Bodrum Gündem

ÇOCUKLARI YEMEYE ZORLAMAK TERS ETKİ YAPIYOR…

özel bodrum hastanesi diyetisyeni billur çalık (2)Özel Bodrum Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Billur Çalık, “Hareket ederek büyüyen sağlıklı nesiller sloganıyla,  annelere çocukluk döneminde dengesiz ve düzensiz beslenme ile ortaya çıkan sorunlar ve önlemleri ile ilgili seminer verdi.

Bodrum Gündem Haber

Annelerin dikkatle dinleyip notlar aldığı seminerde Diyetisyen Billur Çalık, teknolojinin gelişmesi ile evlerde, ulaşımda ve hayatın birçok alanında fiziksel aktivitenin azaldığını bununla birlikte fast food tarzı yemek tüketimin de ucuz ve kolay hazırlanabilir olduğundan arttığını belirttiği konuşmasına şöyle devam etti “Obezite günümüzde çocuklarda çok sık görülüyor. Obezite ise diyabet (şeker hastalığı), hiperlipidemi, kalp hastalıkları, tıkayıcı apne, astım ve diğer solunum sorunları, sırt ağrısı ve birçok ortopedik problem, karaciğer yağlanması, mutsuzluk-depresyon gibi sağlık sorunları için risk teşkil ediyor. Çocukluk çağında kazandırılan sağlıklı beslenme alışkanlığı sağlıklı yetişkinler olmaları için çok önemli. Çocuklardaki obezite ile mücadelede diyet alışkanlıklarının geliştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sedanter yaşam tarzının azaltılması ve aile davranış değişikliği eğitimi büyük önem taşıyor.”

Altın Öğün Kahvaltı Atlanmamalı

Altın öğün olan kahvaltı alışkanlığının mutlaka küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğine vurgu yapan diyetisyen Billur Çalık konu ile ilgili şu ifadeleri kulandı “Kahvaltıda süt, yumurta peynir, mevsime uygun sebze, bal, ceviz badem gibi kuruyemişler tüketilebilir. Pekmez ve sütün aynı öğünde tüketilmemesi gerekir. Ekmek olarak ise beyaz ekmek yerine tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Çocuklarda kepekli yiyecekler önerilmez.”

Çocukları Yemeye Zorlamak Ters Etki Yapıyor

Annelerin çocukları yemek yemediği zaman kendilerini suçlu ve yetersiz hissettiğine vurgu yapan Çalık, çocukları sevmediği yiyecekleri yemeye zorlamanın anne çocuk ilişkisine ciddi zararlar verebileceğini kaydetti. Çalık “Çocukları sevmedikleri şeyleri yemek konusunda zorlamak anne çocuk ilişkisine zarar verdiği gibi, çocukta ters tepki yaparak yemekten iyice uzaklaşmasına neden oluyor. Bunun yerine birbirinin yerine geçebilecek besinleri tercih etmek gerekiyor. Örneğin çocuğunuz süt içmiyorsa muhallebi yiyebilir. Yumurta yemiyorsa krep yapabilirsiniz v.b. Ayrıca sunumu çocuklar için zevkli bir hale getirmek ve birlikte yemek yapmak da çocuklar üzerinde etkili.” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.