Bodrum Gündem

“PİRANA KAHKAHALARI”  BODRUM’DA EDEBİYATSEVERLERLE  BULUŞTU…

“PİRANA KAHKAHALARI”  BODRUM’DA EDEBİYATSEVERLERLE  BULUŞTU…

serap-gokalp-foto-PİRHANA-KAHKAHALARI-KİTABI-BODRUM

Serap Gökalp’in dördüncü öykü kitabı Pirana Kahkahaları, Bodrum’da Atölye Evgani’de edebiyatseverlerle buluştu…

Bodrum Gündem Haber

“Duyuları mükemmel işler. Eylem çılgınlığı boyunca sürekli konum değiştirir, çok hızlı hareket eder. Bu yüzden onun olduğu her yer kaynar. Yaşam düzeyinin düştüğü sularda yüzenleri daha tehlikelidir. Giderek sürüye dönüşüyor ve uzman takımlar oluşturuyorlar. İçlerindeki yaralılar dahil her şeye göz dikiyorlar. (…) İlk yaptıkları, kurbanlarının tüm hareket organlarını koparmak. Onun canlı, çaresiz, baş aşağı asılı bırakmak, sonra birer birer yok etmek.”

Öykülere başlamadan önce pirana balıklarının dünyasını anlatan ama size hiç de yabancı gelmeyen bir metnin sesini duyarsınız. Sezgisel olarak bunun aslında pirana balıklarını değil insanı anlattığını keşfedersiniz. Farklı(iğneye benzer) bir yazı karakteriyle basılmış bu metinle yazar elinizden tutup sizi sıradan görünümlü insanların dişlerinin arasına götürür. Her öyküde başka bir sıradan/aşırılık çelişkisini içeren öykü dinlersiniz.

Ocak 2017 de basımı yapılan, ilk tanıtımı Bursa Tüyap Kitap Fuarında gerçekleştirilen Pirana Kahkahaları Kanguru Yayınlarından çıktı. Serap Gökalp’in imzasını taşıyan dördüncü kitap. Sunuş metninden alıntı yaptığımız Pirana Kahkahaları, insan yaşamının içindeki şiddet unsurunu mercek altına alıyor.

pirana kahkahaları serap gökalp bodrumPirana Kahkahaları, 23 Nisan 2017’de Atölye Evgani’de sıcak bir dost sohbeti şeklinde gerçekleşen  imza günüyle de Bodrum’lu edebiyatseverlere sunuldu.

Öyküler odaklandıkları insan-şiddet ilişkisinde özellikle zıtlıklara işaret ediyor.  Başarılı emekli bir öğretmenin başarısız anneliği, oğlunun ikili/aldatmacalı yaşamı ve başka bir ikili/aldatmacalı yaşamı olan evleneceği kızın ona karşı geliştirdiği tutum. (Anneni Üzmemelisin) Bir minibüste seyahat eden, cenaze törenine yetişmeye çalışan gizemli aile fertleriyle, onların yanına sığınan iki genç adamın sırları. (Yağmur(l)a Yakalananlar). Aşık olduğu kadından umulmadık bir noktada nefret eden yaşlı bir sevgilinin duygularındaki değişiklik (On Dakikalık Final). Kendisini aldatan kocasından aldığı öcü psikoloğuna itiraf eden zengin bir kadın (Acaba?) 12 Eylül’de hücrede işkenceden sonra bir kadın. (Bir Salkım Üzüm).  Görevi insanları ölümden kurtarmaya çalışmak olan sağlık görevlilerinin acımasızlığı (Ölüm Allahın Emri) Hepsi sokakta karşılaştığımız, komşumuzun kızı, belki yardım almak için kapısını çaldığımız bir görevli. Olağan kişiler ama her biri içinde bir pirana barındırıyor. Öyküler onları en kritik anda yakalıyor. İnsanların içindeki şiddetin apansız harekete geçişini izliyorsunuz. İçlerindeki yaralılar dahil her şeye göz dikişleri: Meşe Parkı Çocukları adlı öyküde özürlü bir çocuğa yine çocukların gösterdiği acımasızlık ve ağabeyinin acımasızlığı, anlatılıyor.

Yirmi bir öyküden 143 sayfadan oluşan Pirana Kahkahaları kimi zaman kurgusuyla ilginç cinayet öyküleri anlatırken, kimi zaman da geçmişteki toplumsal şoklardan biri, 12 Eylül ihtilaline götürüyor okuru.  Bazen kürtaj yaptıran bir kadının duygularının sesini duyuyor bazen adli bir olaya tanık oluyorsunuz. Her birinin ortak noktası ise insanın insana, insanın kendine, yönetenlerin topluma uyguladığı giderek her alana sinsice yayılıp dağılan şiddet… Öyle ki Serap Gökalp artık şiddetin kahkaha attığını düşünüyor.

serap gokalp foto 1SERAP GÖKALP

Edebiyat Çalışmaları:

Öyküleri ve inceleme yazıları 1983 yılından beri edebiyat dergilerinde ve internet sanat sayfalarında yer aldı.

Astak Kum Saatinde Akarken adlı ilk kitabı 2002 yılında Sistem Yayıncılık tarafından yayınlandı.  Ödüllü öykülerinin yer aldığı kitabı Kulak Misafiri, 2009 yılında Pupa Yayıncılık tarafından basıldı.  Bunu, 2010 yılında Tuz Saraylar izledi.  (İlya Yayıncılık)

Kişisel kitapları dışında Anlatılan Bizim Hikâyelerimiz, Çığlık, Mübadele Öyküleri, Öykü Dostluğu, Kadınların Ruh Acıları,  Öyküden Çıktım Yola- 252 Yazardan Minimal Öyküler, Almanya Regenbogen Buchhandlung Yayınevinin Gurbet ve Tanzimattan Günümüze Rumeli Temalı Öyküler adlı seçkilerde öyküleri yer aldı. Kadın Yazarlar Derneği Yayını olan Söz Kesmek, Kına Yakmak, Nikah Kıymak adlı kitapta incelemeleri, yayınlandı.

Ödülleri:

Fadime Hanımın Işığı adlı öyküsü Petrol İş Sendikası – Kadın Öyküler Yarışmasında 2007 birinciliğini, Sisin İzi adlı öyküsü, Madenci Öyküleri Yarışması 2007 ikinciliğini, 16/24 Vardiyası adlı öyküsü, Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması 2007 üçüncülüğünü kazanmıştır.

2009 yılında Tuz Saraylar adlı dosya ile katıldığı öyküleri Uluslararası Orhan Kemal Öykü Ödülü ikinciliğini almıştır.

Düzenlediği Öykü Atölyeleri :

  • Serap Gökalp yazın atölyesi Bursa-2007
  • Kadın Yazarlar Derneği Serap Gökalp’le Öykü Atölyesi -2009
  • Kadın Yazarlar Derneği’nin, Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor adlı projesi, 2010
  • İçel Sanat Kulübü Öykü Atölyesi 2010
  • Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Yaratıcı Düşünce ve Öykü Çalıştayı-Bodrum 2013
  • ÇYDD Gençlik Kulübü Yaz Etkinlikleri Serap Gökalp Öykü Atölyesi 2013

Öykü kitapları dışında “Kalp Krizi”, “Bu Gece Uyku Yok Çünkü…” ve Buket Başaran Akkaya ile ortak oyunlaştırdıkları “İki Çığlık, İki Türkü, Bir Ağıt” adlı oyunları bulunuyor.  Serap Gökalp’in bir öyküsünden oyunlaştırılan bu oyun Devlet Tiyatrolarına kabul edildi.

serap gokalp foto 2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.