Bodrum Gündem

EĞİTİMDE SINIFTA KALMIŞIZ DA HABERİMİZ YOKMUŞ / Celal Gürsoy yazıları…

İyi ki gazeteler yazdı da haberimiz oldu. PISA’da aldığımız puanlarla Fen’de 51., Matematik’te 48., Okuma’da 49. sırada yer almışız. EF İngilizce Yeterlilik İndeksine göre de Türkiye en kötü İngilizce konuşulan ülkeler kategorisineymiş.

Yarışma Programlarını izleyenleriniz bilirler. Üniversite Sınavlarında Türkiye birincisi olanlar bile daha baraj sorularında eleniyorlar. NEDEN? Genel Kültür 0 (sıfır) da ondan.

Eğitim Sistemimizin çöktüğünü yıllardır kendimiz yazar kendimiz okuruz.

Eskiden bize eğitimi anlatırken ilkokul, ortaokul ve lisede öğretmenlerin bize gerekli olan temel bilgileri öğrettiğini, üniversitede ise bilgileri nereden alacağımızın yolunun öğretildiğini anlatırlardı.

Günümüzde yapılan eğitimde her şey ezberlenen testlerin sonucunda alınacak puanlara bağlı. Üniversiteler toplumun kültür kaynağıdır. Ülkenin araştırma merkezidir. Uluslararası bilgilerin karşılaştırıldığı, ortak bilgi araştırmalarının yapıldığı kültür yuvalarıdır.

Kaç üniversitemizin diploması uluslararası değer taşıyor? Ne yazık ki çok az… Uluslararası platformda kabul gören yayın yapan kaç bilim adamımız var?

Eğitimi bir kenara bırakalım, öğrencileri soktuğumuz sınavlarda yapılan hatalar, kayırmalar, soru çalmalar bu kadar ayyuka çıkmışken velilerin sisteme güven duyması mümkün müdür?

Neticede yurt dışı eğitim kurumların en sevilen pazarlama ülkesi olduk. Maddi durumu uygun olanlar çocuklarını yurt dışına gönderiyor, maddi durumu uygun olmayanlar da borç harç çocuklarını bir şekilde yurt dışında ki ikinci sınıf okullara, kurslara göndermeye çalışıyor.

Ortada ülkemiz için utanılacak bir durum var. Neden en başarılı bilim adamlarımızı yurt dışına kaçırıyoruz? İyi eğitmediğimiz için kaç jenerasyonu kaybettik düşünebiliyor musunuz?

İçimde öyle bir his var ki: biz düşünüyoruz da asıl düşünmesi gerekenler gerektiği kadar düşünmüyor.

Bu konu ile ilgili olarak beni çok rahatsız eden acı bir gerçek var: bize hep eğitimin evde başladığı anlatılırdı. Biz de çocuklarımızı yetiştirirken kuvvetli bir genel kültüre sahip olmalarını hedefledik. Ancak test gençliği artık büyüdü, ebeveyn oldu ve onların çocuklarına verebilecekleri bir genel kültür yok. Medyadan da takip edebileceğiniz gibi genel kültür dibe vurmuş durumda. Gençlerin büyüklere saygısı yok, büyüklerin gençlere sevgisi yok. Andımızı bile okullardan kaldırdık.

Biz nereye gidiyoruz?

Yazarın Diğer Yazıları
12.04.2013
01.03.2021
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.