Bodrum Gündem

DENİZ AMBULANSIMIZ “YAŞAM” BODRUM SULARINDA…

Deniz-Ambulansı-manşetAvrupa Birliği Fonları ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği sponsorlarının katkıları ile hayata geçirilen deniz projesi,  ‘Deniz Ambulansı” Bugün Milta Marina’da suya indirildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Kuzey Avrupa denizleri için tasarlanmış olan tekne, her türlü deniz koşullarına için elverişli. bugün Milta Marina’da yapılan törenle suya indirilen adı “yaşam” olan deniz ambulansı yaklaşık 500 bin Euro’ya mal oldu.

deniz ambulansı bodrum (31)Teknenin deniz indirme törenine;  Vali Amir Çiçek, Avrupa Komisyonu İnsani Yardım Türkiye Ofisi (Echo) Başkanı Jane Lewis, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz,  Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ve Milta Marina A.Ş. Genel Müdürü Ömer Karacalar, Muğla İl Jandarma Yavuz Özfidan, Muğla İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, ve paramedik üyeleri katıldı.

Finlandiya’da yapılan, 12 metre uzunluğunda ve 3 metre 65 santimetre genişliğinde olan, saatte 40 mil hız yapan dünya standartlarında medikal donanıma sahip ‘yaşam’ adlı deniz ambulansı 14 günde kara yoluyla getirildi. ambulansının iç dizaynı Milta Marina’da yapıldı.

Maliyetin büyük kısmını ECHO’nun sağladığı fonlardan sağlayan Bodrum Deniz Kurtarma Derneği, Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin katkılarıyla toplanan yaklaşık 504 bin Euro’ya mal oldu.

deniz ambulansı bodrum (33)“Türkiye’de ilk kez bir STK’nın deniz ambulansı oldu”…’
Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar, Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun deniz ambulansı sahibi olduğunu ve bu ambulansın Çökertme İle Yalıkavak arasında halka ücretsiz hizmet vereceğini belirttiği açılış konuşmasında şunları söyledi “’Yaşam” hayatlarımızı kurtarmak için tasarlanmış, son teknoloji ürünü bir deniz ambulansıdır. Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum örgütünün bünyesinde bulunduracağı bu deniz ambulansı Finlandiya firması Sargo’ya ait. Deniz ambulansımız askeri aşıtlarda bulundurulacak asgari tıbbi cihaz, araç-gereç ve malzemelere sahip olup, her türlü hava koşulunda sarsıntısız seyir yapabiliyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde Bodrum yarımadası ve çevresinde “ücretsiz” olarak hizmet verecek olan ambulansımız, kuşkusuz hepimizin denizlerde kendimizi biraz daha güvende hissetmemizi sağlayacak.
Ülkemizde bir sivil toplum örgütünde faaliyet gösterecek ilk deniz ambulansı olma özelliği taşıyan Yaşam, 1998’de kurulan ve 2006’dan bu yana sahil güvenlik ekipleri ile birlikte denizde arama kurtarma faaliyetlerine katılan Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’ne hibe edildi ve bu dernek çatısı altında hizmet verecek. Ambulansımız Çökertme İle Yalıkavak arasındaki bölgede arama kurtarma ve ilk yardım faaliyetlerinde kullanılacak. Ambulansımız özellikle yaz aylarında hepimizin denizlerde kendimizi biraz daha güvende hissetmemizi sağlayacaktır” dedi.

deniz ambulansı bodrum (46)“Bir Alan Kurdi’yi Daha Kaybetmeme Konusunda Temennimizi Temsil Ediyorsunuz”…
Avrupa Komisyonu İnsani Yardım Türkiye Ofisi (ECHO) Başkanı Jane Lewis, teknenin denize indirilme töreninde Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Ve Sahil Güvenlik biriminin  mülteci krizinin başladığı günden bu yana binlerce mülteciyi arama ve kurtarmada bitmek bilmeyen ve cesur bir kararlılık gösterdiklerini söyledi. Lewis “Avrupa Birliği İle Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın hizmete girmesinin birinci yıldönümünde Ege denizinde ölümlerin ve tehlikeli geçişlerin azalması bizleri bir nebze rahatlatırken, bugün Yunan adalarına günde yaklaşık yüz kişi geçmeye devam ediyor ve onları korumak için halen daha yapacaklarımız var. “ dedi. Jane Lewis  başka Alan Kurdi vakalarının olmamasını dilediklerini belirttiği sözlerine şöyle devam etti “Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Ve Sahil Güvenlikte çalışan tüm cesur kadınlara ve erkeklere ben buradan sadece en derin ve en samimi teşekkürlerimi sunabilirim. Çünkü sizler ortak insanlık değerlerimizi, çaresiz zamanları anlamlandırma arayışımızı ve bir Alan Kurdi’yi daha kaybetmeme konusunda en derinden gelen temennimizi temsil ediyorsunuz.” Dedi.
deniz ambulansı bodrum (49)Muğla valisi Amir Çiçek, Bodrum ve Muğla’nın diğer ilçelerinde denizle hayatın iç içe olduğunu ve bu nedenle denizde de insan hayatı için ciddi riskler olduğunu belirtti. Çiçek “ Önemli olan Sivil Toplum Kuruluşları ile kurumların ortaklaşa çalışmaları sayesinde insan hayatındaki riskleri en aza indirecek bu projeleri yaratmak ve hayata geçirmektir. Özellikle göçmen konusunda ilimizde yaşanan olayların bir kaçında Sahil Güvenlik  Komutanlığı ile Bodrum Deniz Kurtarma Derneği gönüllü üyelerinin o facialarda nasıl çalıştıklarına insanların hayatını nasıl kurtardıklarına bizzat şahit oldum. Örnek projeye imza atanları ve emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
Tören sonunda
Bodrum Deniz Kurtarma Derneği  başkanı Ömer Karacalar, desteklerinden dolayı Muğla Valisi Amir Çiçek’e teşekkür plaketi verdi. Yaşam, Bodrum İlçe Müftüsü Dr. Ali Ünal’ın duaları eşliğinde denize indirildi. Vali ve protokolde bulunanlar ambulansın içinde incelemelerde bulundu.

Yorumlar

  1. Ercan Safel dedi ki:

    Hayırlı ve tüm yat limanlarımıza örnek olmasını diler, proje öncülüğünde katkısı bulunanları da tebrik ederim