Bodrum Gündem

“SINIRLARI SANATINIZLA İŞGAL EDİP KALPLERİ KAZANIN”…

dibeklihan ekmel Tatrakan Yeşeren Kavas (21)Güney Deniz Saha eski dönem Komutanı emekli Emekli Koramiral Ekmel Totrakan, Şinasi Bozatlı ve Yeşeren Hancı Kavas’ın resimlerinin yer aldığı sergiler Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde büyük beğeni kazandı.

Bodrum Gündem Haber 

Sergilerin ritüel haline gelen açılış çanını  Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman çalarken, geçmiş dönem Ortaca Kaymakamı Kayhan Kavas ve çok sayıda sanatsever de açılışta yer aldı.

Açılış konuşmasını Sanat köyünün işletme müdürü Uluç Tezer’in yaptığı organizasyonda  Emekli Koramiral Ekmel Totrakan’ın su altında yaptığı yağlı boya tablolarının hikayesi sanatseverleri duygulandırdı. Birbirinden güzel tablolara imza atan Totrakan, kendisinin su altında resim yapmasına vesile olan ve kansere yenik düşerek hayatını kaybeden  su altı belgeselcisi, yakın dostu Haluk Cecan’ın anısını yaşatmak için iki yıl ara ile yıllardır sergiler açtığını kaydetti.

“Ordularla Hudutları Geçersiniz, İşgal Edersiniz Fakat Sanatta İleri İseniz Kalplerini Kazanıp Geçersiniz”…

Güney Deniz Saha eski dönem Komutanı emekli Emekli Koramiral Ekmel Totrakan, 12 Eylül döneminde resim yapmaya başladığını fakat emekli olduktan sonra sergiler açtığını belirttiği konuşmasın şöyle devam etti  “Ben şuna inanıyorum; ordularla hudutları geçersiniz, işgal edersiniz fakat çok kanlı olur ama sanatta, sporda ileri iseniz o hudutları yine geçersiniz. Böyle olursa insanların kalplerini kazanıp geçersiniz.  Ben isterim ki biz ülkeleri bu şekilde fethedelim, ordularla değil.  Bir asker olarak bunu söylüyorum ama hissederek söylüyorum, lütfen kabul buyurun.

“İnsanlar Denemedikleri Becerileri İçin Yapamam, Edemem Demesin”… 

Emekli Koramiral Ekmel Totrakan, insanların denemedikleri konularda peşinen başarısız olacakları konusundaki ön yargılardan sıyrılmaları gerektiğine vurgu yaparken “Şunu söylemek istiyorum; insanlar denemedikleri becerileri için yapamam edemem demesin.  İnsanın kendi becerilerini bilmesi lazım, nereye kadar gidiyormuş diye. Ondan sonra istek başlıyor. Adnan Turani hocam çok uzun süre beni klasik tarzda tuttu. Bir noktaya geldikten sonra ‘klasikte beceri vardır, hayal gücü yoktur’  dedi. ‘Bundan sonra iki boyutlu, kendine çirkin gelen resim yapacaksın. Siz askerler ayakkabınızın bağı eşit mi değil mi diye on dakika bakarsınız ayağınıza’ dedi. İnsanları ortak yanları bir araya getiriyor. Ortak yanlar ne kadar güzel olursa o kadar güzel ortamlarda buluşuyorsunuz bu akşamki gibi. Bu akşamki ortak yanımız sanatseverlik. Dolayısı ile çocuklarımızdaki güzel olan ortak yanları çoğaltırsak geleceğe yatırım yapmış oluruz.  “ dedi.

Sanat Köyündeki sergilerin açılış çanını çalan Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman, söz konusu akşamın kendisi için çok özel olduğunu şu sözleri ile açıkladı “Bu akşam benim için çok özel bir akşam. Uluç neredeyse elimde büyüdü. Değerli arkadaşım Gülay Tezer ve Cenap Tezer buranın temel taşlarını atarken ben yanlarındaydım. Böyle güzel bir mekanı Bodrum’a kazandırdıkları için her zaman kendileri ile çok büyük guru duydum.  Ayrıca değerli sanatçılarımız arasında benimle beraber Muğla’da görev yapmış olan Kayhan Kavas arkadaşım burada, Ortaca Kaymakamı idi. Kendisi ile beraber aynı heyecanla burada iş yaptık. Eşi onun yanında daima iyi bir refakatçi idi. Ben daima kadınların bir yerden sonra kendi becerilerini de ortaya koymalarından yana olduğum için özellikle bu akşam onun eserlerini bu akşam burada sunmaktan büyük bir gurur duyuyorum. “ dedi.

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde açılan; Yıldız Kenter Sanat Galerisinde Şinasi Bozatlı’nın 19 adet soyut eseri, Yeşeren Hancı Kavas’ın  Erdinç Bakla Sanat Galerisinde “Hü Hü Fantastik” isimli ve horoz konseptli 16 çalışması, Ekmel Totakan ‘ın  resim sergisi 8 Eylül 2016 gününe kadar gezilebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.