Bodrum Gündem

BODRUMLULAR OLMASAYDI, HALİKARNAS BALIKÇISI OLUR MUYDU?

BODRUMLULAR OLMASAYDI, HALİKARNAS BALIKÇISI OLUR MUYDU?

usta ve balıkçısı oyunu bodrum da sahnelendi (6)

Harun Özakıncı’nın yazıp yönettiği Harun Özakıncı ile birlikte Tarık Günersel’in canlandırdığı Balıkçı ve Ustası Bodrum’da izleyici ile buluştu. Bodrum Belediyesinin de yapımcılığını üstlendiği oyun, izleyenlerden tam not aldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Halikarnas Balıkçısı’nı farklı bir kurgu ile anlatan Bodrum’un yetiştirdiği özgün sanatçılardan birisi olan Harun Özakıncı izleyenleri adeta büyüledi. Cevat şakir’in yaşamını adeta bir satranç oyununa çeviren usta sanatçı Özakıncı ile birlikte Tarık Günersel’in de sahne performansı da yine izleyenler tarafından mükemmel olarak değerlendirildi. Oyunda bütün denizcileri simgeleyen Paluko’nu oğlu ve torununu ile birlikte Bodrum Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Melengeç ve şarkıları ile bir döneme damgasını vuran Zaliha ve Bodrumun yerel şairi Fatma Satı Götütok da  izleyenler arasındaydı.

usta ve balıkçısı oyunu bodrum da sahnelendi (2)“BODRUM OLMASAYDI HALİKARNAS BALIKÇISI OLUR MUYDU?”

Harun Özakıncı’nın bin bir emek ile kurduğu ve Bodrum Belediyesi tarafından da destek verilen Sahne Gari’nin ikinci oyunu, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın hayatından kesitleri  anlatıldığı “Usta ile Balıkçısı” izleyenleri ile buluştu. Bodrum

Belediyesi Heredot Kültür Merkezinde sahnelenen “Usta ile Balıkçısı” oyununda “Bodrum olmasaydı Halikarnas Balıkçısı olur muydu?” sorusuna yanıt arandı.

Oyunun yazarı ve oyuncusu Bodrumlu denizcileri bir vücutta  “Paluko” olarak simgeleştiren, Bodrumluların “Bizim Oğlan” diye içselleştirdikleri usta sanatçı Harun Özakıncı oyunu şu şekilde özetliyor; “Genç yazar adayı İlke, Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’da yaşadığı günlere kendi kafasının içindeki zaman tüneli ile giderek yeni bir Halikarnas Balıkçısı kitabı yazmaya karar verir. Bodrum aşığı olan ve Bodrumluları çok iyi tanıyan genç kadın, o günleri kendi zaman tünelinde yaşadıkça cömert Bodrumlu deniz ustalarının Halikarnas Balıkçısı’na ne öğrettiklerini ve Halikarnas Balıkçısı’ndan neler öğrendiklerini  tespit ettikçe, usta çırak ilişkisine başka bir açıdan bakarak yazmaya devam eder.”

Oyunda, Yüzlerce balıkçının yaşadığı o günlerdeki Bodrum halkı Cevat Şakir’e nasıl sahip çıktı? Halikarnas Balıkçısı’nın kendisini ve eserlerini gerçekleştirmesinde Bodrumluların payı ne kadar? soruları da şaşırtıcı sahneler ile yanıt buluyor.
usta ve balıkçısı oyunu bodrum da sahnelendi (1)BODRUMLULAR SAHİP ÇIKMALI…

Tarık Günersel ise oyun ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapıyor; “Usta ile Balıkçısı’nda kâh biri, kâh diğeri usta. Bu yolculukta, Bodrum’un özellikle bu oyuna, Sahne Gari’ye sahip çıkacağını umarım. Bütün Türkiye’nin, hatta bütün dünyanın sahip çıkacağını umarım. Bunun için umarım hepimiz kendimize düşeni yaparız.”

DÜNYA UYGARLIK GÜNÜ…

Oyunda Cevat Şakir Kabaağaçlı rolünü üstlenen Tarık Günersel, Dünya Uygarlık Günü’ne vurgu yaparak hem birey, hem de kurum olarak tüm dünyalılara dönük bir çağrı yaptı. Tarık Günersel; “Cevat Şakir Ustamız, 28 Mayıs tarihine birkaç yerde dikkat çekmiş. Bilime dikkat çekmiş. Bu uluslararası bir proje. Kaptanımız Harun Özakıncı ile düşüncemiz, Balıkçı’nın da vurguladığı bu tarihi dünya uygarlığının başlangıcı olarak gündeme getirmek. Buna şu anda piyeste yer vermiş durumda Harun Özakıncı” dedi.

Özakıncı ise bu konudaki çalışmaları hızlandırdıklarını ve bütün Bodrumlulardan destek istediklerini kaydetti.

usta ve balıkçısı oyunu bodrum da sahnelendi (23)PALUKO’NUN OĞLU VE TORUNU DA OYUNU İZLEDİ…

Oyunun sonunda ise sahneye bütün denizcileri simgeleyen Paluko’nu oğlu ve torununu davet eden Harun Özakıncı, “Onlar mı yoksa ben mi daha çok benziyorum Paluko’ya” diye sorunca herkes kahkahaya boğuldu. Ancak Özakıncının Paluka’ya benzerliği ise gözlerden kaçmadı.

Sahne Gari tarafından sahneye konulan “Usta ile Balıkçısı” oyununu, Biyografi-Tiyatro Oyunu ve 90 dakika sürüyor. Tarık Günersel Halikarnas Balıkçısı’nı, Harun Özakıncı da Paluko’yı canlandırıyor. Oyunun sanat yönetmenliğini Funda Açıkbaş, ışık ve ses yönetmenliğini Selçuk Aydın, dramaturjisini Tarık Günersel yaparken, oyunu yazan ve yöneten ise Harun Özakıncı. Bodrum Belediyesi de yapımcılığı üstlenmiş.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.