Bodrum Gündem

DÜZENBAZ / Celal Gürsoy yazıları…

engelli yerine park edenler,

Geçen gün öğleden evvel Bodrum’un içindeki 3M Migros’a gittim. Girişteki otomattan park biletimi aldım. Otopark boştu. Kapıya yakın bir park yerine arabamı bıraktım. Girişe doğru yürürken dikkatimi çekti, bir beyefendi arabasını engelliler için ayrılmış olan yere park etti. Tam eşime “Ne kadar düşüncesiz insanlar var…” diyecektim ki daha ilginç bir şey gözüme çarptı. Başka bir saygısız tam kapının önüne arabasını park ediyor. Yanlarından geçerken “O kadar boş yer varken neden kapının önüne park ediyorsunuz?” dedim. İçeriden tesettürlü genç bir hanım çıktı, “Aman canım bir girip çıkacağız işte!” dedi. Bende cevap yok. Böyle saygısız bir insana ne deneceğini hiçbir zaman bilememişimdir.

Mutlaka sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bodrumda trafikte arabalar kırmızı ışıkta beklerken kendini açıkgöz zanneden bazı zat-ı muhteremler sağ tarafa sapmak için ayrılmış şeritten gelip en öne geçip bekliyorlar ve arkalarından gelip sağa sapmak isteyenlerin yolunu engelliyorlar. Onlara sorsak ne diyecekler acaba “Aman canım iki saniye sonra gidiyoruz işte!!!”

Düzeni korumak için her yerde polis, jandarma olması gerekmez. Düzeni bizler korumalıyız. Bunu hep tekrar etmekten sıkılıyorum ama 15 sene Almanya’da yaşadım. Halkın günlük hayata ortak olmasına, düzeni sağlamakta aktif rol almasına o kadar çok şahit oldum ki burada “Bizler neden yapmıyoruz…” diye yakınlarıma hep sorarım. Aldığım cevap da genellikle aynıdır:  “Aman, başımı derde mi sokacağım, densiz düzenbazlarla…”

İşin tarifi işte budur. DÜZENBAZ. Hayatımızdan zamanımızı, yolumuzu, park yerimizi, kasadaki sıramızı, trafikteki şeridimizi çalanların toplu tanımı DÜZENBAZLIK’tır.

Buna mani olmak için okulda eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Okul bu gibi terbiye eğitimleri için ikinci sıradadır. Birinci sırada evdeki eğitim gelir. Yerlere çöp atmamayı okulda değil evde öğretmek gerekir.

Ne yazık ki çevreme baktığımda bu adam mı, bu kadın mı çocuğuna terbiye verecek diye kara kara düşünüyorum. Büyükleri uyanıklık (!) yaptıkça çocuk da bunu kendisine örnek alıyor. Çevresindeki herkes düzenbazlık yaparsa çocuğun ne yapmasını bekliyoruz ki?

Toplumca DÜZENBAZ olmaya doğru gidiyoruz.

Hayatımızdan ufak ufak çalarak düzeni bozan ve giderek düzensizliği arttıran bu insanlar günün birinde adap ve edep sınırlarını aşıp pervasızca kanunsuzluğa adım atacaklar ve o zaman geri dönüş için çok geç olacak.

“Bana bulaşmasın…” diye düşündüğümüz sürece de biz bu düzenbazlara ortak durumuna düşeceğiz. Herkesi toplum kurallarına uymaya ve uymayanları uyarmaya davet ediyorum.

Yaşamımıza ve çevremize sahip çıkalım…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. mehmet ayata dedi ki:

    Celal cim boşuna sinirlenme,her sokağa çıkışta aynı akıbet bizi bekliyor,şurada yaşantımız 30-40 sene !! bunuda hastalıklarla geçirmeyelim,bizim neslimiz top attı aile terbiyesi,toplumda yaşama saygısı kalmadı ,uymaya kalksan başın belaya girmesi an meselesi,balık baştan kokmuş,ey şöyle ey böyle diye konuşulursa sonuç budur. Sevgiler