Bodrum Gündem

Spor sevdalısı bir kadın; FATMA ANTER…

fatma anter bodrumgundem söyleşi (4)

Bodrum kamuoyu Anter soyadına hiç yabancı değil. Belediye başkanı, siyasetçisi, memuru, amiri, gazetecisi hep bir Anter’le karşılaşma olasılığı vardır Bodrum’da. Sonuçta buranın yerli boylu ailelerinden Anter’ler. Fakat Fatma Anter, son zamanlara kadar pek de bilinen, medyatik bir kadın olmadı. Kocası Yaşar Anter yılların gazetecisi ama o kendi halinde, mümkünse bu mecraya bulaşmayı da istemeyenlerden. 

Biz onu atletizmde, 50’sinde on sekizliklere taş çıkartan performansı ile tanımaya başladık. Son üç yılda kırdığı rekorlar ve aldığı birincilikler bir Türk olarak göğsümüzü kabarttı.  Ben sporcunun zeki, çevik ve de tabii ki kadın olanını daha çok seviyorum, yalan yok…

Çiçek Bozoğlu

 

fatma anter bodrumgundem söyleşi (2)1 Mayıs 1965 yılında, Yunanistan göçmeni anne babanın ikinci kızı olarak İzmir Karşıyaka’da dünyaya gelen Fatma Anter, ortaokul ikinci sınıftan itibaren koşmaya başlamış. İlk kez lisede milli takıma girerek Balkan şampiyonasında Türkiye’yi temsil ettim.  O dönemde rakip takımın antrenörü olan Yaşar Anter’le kampta tanışıyorlar. 21 yaşında evlenip 22 yaşında anne oluyor Fatma Anter.

Kızım Selin 87 yılında doğdu. Önce Karşıyaka spor kulübünde, sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi adına koştum.  1989 yılında Bodrum’a yerleştikten sonra ara verdim. İkinci  çocuğum burada doğdu. 23 yıl boyunca hiç koşmadım. Bu arada Torba’da PTT acenteliği yaptım, Turizm ile uğraştım.

Atletizme yıllar sonra nasıl oldu da döndün?

6 yıl önce Yaşar’ın alerji olması bizim spora dönmemizde milat sayılır. Doktorumuz Yusuf Babayiğit, “Yaşar sen biraz kilo versen iyi olacak galiba…” dedi. (O bildiğiniz fit Yaşar Anter o dönem tam 87 kilo) O da hadi biraz da koşayım derken, eski atlet arkadaşları ile görüşmeye başladık. Onlar master olarak koşuyorlardı. Yaşar da onlarla koşmaya başladı. Ben yine 2 yıl direndim, onunla beraber koşmadım. Ben Yaşar’ı biliyorum çünkü. Çok disiplinli, işini çok sever, onun her dediğine uymak zorundasın. Biraz koşarız, biraz gezeriz, biraz keyfi yaparız diyordum. Strese girmeden koşarım diye düşünüyordum ama olmadı, işin içine girince tamamen durum değişiyor. Yıl 2012.

fatma anter bodrumgundem söyleşi (7)Sahalara dönüşün muhteşem olmuş. Rekorlar, madalyalar üst üste gelmeye başlamış.

23 yıl sonra parkurlara döndüğümde 8 aylık disiplinli bir çalışma bana madalya getirdi.  Dört yılda 60 metre, 100 metre, 200 metre Türkiye Balkan şampiyonu ve Balkanlar 50 yaşta kapalı salonda 400 ve 800 metre açık, 400- 200 ve100 metrede rekorlarım var, bayrak yarışlarında da koştum.

Bu başarıların arkasında ciddi bir emek ve özveri olsa gerek.

Olabildiğince erken kalkıyorum. Ben kısa mesafe 100-200-400 metre koşucusuyum. O nedenle çalışmam daha farklı. Kondisyon, dayanıklılık ve kuvvet. Hepsinin bir arada olması gerekiyor. Eskiden olduğu gibi kendi bildiğim dalda koşmayı tercih ettim. Sabah çalışmalarından sonra günlük rutin işler ile uğraşmaya devam ediyorum, gün neyi gerektiriyorsa onu yapıyorum.

“2015 yılında Selanik’te balkon Şampiyonası vardı. Biz anneme şart koştuk “Eğer bizimle koşarsan seni doğduğun topraklara götürürüz” diye.  Memleket Hasreti yüzünden 76 yaşında oda koşuya başladı…”

Antrenman programını neye göre belirliyorsun?

Programı Yaşar belirliyor. Çalışmayı kafana göre yapamazsın, yaptığında da bu başarı getirmez. Yaşar Spor Akademisi mezunu, kendini bu işe adamış.  O yüzden onun verdiği program benim başarımın anahtarlarından biridir. Bizim çalışmalarımız kayıtlıdır. Yaşar, dönem dönem inceler ve ilerleyip ilerleme dediğimizi kontrol eder.

Zorlanıyor musun?

Spring de sakatlanma riski de fazla. Yarış döneminde ayrı antrenman, sonrasında ayrı bir antrenman programımız var. Gıdalarımız da ona göre. Sağlık kontrollerini aksatmıyoruz. Gerektiğinde vitamin ve gıda takviyesi de alıyoruz. Veteranların sağlıklarına biraz daha dikkat etmesi gerekiyor, çünkü yaş faktörü var.  Nerede, ne yapması gerektiğini daha iyi bilmesi gerekiyor. Atletizm zordur.

fatma anter bodrumgundem söyleşi (10)Annenizi koşmaya nasıl ikna ettiniz?

Annem kendisine vize verilmediği için 54 yıl boyunca doğduğu yerleri ziyaret edemedi. 2015 yılında Selanik’te balkon Şampiyonası vardı. Biz anneme şart koştuk “Eğer bizimle koşarsan seni doğduğun topraklara götürürüz” diye.  Memleket Hasreti yüzünden oda koşuya başladı. Balkan şampiyonasına otobüsle gittik. İlk önce Gümülcine’ye uğradık, doğduğu yerleri ahretlik arkadaşlarını gördü. Sonra da sağlığına iyi geldiği için bıraktırmadık. Annemin yaş grubunda kimse olmadığı için zaten yaptığın bütün koşullarda otomatik olarak birinci. 76 yaşında Gümülcine aşkına başladığı spora devam ediyor. Fehime anne söze giriyor  “Hakemler hep elimi öpüyorlar, bir Türk kadını olarak seninle gurur duyuyoruz diyorlar. Bana tezahürat ettiklerinde çok motive oluyorum.”

fatma anter bodrumgundem söyleşi (1)İklimi 12 ay boyunca antrenman yapmaya elverişli bir yerde çalışmak sizin açınızdan şans olsa gerek…

Bodrum’da öncelikle pist ve hiçbir malzememiz yok. Çimlerin, parkelerin, fayansların üzerinden zor şartlarda çalışıyorum. Sprinter koşucusu olduğum için takoz çıkışı yapmam gerekiyor. Burada öyle bir imkanım yok. Bodrum futbol sahasında suni çimler koşmamı ağırlaştırıyor.  

Örneğin yan tarafta bahçemizde kendi imkanlarımızla aldık malzemelerimizi. Yarışlara kendi imkanlarımızla hazırlanıyoruz. Üç yıldır İzmir Atletizm Spor Kulübünde Master sporcuyuz. Ayrıca kurucu üyesi ve yönetimdeyim. Bazı spor dallarına daha fazla bütçe ayrılırken bu tarz sporlara tek bütçe ayırmıyorlar. Yurtiçi, yurtdışı yarışlara veteranlar olarak kendi imkanlarımızla katılıyoruz.

Devlet tarafından Bitez’de yapılanı kapalı spor tesisi sizin sağlıklı şartlarda çalışmanıza vesile olacak mı?

Orada Gençlik Spor Merkezi yapılacağını biliyorum ama içeriğini, nasıl hazırlandığı hakkında hiçbir fikrim yok. Böyle bir proje yapılırken bölgede spor yapanlardan, ihtiyaca yönelik talepler alıp, doğru yatırımlar yapabilirler.  Bu kadar kalıcı bir tesis yapılırken aslında zor bir şey değil bilenlere danışmak. En azından bilgi amaçlı sorabilirler.

İlerisi için hedefleriniz neler?

Sağlığım elverdiği sürece koşmaya devam edeceğim. Avrupa ve dünya şampiyonasında ilk 8 içine girmek istiyorum. Benim gurubumda Avrupa’da ve dünyada kuvvetli atletler var. Yaş aralıkları 5er yıl olduğu için çok fark ediyor. Temelde ailenin tüm bireylerinin yapabileceği bir spor, ileride torunları da inşallah çalıştıracağız. Spor kulübümüzün sloganı “7den 77ye kadar her yaşta…” Tanığım herkese spor yapmasını öneriyorum.  Dedikodudan, stresten uzak daha verimli bir hayat sürsünler. Bir de bizim yaşlarda sağlıklı olmak için hırsla değil kontrollü spor yapsınlar.

Bu söyleşi bir daha gösterdi ki; azmetmedikçe ve disiplinli olmadıkça başarılı olamazsın. Yaşın ne olursa olsun, amacı olmalı hayatta insanın. O ama ulaşmak için özgüven…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.