Bodrum Gündem

OVACIK’TA BİR ÜTOPYAYI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ…

fatih-maçoğlu-dernek-ziyareti-manşetBodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’nin misafiri olarak Bodrum’a gelen Ovacık’ın komünist belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nu dinlemeye gelenler dernek merkezine ve bahçesine sığmadı, caddeye taştı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

30 Mart 2014’te düzenlenen yerel seçimler sonucu, Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde Türkiye’nin ilk  Komünist Partili (TKP) belediye başkanı olarak seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu ile yapılan söyleşiye CHP’li Bodrum belediye meclis üyeleri, yarımadada faaliyet gösteren çeşitli parti, dernek, sendika başkan ve üyeleri ile birlikte, Milas ve yarımadanın çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin kadar vatandaş katıldı. Derneğin Konacık’ta bulunan merkezinde gerçekleşen söyleşide yaşanan yoğunluğa rağmen iki saat boyunca başkana yönelik alkış tezahüratlar uzun süre devam etti.

Söyleşide Ovacık belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, göreve geldiği 2014 yılından bu yana ilçelerinde yaşanan ve Türkiye gündeminde ses getiren değişiklikleri nasıl yaptıklarına dair bilgiler aktardı.

fatih mehmet maçoğlu dernek ziyareti (82)“Ovacık’ta Bir Ütopyayı Gerçekleştiriyoruz”…

Söyleşi öncesi Ovacık’taki tarım uygulamaları ve diğer alanlardaki faaliyetleri anlatan bir video yayınlandı. Fatih Maçoğlu, “Esasen köylünün, işçinin, kentlinin ve birçok insanın bir arada bulunabilme ihtimalin gerçek olabileceğini, bunu ütopik olarak görmeye çalışanların aksine hayallerimizin en güzeli yani ütopyanın çok uzak olmadığını göstermek için bu videoyu sizinle paylaştım. Bizler mevcut yerel yönetim programlarına çok yabancıyız. Biz Ovacık’ta yaşlısı, kadını, çocuğumuzdan, yani her bireyimizden öğrendiğimiz başka bir program uyguladık. Yapmak istediğimiz sosyalist iktidarın ortaya koyması gereken bir programdır. Biz cürret ettik. Çünkü yetmişlerde Kaypakkaya’lar, Deniz’ler ve Mahir ile öğrendik bu işi. Biz cüret ettik, herkesin eşit yurttaş muamelesi görmesi üzerinden kendimizi ifade ettik. İçten dayatmacı, üstten atamacı bir yapıdan uzaklaşarak herkesin bulunduğu bölgedeki sosyo ekonomik yapısının tahlili ile o bölgeyi yönetebilme kabiliyetini güçlendirdik…” derken geçmişten gelen bilginin yanı sıra Ovacık’ta belediye meclisi haricinde bir de halk meclisi oluşturduklarını, böylece yönetimi yerele yaymaya çalıştıklarını kaydetti. Maçoğlu konuşmasına şöyle devam etti “Evet geçmişten, abilerimizden öğrendiklerimiz vardı. Onlardan aldığımız derslerin yanında esasen Ovacığın kendi yapısını de göz önüne aldık. Ne yapabilirizi oturduk konuştuk. Bu modeli hayata geçiremediğinizde Türkiye’deki karşılığının ne olacağını da oturup uzun uzun düşündüm. Bunlar üzerimizde büyük bir stres yarattı, ama her bir Halk Meclisi bize yeni şeyler öğretti ve bizi bir sonraki adıma taşıdı. Gittikçe kendimize olan güvenimiz artmaya başladığı için sosyal projeler yapmaya yöneldik…” dedi.

fatih mehmet maçoğlu dernek ziyareti (30)“Çok Legal, Demokratik ve Yasal Bir İş Yapıyoruz”…

Ovacık Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, başarıya kavuşan her proje sonrası ülkenin çeşitli yerlerinden kendilerine destek olanların sayısının gün geçtikçe artmaya başladığını belirtirken “Türkiye’nin her tarafından bizimle çalışmak, destek vermek isteyen arkadaşlarımız, yoldaşlarımız Ovacık’a gelmeye başladılar. Gittiğimiz her yerde gerçekten çok büyük bir sempati var bize karşı.  Onları gördükçe Aslında onunla daha güçlü olduğumuz hissiyatına kavuştuk. Biz Ovacık’ta kültürümüzle barışık şeyler yapıyoruz, oraya ait olmayan bir şey yapmıyoruz. Örneğin kendi yerel tohumumuzla hareket ettik, dedemizden, babamızdan kalan tohumlarla. Yapamazlar denileni yaptık.  Ekemezler dediler ektik, sulayamazlar dediler, suladık, satamazlar dediler sattık. Ürünü satışa çıkardığımızın ertesi günü binlerce mail ile satışını yaptık. Bize karşı olan köylülerin de ürünlerini onlardan alıp sattık. Sonuç almaya başlayınca onlar da bizimle yol aldılar. Aslında halk sonuca bakıyor. Sonuç gördüğü andan itibaren o işin hakkını da veriyor.  Çok legal, demokratik ve yasal bir iş yapıyoruz. Böylece Ovacığın gençlerine ve gelecek nesle yatırım yapmış olduk, yani devlet gibi davrandık. Bu işin en zor yanı üretilenin pazarlanmasıdır. Bunu da internet üzerinden sizlerin desteği ile yapıyoruz. Vallahi bize bu konuda çok gaz verdiler…” dedi.

Ovacık Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 2016 yılında 24 arıcı ile yapılan örnek çalışmadan sonra gelecek yıl için 85 arıcı ile üretim yapmak için karar aldıklarını ifade ederek “Önümüzdeki dönem için kaşar ve tulum üretimine geçeceğiz. Bizim yapmak istediğiniz şey; üretimi güçlendirip kentteki yaşam kalitesini ekonomik ve sosyal olarak arttırmak. Aslında yapmak istediğiniz sosyal iktidarın yapması gereken programdır, bunu uygulamaya çalışıyoruz ” dedi.

fatih mehmet maçoğlu dernek ziyareti (9)“Munzur Vadisi, Platoları, Yaylaları Görmeye Değer Yerler Var…”

Eğitim üzerine de programlar geliştirdiklerini dile getiren Fatih Mehmet Maçoğlu şunları kaydetti “Ovacık’ta özel okullar yok. Bu yüzden her çocuğun kendi evinde bilgisayarlarla eğitim göreceği bir proje geliştirdik. Bunu başarabilmek için çaba harcıyoruz. Yasal prosedürleri var, bunları da muhtemelen aşacağız. Bodrum Belediye Başkanımız da bize 40 tane bilgisayar sözü verdi. Sizin huzurunuzda kendisine teşekkür ediyorum…” dedi.
Soru cevap şeklinde gerçekleştirilen söyleşide vatandaşlar Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’na merak ettikleri konularda sorular yönelttiler. Maçoğlu vatandaşların sorularını içtenlikle yanıtladı.
Ovacık’ın doğal güzelliklerinden kaynaklı olarak turizm potansiyelinin yüksek olduğuna da işaret eden TKP’li başkan Maçoğlu, “Munzur vadisi, platoları, yaylaları görmeye değer yerler. Ovacık’a gelenler zaten bilirler. O anlamda turizm puanı yüksek olan bir ilçemizdir. Çözüm süreci döneminde haftalık giren sayısı 6 bin ile 8 bin arasındaydı…” dedi.
Eğitim seviyesinin yüksek olmasından dolayı ilçede yoğun olarak beyin göçünün yaşandığını da sözlerine ekleyen Maçoğlu “Eğitimin seviyesinin yüksek oluşunun bize zararları var. Okuyanların hepsi dışarıya gidiyor. Fakat Türkiye’nin farklı yerlerine giden bu arkadaşlarımız yaz aylarında gelip Ovacık’ta sanatsal çalışmalar konusunda destekler veriyorlar…” diye konuştu.

fatih mehmet maçoğlu dernek ziyareti (70)Bodrum Alevi Bektaşi ve Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın, yaklaşık iki saat süren söyleşinin ardından Fatih Maçoğlu’na, Bodrum Sağlık Vakfı’nda eğitim gören engelli çocukların yaptığı seramik plaket sunuldu. Maçoğlu yoğun bir günün ardından Bodrum’un önemli lezzet duraklarından birisi olan “Otantik Restaurat” ta Bodrumlu dostları ile birlikte sohbete devam etti.

Yorumlar

  1. Nesrin Korucu dedi ki:

    Yabancılaşan, dışa bağımlı hele gelen zihniyete karşı örnek cesaret verici bir Kişi ve İlçe. Aynı hedefe doğru birlikte çaba gösterildiğinde nasıl da güçlü olunacağının tipik örneği.Bodrum halkını da tebrik ediyorum ilgisi nedeniyle.