Bodrum Gündem

BAHARIN BAŞLANGICINI HALAYLARLA, TÜRKÜLERLE KUTLADILAR…

 

Bodrum-Alevi-Bektaşi-Kültür-Derneği-Nevruz-Kutlaması--manşetBodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği, yeni gün/ gün ışığının başlangıç tarihi olan  Nevruz’u dernek merkezinde yapılan etkinlikle kutladı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Konacık’ta ki dernek merkezinde gerçekleştirilen  Nevruz kutlamaları çerçevesinde, dernek üyeleri tarafından getirilen lokmalar dede Mustafa Eyidoğan tarafından dualandıktan sonra dağıtıldı.

Kutlamaya CHP Muğla İl Gençlik Kolları başkanı Tufan Erkan Yakar,  dernek yönetimi,  üyeleri ve çevrede bulunan vatandaşlar katıldı. Gecede geleneksel Nevruz Ateşi yakıldı ve her yaştan vatandaş ateş üstünden atlayarak dilekler tuttular.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Semah gurubu, sembolik olarak yakılan Nevruz Ateşi etrafında semah döndüler.  Nevruz kutlamaları söylenen türküler ve çekilen halaylarla son buldu.

Nevruz :

“Alevilerce Nevruz yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber inançsal boyutta: Evrenin, Dünya’nın ve Ademin yaratılışının nurunu (Alevini) sembolize edilen Hz. Ali’nin hem doğum günü, hem de Hz. Fatima ile evlendiği, yaradılışın sevgi ve mutluluğun Alevlendiği bir gün olarak kutlanır. Anadolu Alevi-Bektaşileri her Nevruz da, birbirlerini ziyaret edip barış dostluk sevgiyi mutluluğu paylaşırlar, akşamda “Nevruz cemi” yaparlar. Bahar çiçekleri ile süslenmiş, mumlarla aydınlatılmış cem evine canlar en temiz ve güzel elbiselerini giyerek gelirler. Günün anlamı, Sultan-ı Nevruz ve Hz. Ali hakkında muhabbet edilir. Gülbenkler, deyişler okunur, semahlar dönülür, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler içilerek Nevruz Cemi yapılır. Kelimenin aslı eski Farsça’dan gelir: Yeni anlamındaki nava ve gün ışığı/gün anlamındaki rəzaŋh birleşerek oluşturmuşlardır. Anlamı “yeni gün/günışığı” dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır .”

2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi’de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil etmiştir. 2010’dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ı “Dünya Nevruz Bayramı” olarak kabul etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.