanları ile paylaştı.

erol manisalı BESİAD Perşembe toplantısı (26)Açılış konuşmasını yapan BESİAD Başkanı Uğur İlhami Özden BESİAD tüzüğünün 1.maddesinde belirtilen vizyonlarını hatırlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi; “Tüzüğümüzün 1. Maddesinde belirtildiği üzere vizyonumuz, ‘Türkiye Cumhuriyet’i Anayasası’nın ve kanunların öngördüğü esaslara uygun olarak Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı esnaf, sanayici ve iş adamlarının sinai, ticari, sosyoekonomik, eğitim ve kültür düzeyinde demokratik ve planlı şekilde gelişmesini sağlamaktır.’ BESİAD bu duruşunu her koşulda devam ettirecektir. Ülkemiz 15 Temmuz’da vatan hainlerinin gerçekleştirmek istediği darbe girişimi ile karanlık bir gece yaşamıştır. Devlet ve millet düşmanı bir grubun kalkıştığı darbe girişimini BESİAD olarak kınıyor ve lanetliyoruz.”

GEREKİRSE AZ KAZANACAĞIZ YA DA HİÇ KAZANMAYACAĞIZ…

BESİAD Başkanı Özden konuşmasında Türkiye’ye örnek olabilecek şu ifadelere yer verdi; “Biz de iş insanları olarak yaraların hızla sarılması için üzerimize düşeni yaparak üretimden gelen gücümüzü ülke ekonomisinin gelişmesi yönünde kullanmak üzere çalışacağız. Bu dönemde gerekirse az kazanacağız ya da hiç kazanmayacağız, ülkemizin ekonomisine fayda sağlayacak istihdam ve üretimi arttırıcı projelere devam edeceğiz.”

erol manisalı BESİAD Perşembe toplantısı (28)DÜNDEN BU GÜNE TÜRKİYE’Yİ ANLATTI…

Daha sonra Dünden Bu Güne Türkiye temalı konferansına başlayan Prof. Dr.Erol Manisalı Bodrum’da ikinci konferansını verdiğini, Türkiye’de ise en çok konferans verenin kendisi olduğunu belirterek, bu güne kadar 600-700 konferans verdiğini kaydetti. Prof.Manisalı bu günkü konu ile ilgili olarak birkaç gün önce noktayı koyduğu bir çalışması olduğunu söyleyen Prof.Manisalı şunları söyledi; “’Yolumun Kesiştiği Ünlüler’ başlığı altında bir çalışmam var. Siyasiler, işadamları, sanatçılar, fikir adamları, BM’den, eski Avrupalı bakan ve başbakanlara kadar, oturup yemek yediğim, sohbet ettiğim, beraber tekne gezisi yaptığım, evine davet edilip evinde özel konuşma yaptığım, Demirel, Ecevit, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Abdullah Gül Tayyip Erdoğan dahil. Hepsiyle de aynı masada yemek yeme şansım oldu. 70’li yılların yarısından, bu güne kadar. Bu isimler ile masada ki özel konuşmalarımız dahil hepsini kaleme aldım. Bu aynı zamanda, bu gün burada anlatacaklarımın da bir ön çalışması oldu benim açımdan.”

Prof. Manisalı bu çalışmasında bizin bakan, başbakanlar ve siyasiler ile birlikte yabancı bakan ve başbakanların da Türkiye için neler söylediklerinin bu çalışmasında yer aldığını söyledi.

erol manisalı BESİAD Perşembe toplantısı (25)DEVLETLER DÖRT TEKERLEĞİN ÜZERİNE OTURUR…

Prof Manisalı ülkelerin, devletlerin bir otomobile benzediğini ve dört tekerleğinin olduğunu kaydederek akılda kalacak ve üzerinde çokça düşünülecek şu analizi yaptı; “Devletler dört tekerleğin üzerine oturur; iktisat, siyaset, güvenlik ve kültür. Bu dört tekerleğin üzerinde gider. Eski çağlardan bu güne kadar böyledir. Dört tekerlek arasında uyum olması gerekir. Ülkenin güvenliği yoksa ekonomi de yoktur. Siyaseti bozuk ise ekonomisi de bozuktur. Kültür saptırılmış ve bozulmuşsa, sayın başkan açış konuşmasında güzel bir şey söyledi; ‘Türkiye’de ki devlet tekerleğinin, toplum tekerleğinin bir tanesi Atatürkçü devrimlere ayrılmıştır ve bizleri birleştiren bir üniter bir ulus yapı haline getirir. Siyasal partilerin kendi içlerinde demokratik bir yapı sağlayarak parlamentoda devletin ikinci tekeri siyaset tekerini oluşturmaları gerekir. Bütün sorunların, iç ve dış yönetim ile politikaların parlamentoda tartışıp tekerleğin yerli yerine oturması gerekir. İç güvenliğiniz yerinde olacak, sınırlarınız güvence altında olacak. İnsanlar kaçak girip çıkmayacak, silahlar ve paralar kaçak girip çıkmayacak.”

erol manisalı BESİAD Perşembe toplantısı (34)YAŞAMA TARZI AVRUPA TARZI OLMALIDIR…

Prof.Manisalı dördüncü tekerleğin de kültür olduğunu ifade ederek analizlerine şöyle devam etti; “Kültür, içinde din de var. Kültür genel anlamda bir yaşama biçimidir. Bunu Bodrum’dan baktığınızda belki de en iyi siz anlayabilirsiniz. Yaşama tarzı, demokrasi, siyaset ve ekonomi arasında. Yaşama tarzı benim ölçeğime göre Avrupa tarzı, biçimi, batı uygarlığı tarzında bir yaşam biçimi olmalı. Bir Katar, bir Suudi Arabistan gibi değil. Onlar uygarlık dışı, demokrasi dışı, radikal rejimlerdir. Dolayısı ile bu dört tekerlek arasında uyum sağlanması gerekir.”

erol manisalı BESİAD Perşembe toplantısı (32)FETTULLAH CEMAATİ YAPILANIRKEN HERKES SUSTU…

Prof. Manisalı BESİAD üyelerine verdiği konferansta örgütlenmenin öneminden, Gümrük Birliğine girerek, Türkiye’nin önemli hata yaptığına kadar, son dönemde Güney Doğu’da önemli bir hareketlenme olduğu ve Kürdistan’ın kuruluş çalışmalarının yapıldığı iddiası da dahil bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Prof Manisalı, Fettullah Cemaatinin devletin içine sızması konusunda, üniversitelerden, iş dünyasına, siyasetçilere kadar bir çok kişi ve kurumun ses çıkarmadığı ve boş verdiğine vurgu yaparak, 15 Temmuz darbe girişiminde herkesin sorumluluğu var dedi.

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof.Manisalı daha sonra kitaplarını imzaladı. Kitap satışından elde edilen gelir ise Cumhuriyet Kadınları Derneğine bağışlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.