Bodrum Gündem

Bir Ütopyayı Gerçekleştiren Başkan; FATİH MAÇOĞLU…

Bir Ütopyayı Gerçekleştiren Başkan; FATİH MAÇOĞLU…

fatih maçoğlu bodrum gündem dergi söyleşi (10)

Türkiye onu belediye başkanı olduğu Ovacık’ta ektiği kuru fasulyelerden elde ettiği parayla üniversiteli çocuklara burs sağlayan komünist başkan olarak tanıdı. Ardından belediyenin gelir gider tablosunu binanın girişine astı, yetmedi bal üretimine de el attı. Türkiye’nin tek komünist belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun yolu geçtiğimiz haftalarda Bodrum’a düştü. Buralara kadar gelmişken kendisine bir-iki soru da biz yöneltelim istedik…

Çiçek Bozoğlu

 

TUNCELI'NIN OVACIK ILCESI BELEDIYE BASKANI FATIH MEHMET MACOGLU (FOTOGRAFTAKI) ESKISEHIR ANADOLU UNIVERSITESI'NDE DUZENLENEN SOYLESIYE KATILDI.OGRENCILER SOYLESIYE YOGUN ILGI GOSTERDI. FOTO:EYUP KELEBEK-ESKISEHIR/DHA

1968’de Ovacık ilçesi Çemberlitaş köyünde doğan Fatih Mehmet Maçoğlu evli ve iki kız çocuğu babası. Maçoğlu 1989-2007 yılları arasında farklı yerlerde sağlık memuru olarak çalışmış. 1996 yılında Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikasının aktif üyeliğini ve işyeri temsilciliğinde bulunan Fatih Maçoğlu bu arada Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veterinerlik bölümünü okumuş.

1984 yılından bu yana siyasi hareketin demokratik alanında çalışan birisiyim. Kaypakkaya geleneğinden gelen Demokratik Haklar Federasyonu faaliyetçisiyim. Burada herkes aday olup  çalışma yapabiliyor. Bizi aday gösterdiler. Bizim coğrafyada, bölgelerde bu tür çalışmalar yapmak bayağı sıkıntılı işlerdir, burada serttir sistem. Eğer mevcut burjuva siyasetinden değilseniz sizi illegal bir siyasete mal ederler konuyu başka yerlere götürürler. Burjuva siyasetinden onlarca aday adayı çıkabilir.  Bizim bölgede devrimci olmanız lazım. Devrimci siyaseti iyi bilmeniz lazım.

Nedir Devrimci Siyaseti ?

Bir kere halkı siyasetin içine dahil etmeniz lazım. Aşağıdan yukarıya doğru örgütsel örgüyü kurmanız lazım. Biz 1970’lerden geleni Kaypakkaya’ların mirasını yedik.  Üzerine çok fazla bir şey koyamadık. Bize gösterdikleri o yolu biraz daha ileriye taşımaya çalışıyoruz.

Ovacık’taki mecliste sizin partiniz azınlıkta. Karar almak zor olmuyor mu?

Bütün meclis üyeleri ile beraber çalışıyoruz. Ovacık’ta Halk Meclisi toplanıp bir karar aldığında Belediye meclisindekiler hangi cesaretle halk Meclisi’nin kararının tersini yapabilir. Bütçemiz, gelirimiz giderimiz belli. Meclisimizde çoğunlukla gündem bile bulamıyoruz.  Bizim gibi bir ilçede yılda en fazla bir proje yapabilirsiniz. Sonuçta bütçemiz en çok belediye personeline gidiyor.

TURKIYE'NIN TEK KOMUNIST PARTILI BELEDIYESI OLAN TUNCELI'NIN OVACIK BELEDIYESI, HAZINE ARAZISINE EKTIGI NOHUTUN HASADINI GONULLULERLE BIRLEKTE YAPMAYA BASLADI. HASAT KALDIRMA CALISMALARINA BELEDIYE BASKANI FATIH MACOGLU DA KATILDI.FOTO:FERIT DEMIR-TUNCELI-DHA

Bütçesi çok olmayan bir belediye olarak, Türkiye gündeminde yer alan projelere nasıl imza atıyorsunuz?

Bizim borcumuz vardı devir alırken. Bir belediye gelirlerinin çok üstünde projeler yapmaya çalışırsa batmaya mahkumdur. Gelirlerimizi çok iyi bildiğimiz için bunun üstüne çıkmamaya çalışıyoruz. Diğer projelerimizi dayanışma ile çözüyoruz. Şu anda 400-500 bin lira kârdayız.

Avrupa Birliği Fonlarından yararlanıyor musunuz?

Avrupa Birliği projelerinin tamamı  İçişleri Bakanlığı’ndan ya da Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan geçerek onaylanır. Avrupa birliği ile ilgili projeler yeni hazırlanmaya başlandı.  Projelerimizi kendi öz gücümüzle, dayanışma ile çözmeye çalışıyoruz. Japonya ile ilgili bir proje yapmayı düşünüyoruz. Ovacık’taki yaşlı ve engelli vatandaşlarımız için gün de en az bir defa evlerine sulu yemek servis edebilme olanağı sağlamaya çalışacağız.

“Yarın öbür gün kalın boyunluları kızdırmaya başlarsak gerçekten sizin söylediğiniz gibi ölüm  korkum olabilir.  Demek ki bizi daha küçük olarak görüyorlar…”

Sizin gibi aykırı kişilerin başına umulmadık zamanda Beklenmedik kazalar geliyor. Korkmuyor musunuz?

Bu daha çok beni uyardıklarını zaman aklıma geliyor. ‘Ya bu çocuğun başına bir şey getirecekler, bir şey gelir mi’  dediklerinde aklıma geliyor ölüm.  Belki gittiğimiz yerlerdeki sempati ile karşılaşmamızdan kaynaklı, aklıma gelmiyor. Yarın öbür gün kalın boyunluları kızdırmaya başlarsak gerçekten böyle bir korkum olabilir.  Demek ki bizi daha küçük olarak görüyorlar. Daha çok kızdırmadım galiba. Belki de bu adamdan bir şey olmaz dedikleri için benimle çok uğraşmıyorlar.

fatih maçoğlu bodrum gündem dergi söyleşi (9)Siyasetçilerin vaatleri bitmez. Siz seçilmek için ne vaat ettiniz?

Kimseyi işe alacağız diye söz vermedik. Ya da tutamayacağımız vaatlerde bulunmadım.  Öncelikle halka yalan söylemeyeceğiz dedik. Şeffaf olacağız ve eğer bu iki sözümüzü tutmazsak, ilk üç yıl içerisinde bunları yapmazsak verdiğiniz oyları geri çekip bizi görevden alma hakkına sahipsiniz dedik.  Biz de tüm sözlerimizi yerine getiriyoruz ki üçüncü sözümüzü yerine getirmek zorunda kalmayalım. Belediyeciliği doğuştan öğrenmedik. İşin içine girerek kadından, gençten, çocuktan, halkımızdan öğrendik. Öğrenmeye de devam ediyoruz. Devrimci olarak verdiğimiz sözleri tutmaya çalışıyoruz.

“Biz ideolojik bir çalışma yapıyoruz, yoksa amacımız fasulye ekip para kazanmak değil.  Sağlıklı bir nesil hedefliyoruz. Ürettiklerimiz talep gördükçe kapitalistler de bizim gibi düşünüp sağlıklı üretim yapmak zorunda kalacaklar…”

Ovacık’ın İhtiyaçlarını Listeleyip Neden Belediye Binasına Asmadınız, Gelir Gider Tablonuz Gibi?

Önce kendi öz gücümüzle bir şeyler yaratmaya çalışıyoruz. Eksik kaldığımız yerde dostlarımızdan destek istiyoruz. Emek harcamadan kazandığınız her şey emeğin bire düşmesi anlamına gelir. Biz daha çok herkesin emeğini toprağa aktarmasından ve oradan filizlenerek güçlenmesinden yanayız. Yoksa biz orada otururken,  siz buradan onu kaldırmayacaksınız. Biz ideolojik bir çalışma yapıyoruz. Biz güzel yüzlü kasketli çocuğun politikasını yürütüyoruz. Fasulyeyi isteseydik toptan bir alışveriş merkezine bırakırdık ve satışını orada yapardık. Amacımız, herkesin katıldığı bir sistem oluşturmak. Yoksa fasulye ekip para kazanmak değil. Bizim coğrafyamızın dağı taşı maden. Kapital düşünseydik, rantçı bir toplum olsaydık, şu an maden firmaları hazırda zaten. Herkese ev, para verecek potansiyelleri var.  Bizim kimseyi zengin etmek gibi bir düşüncemiz yok.  Sağlıklı bir nesil hedefliyoruz. Yaşamında sağlıklı olması için uğraşıyoruz. Kapitalistler gölgesinden faydalanmadığı ağacı keserler. Ürettiklerimiz talep gördükçe onlar da mecburen bizim gibi düşünmek zorunda kalacaklar.

Fatih Mehmet Maçoğlu Belediye Başkanı olmayı sevdi mi?

Yapmak istediğiniz bir şey de bir engel çıkıp gücünüzün azaldığını hissettiğinizde mutsuzluğu yaşıyorsunuz. Bu engel sistem ya da iktidar tarafından da olabilir, ekonomik bir şey de olabilir. Bir aile içerisindeki sorumluluğum bin aile için oldu. Bölgede bir kişinin başına bir bela geldiğinde uykumun kaçtığını hastanede doktor aramaya başladığımı biliyorum. Bunu kendime dert ediyorum  işin doğrusu. Anlık karar vermek zorunda kalıp da başarısız olunca mutsuz oluyorum. Böyle olunca da belediye başkanlığını sevmiyorum.

fatih maçoğlu bodrum gündem dergi söyleşi (7)Türkiye’nin sürekli takip ettiği biri olmak nasıl bir duygu?

Küçücük bir yerdeyim hiç fark etmiyorum ki. Buralara geldiğim de fark ediyorum, güzel bir duygu. Sağ sol  diye bakmıyorum insanlara. Bizim dünya görüşümüz ezen ezilendir, zengin fakirdir.

Zengin olmak kötü bir şey mi?

Biz zengini dışlayıp öteki olan olarak görmüyoruz. Çalışma sonrasında kazanmış olduklarını sokağıyla, bitkisiyle, insanlarıyla paylaşıyorsa problem yok.  Bizim yaptıklarımızı kimi beğenecek, kimi eleştirecek.  Zaten toplumun hepsi beğeniyorsa biz yanlış bir şey yapıyoruz demektir.

Bir sonraki dönem aday olacak mısınız?

Benim yoldaşlarım yarın bana şu köyde muhtar ol, şurada derneğe geç deseler oraya geçerim. Devam et derlerse devam ederim.

Milletvekili olmayı düşünüyor musunuz?

32 yıldır bu yemeğin içinde canım yandı, mutlu oldum. Ama hiç huzursuz olmadım. Onlardan gayrı bir karar almak doğru olmaz.  Hiçbir zaman bir yere aday olurum ya da olmam demedim. Bana göre her zaman aynı yerde aynı kişinin aday olması doğru değil. Bir dönem kadın, 1 dönem erkek adayı olsun. Eğer program işliyorsa sizi ileriye taşır, yok işlemiyorsa program çöker. Program işledikten sonra ismini çok önemi yok.  Biraz güler yüzlü iseniz sempatikseniz biraz daha katkısı olur.

fatih maçoğlu bodrum gündem dergi söyleşi (5)Yaşamadığınız bir yerde aday gösterilseniz belediye başkan olmak ister misiniz?

Bu doğru olmaz. O bölge için çabalayan, emek harcayan varken üstten bir kararla aday olmak o bölge için zulümdür…

Son söz olarak diyebiliriz ki; Fatih Başkan yetmişlerde Kaypakkaya’lar, Deniz’ler ve Mahir ile öğrendiklerini legal ve demokratik bir şekilde pratiğe aktarıyor. Hani o hepimizin özlediği büyük hasret var ya, köylünün, işçinin, kentlinin ve birçok insanın bir arada bulunabilme olasılığının gerçek olabileceğini, bunu ütopik olarak görmeye çalışanların aksine hayallerimizin en güzeli, yani ütopyanın çok uzak olmadığını gösteriyor…

Yorumlar

  1. Serdar Anlağan dedi ki:

    Tebrikler Çiçek, her zamanki gibi çok başarılı bir röportaj olmuş, bu işin ustasısın!