Bodrum Gündem

DİBEKLİHAN’DA KÜBA RÜZGARI ESTİ…

20.08.2016
0
A+
A-

küba gecesi (48)Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde “Küba’yı Anma Gecesi” ne katılan yüzlerce konuk okunan şiirler, şarkılar ve renkli söylemlerle unutulmaz bir gece yaşadılar.

Bodrum Gündem Haber

Açılış konuşmasını sanat köyünün kurucusu mimar Cenap Tezer’in yaptığı geceye Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı olan İlker Başbuğ, dünyaca ünlü Türk Piyanist Gülsin Onay, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casal ve yaklaşık 350 kişi katıldı.

“Küba’yı Anma Gecesinde” ilk olarak sanat köyünün kurucusu Cenap Tezer, 1500’lü yıllarda Güney Amerika’da din ve sömürgecilik üzerine kısar hikayeler anlatarak sahneye şair Ataol Behramoğlu’nu davet etti. Sonrasında şair Atatol Behramoğlu, Küba halkı tarafından bir devrim önderi, düşünce adamı olarak kabul edilen ve savaş meydanında vurularak öldürülen şair Jase Marti’e ait İngilizce, Fransızca ve Rusca’dan Türkçe’ye çevirdiği şiirlerinden seçmeler okudu. Behramoğlu, Jose Marti’nin şiirlerini İspanyolca bilmediği halde Türkçeye çeviren ilk şairdir.

“Karanlığın Dilini Konuşmak istemiyorum”…

Daha sonra Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casal sahneye gelerek bir konuşma gerçekleştirdi. Büyükelçi Casal konuşmasını İspanyolca yapacağını ve az derecede bildiği İngilizce için “Karanlığın Dili” ibaresini kullandı. Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casal konuşmasına şöyle devam etti “İngilizceyi biraz konuşabiliyorum ama bu gece burada karanlığın dilini konuşmak istemiyorum. O yüzden İspanyolcadan Türkçeye çevirtiyorum. Cenap beye çok teşekkür ederim bu güzel geceyi organize ettiği için. Buradaki geceyi daha da renklendiren hem bu tarih bilinci hem de şiirler. Burada oldukça etkilendiğim bir sınıf var. Bodrum’daki bu güzel yerde bizimle birlikte olan sizlere tekrar teşekkür etmek istiyorum. “ dedi.

“İki Ülke Arasında Sadece Fiziki Bir Mesafe Var”…

Bodrum ve Küba’nın pek çok ortak yanı bulunduğunu dile getiren Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casal, en büyük farkının Bodrum denizinin daha soğuk olması olduğunu söyledi. Büyükelçi Casal “ Bodrum ve Küba’nın ortak pek çok şeyi var ama denizi daha soğuk. Sizleri Küba’ya davet ediyorum , orada da Bodrum’un plajları gibi yerleri görebilirsiniz. Biz burada edebiyat, şiir ve Küba’dan konuştuk. Küba’da Nazım Hikmet’in şiirleri çokça biliniyor. Yani dil bir bariyer teşkil etmiyor, dili aşıyor bu üretim. Mustafa kemal Atatürk’ün kitapları da Fidel Castro ve Che Guevara tarafından okunmuşlardır. Bu bir ilişkiyi gösteriyor. Ve Martin’in kitapları Kanada’dan Arjantin’e kadar tüm Amerika’da Mustafa kemal Atatürk’ün ilk heykeli Küba’da dikildi. Küba ile Türkiye arasındaki dostluğun güzel bir göstergesi. İki ülkenin arasındaki fiziki mesafe dışında duygusal anlamdaki yakınlığı gösteriyor bize. Size küçük bir şey anlatarak bu konuşmayı tamamlayacağım Jase Marti’den konuştuk. Mart iyi karanlığın güçleri öldürdü. Orada Küba’nın özgürlüğü için mücadele ediyordu, o sırada öldürüldü. Önemli bir anekdot oldukça basit ve hızlı ; birlik anekdotu . Marti gibi insanları kaybetmemek için birlik her zaman hatırlatılıyor. Bizim pek çok Martimiz, pek çok Mustafa Kemal Atatürk’ümüz, pek çok Nazım Hikmet’imiz var. Önemli olan bu. Biz Türkçe sözle bitirmek istiyorum ‘teşekkürler Dostum’. “ dedi.

“Küba’yı Anma Gecesi”nde programda daha sonra BODFAD Kumkuat Fotoğraf Çalışma Gurubu tarafından Küba’da çekilen fotoğraf ve videolardan oluşan sunum Mehmet Uyargil tarafından yapıldı. Cenap Tezer, Kumkuat Gurubu üyelerinden Ayşe Özalp, Nuran Akkılıç Kansu, Mehmet Uyargil   ile birlikte Küba’da yaşadıkları anıları konuklarla paylaştılar.

Gecenin sonunda üyeleri Kübalılardan oluşan müzik gurubunun seslendirdiği parçalar eşliğinde geç saatlere kadar dans edildi.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.