Bodrum Gündem

SADUN BORO GÖKOVA’DA / Can Pulak yazıları…

sadun boro ölümünün birinci yılında gökovada anıldı (1)

Büyük denizcimizi,sivil amiralimizi ve sevgili Sadun ağabeyimizi,hayata veda edişinin ikinci yıl dönümünde hasretle ve özlemle andık.
Sevenleri, denize gönül verenler ve belediyelerle deniz meslek kuruluşları, 3-4-5 Haziran tarihlerinde üç etaplı bir programla Gökova’da büyük ustaya yakışır bir organizasyon yaptılar. Programın ilk ayağı, hani imara açılmaması için direndiğimiz Kisebükü’nde (Adalıyalı) oldu. Sahile 50 metre mesafedeki minicik bir adaya konulan ve Sadun Boro’nun engin deniz ve çevre sevgisini belirten soyut heykelin açılışını yaptık. Heykel,benim gibi sanattan pek anlamayan çok kişinin eleştirisine, daha güzeli yapılabilirdi gibi yorumlara sebep olduysa da,sonuçta Gökova’yı kucaklayan böyle bir eserin düşünülmüş olması herkesi memnun etti.
GÖKOVA SADUN BORO'YU KUCAKLADI.. (62)Heykel fikri, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu tarafından gündeme getirilmiş. Ama şeklinin tespiti, deniz meslek kuruluşları ile belediyelerin de içinde olduğu bir kurulca kararlaştırılmış ve büyük denizcimizin kızı Deniz Boro’nun da onayı alınmış. Heykel sanatçısı eserini anlatırken, Sadun Boro’nun tüm özelliklerine yapıtında yer verdiğini sanatsal bir dille izah etti. Çemberin alt kısmındaki eğrilerin denizin dalgasını, ortadaki kalın yükseltinin tekne direğini,çemberdeki figürlerin denizcileri anımsattığını belirtti.
Kim ne derse desin, “Sadun Boro Gökova’yı kucaklıyor…” anlayışı ve Kisebükü’ne onun bir heykelinin dikilmesi hepimizi çok memnun ve mutlu etti. Bunun için emeği geçen herkesi gönülden kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bodrum Deniz Ticaret Odası,Denizciler Derneği, Büyükşehir ve Bodrum Belediyeleri, heykele ve organizasyona önemli katkılarda bulunarak, sivil amiralimize karşı vefalı ve duyarlı bir davranış sergilediler. Ancak Bodrum Kaymakamının gelmesine ve törende yaptığı konuşmasında (ben denizden pek anlamam ama..) diyerek Sadun Boro’yu övücü sözler söylemesine rağmen, Büyükşehir ve Bodrum Belediye Başkanlarını törende görememenin hüzün ve üzüntüsünü de yaşadığımızı söylemeliyim. İkisinin de herhalde çok daha önemli ve hayati işleri vardı ki gelemediler. Yoksa Dr.Gürün’ün de, Mehmet Kocadon’un da Sadun Boro’ya sevgi ve saygısını biliriz. Tahmin ediyorum ki, her iki başkan da Sadun Boro’nun heykelini Muğla ve Bodrum’un ana caddelerinden birine dikerler. Çünkü sivil amiralimizin bu bölgeye hizmetleri büyüktür. Dikkatimi çeken bir başka konu da, Marmaris Belediyesinden hala bir ses seda çıkmaması ve Sadun Boro’yu yaşatacak bir yapıta hala imza atmamasıdır. Marmaris Belediyesi yapmadığına ve henüz düşünmediğine göre, onu da Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı kardeşim Hasan Mengi ile oturur, birlikte planlarız.
GÖKOVA SADUN BORO'YU KUCAKLADI.. (9)Kisebükü’ndeki törene katılan 40’a yakın tekne, aynı günün akşamı Gökova’ya açılarak, Okluk istikametinde dümen tuttular. Geceyi koylarda geçiren denizciler, ertesi günü Sadun Boro’nun kendi parasıyla yaptırdığı Deniz kızı heykelini ziyaret ettiler, suya çiçekler attılar, heykele çelenkler taktılar. Kimi botuyla gitti heykele, kimi yüzerek ulaşmaya çalıştı… Ayrıca denizcilerin tümü, Sadun Boro yürüyüş yolundan temsili mezarına kadar gidip döndüler ve fotoğraflar çektiler. Yolda Sadun Boro’nun sahici izlenimi yaratan elindeki değnekle boy fotoğrafını görenler,hasretle kucaklayıp sarıldılar ona. Bu tablo görülmeye değerdi doğrusu… Yağmur,çamur ve güneşten etkilenmeyen ve Okluk’un her yerinde rastlanan bu boy fotoğraflarını, sevgili kardeşim Haldun Sevel yapmış ve kendi deyimi ile ustasına borcunu ödemeye çalışmıştı. Haldun Sevel ayrıca Sadun Kaptan’ın heykelini de yaptırmış ve onu Ören Marina’daki değişmez yerine yerleştirmişti. Bu konuda marina sahibi Önder Karaduman’a ve Genel Müdür Can Polat’a da teşekkür borçluyuz.
GÖKOVA SADUN BORO'YU KUCAKLADI.. (28)Yeri gelmişken belirteyim, Kisebükü’nde eleştirilen ve izaha muhtaç görülen heykelin yanına, Sadun Boro’nun (görenin içini açan ve hasretini kabartan) boy fotoğrafını koyacağız. Bu konuyu Gündüz Nalbantoğlu ile konuştuk ve anlaştık. Haldun Sevel de boy fotoğrafının siparişini verdi bile… Ayrıca aynı fotoğrafın Sadun Boro’nın Karacasöğüt köyündeki gerçek mezarına da konulabilmesi için, Muğla Büyükşehir belediyesinden izin alacağız.
Üçüncü günü, Sadun Boro’nun da üyesi olduğu bizim meşhur Caretta grubumuz olarak, büyük denizcimizin gerçek mezarını ziyaret ettik, dualarımızı okuduk, mezara ortanca ve mis kokulu ıtırlar ektik. 5 Haziran dünya çevre günü idi. O vesileyle de, Sadun Boro’nun doğa sevgisini ve doğanın korunması için yaptığı hizmetleri belirten kısa konuşmaları takiben, huzurunda saygı duruşunda bulunarak ruhunu şadettik.
İkinci yılında şanına uygun şekilde andık büyük denizcimizi.İnşallah üçüncü ve diğer yıllarda da daha büyük organizasyonlarla görevlerimizi yerine getirmeye devam ederiz.Ama ne yaparsak yapalım, Sadun Boro’nun denizlerimize ve doğamıza yaptığı büyük hizmetleri ödememiz kolay değil…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.