Bodrum Gündem

TARİH, MATEMATİK VE TURİZM BİR ARADA…

TARİH, MATEMATİK VE TURİZM BİR ARADA…

didim tales buluşması“Markalaşma ve Turizmde Sürdürülebilirlik ” projesi kapsamında 24 Eylül’de Milet’te 1. Tales Buluşması gerçekleştirilecek…

Bodrum Gündem Haber

TURAD, “Markalaşma ve Turizmde Sürdürülebilirlik “ projesi kapsamında Didim özelinde başlattığı; “Türkiye’nin Tarihi ve Kültürel” değerlerini tanıtmaya yönelik etkinliklerine bir yenisini ekliyor. I.Tales Buluşması, 24 Eylül’de Tales’in memleketi Milet’te gerçekleştirilecek.
Buluşmanın amacı; önümüzdeki yıllarda Tales etkinliğini uluslararası alanda bir konferansa dönüştürmek ve akademisyenleri her yıl aynı tarihlerde Milet’te misafir etmek olarak tanımlanıyor.
Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel, “Önümüzdeki 24 Eylül günü Milet Açıkhava Tiyatrosu’nun tarihsel ortamında, bu topraklarda yetişmiş çok önemli bir bilgin anılırken, matematik ve felsefe de konuşulacak. Böylece, ülkemizin kasvetli gündeminden bilim ve felsefenin ışığıyla çıkmayı, Anadolu’nun tarihsel ve kültürel değerlerinin yardımıyla kurtulmayı deneyeceğiz. Amacımız, son günlerde dünya gündeminde ne yazık ki, kan ve gözyaşı ile anılır hale gelen ülkemizin tanıtımının gerçek değerleriyle yapılmasına katkıda bulunmak “ dedi.
Tales Etkinliği kapsamında Didim’de matematiğin güncel yaşamdaki yerini benimsetecek, analitik düşünme yetkinliği kazandıracak, soran, sorgulayan bireyler yetiştirecek “Tales Bilim Akademisi’nin kurulması da hedefleniyor.
Türk Matematik Derneği Yönetim Kurulu, projeye destek vererek, ilk yıl organizasyonunun bilimsel ve akademik ayağı olmayı üstlendi.
Milet açık hava tiyatrosunda 2 bin 500 yıl önceki ortamda yapılacak konuşmalar halka ve basına açık olarak gerçekleştirilecek.
Konuşmacılar;
Prof Dr Betül Tanbay (TMD Başkanı) Açılış Konuşması
Prof. Dr. Attila Aşkar (Koç Ü) Tales: Filozof, Matematikçi ve Futures’un Mucidi
Prof Dr.Ayşe Berkman (Mimar Sinan GSÜ) Tales’in Hesapları
Prof. Dr.David Pierce (Mimar Sinan GSÜ) Kanıt Kavramının Öncüsü Olarak Tales
Prof. Dr. Ali Karatay (BÜ) Tales ilk matematik felsefecisi miydi?
Prof. Dr. Alp Eden (BÜ)Cumhuriyet Dönemi Matematik Tarihçileri
turizm eski bakanı bahattin yücel ve fatih bozoğlu (2)NEDEN TALES?
TURAD Başkanı ve geçmiş dönem Turizm Bakanı Bahattin Yücel, “Neden Tales?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Milet Okulunun” felsefenin başlangıç evresini oluşturduğu kabul edilmektedir. Okul, doğa felsefesi olarak adlandırılan eğilimin öncüsü olarak, MÖ 600’lerde ortaya çıkmış ilk sistemli düşünme ve varoluşu temellendirme çabalarını ortaya koymuştur. Daha sonra Sokrates, Platon, Aristoteles gibi sistematik felsefenin kurucuları olan filozoflar, bu okulun açtığı düşünce gelişimini değerlendirdiler. Bu okulun ilk ve felsefenin öncü ismi Tales’tir. Özellikle Batı felsefesi tarihi Tales’ten itibaren başlatılarak yazılır.”
TURAD Başkanı Yücel sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kaynaklara göre Tales, mitolojiyle karışık bir şekilde her şeyin temelinde bulunan ilk nedeni, başı ve kaynağı olan şeyi bulmaya yönelir ve buna karşılık ilk neden olarak suyu gösterir. Bir doğa filozofu olarak maddesel açıklama getirir. Tales’in önemi görüşlerini açıklarken verdiği cevaplarda değil, sorduğu sorulardadır. Bununla birlikte görüşlerini deneylere ve düşünsel işlemlere dayandırma çabasındadır. Günümüzde soran sorgulayan bireyler olmaktan giderek uzaklaşan genel toplum yapımızın ve bu eksiklikle yetişen yeni kuşağın, bilimsel ve analitik düşünce yapısının farkına varmaları gerektiğini inanıyoruz. Tales’in bu akımı başlattığı topraklarda , Didim Belediyesinin evsahipliği ve Matematik Derneği’nin değerli katkıları ile yola çıktık.”
talesTALES KİMDİR?
Miletli Tales, M.Ö. 640 – 550 yılları arasında yaşadı. Mısır ve Babil kaynaklarından eğitim aldığı, Eski Yunan’ı matematik ve astronomi ile ilgili bilimlerle tanıştıran ilk kişi olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca astronomideki çalışmaları sayesinde, batı medeniyetinin astronomide doğuya göre daha bilimsel bir yönde ilerlemesine neden olmuştur. Tales’in astronomideki yeteneği, İyonya’lıları şaşırtmıştır; 28 Mayıs 585 (İ.Ö) yılında gerçekleşen güneş tutulmasını öngörmüş, böylece Lidyalılar ile Perslerin savaşının kaderini değiştirmiştir.
Antik tarih Tales’in Mısır’daki piramidlerin yüksekliğini piramitlerin gölgelerin uzunluğunu ölçerek, nasıl hesapladığını anlatır. Tales güneşin konumuna göre bir insanın boyunun kendi gölgesinin uzunluğuna eşit olduğu anda, piramitlerin gölgelerinin uzunluğu ölçülerek piramidlerin yükseklikleri hesaplamıştır. Ayrıca, hayran olunacak derecede mantıksal bir disiplin olan geometrinin tümden gelen bir bilim olduğunu ortaya koymuştur.
Geometri bilgini olarak Tales’e belirli, somut, kesin bilgileri borçluyuz. Tales; anahtarı tanılamak ve genelleştirmek formülünün içinde bulunan bilimsel zihniyetin ilk gerçek öğreticisi sayılabilir.
Tales aynı zamanda bir filozof ve bir bilgedir. Özdeyişleri çok ünlüdür. En bilge şey nedir sorusuna yanıtı, “Zaman, her şeyi öğrenip meydana çıkarır çünkü” olmuştur. Yine bir tartışma sırasında : “Ölümün yaşamdan hiçbir farkı yoktur” der. Tartışanlardan biri sorar: “Neden yaşamı seçtin o halde? Tales’in yanıtı şu olur: “İkisi arasında hiçbir fark yoktu da ondan!”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.