Bodrum Gündem

TURİZMDE GENÇLİĞİN ÖNEMİ / Yiğit Girgin yazıları…

yigit_girgin_bodrum_gundem_yazilari

Değerli okuyucu, Bodrum’dan MERHABA!

Sizlere “Bodrum Gündem” den seslenmenin güzelliği içerisindeyim, uzun yıllar Bodruma ve Bodrum Haberciliğine değer katan sevgili Fatih BOZOĞLU ile aynı çatı altında olmakta ayrı bir keyif. Bir Bodrumlu olarak, yazılarımda elimden geldiğince hep Bodrumu ve turizmini bulacağınızı garanti eder, keyifli okumalar ve bol bol buluşmalar dilerim…

Yıllar geçiyor, sistemler değişiyor, önceliklerimiz değişiyor, seçimlerimiz değişiyor. Batılı ülkelerde genellikle sosyal haklar ve sistemler iyiye giderken, güzide ülkemizin siyasi ve ekonomik yoğunluğunda birçok şeyi gözden kaçırıyoruz. Gözden kaçırdıklarımızın içinde öyle bir detay var ki, gençlerimizi düşünmeden yaşamamız, bizlerin geleceğine neden oluyor!

Devir teknoloji devri, haliyle de teknolojiye sahip sistemler her geçen gün değişirken, bu teknolojileri kullanan nesiller de hızla değişiyor. Kim bu nesiller ve kısaca çalışanlar nasıl dağılmış;

Builders – başlangıç

Baby boomers (1946-64) – turizmdeki çalışan oranı %2

X jenerasyonu (1965-82) – turizmdeki çalışan oranı %32

Y jenerasyonu (1983-99) – turizmdeki çalışan oranı %65

Z jenerasyonu (2000-…) – turizmdeki çalışan oranı %1

Yüzdesel kaynak; http://turizmguncel.com/makale/turizm-sektorunde-kusak-catismasi-m1640.html

Peki son gelişen kuşaktaki durum nedir?

Hızlıca değinecek olursak, birkaçını hemen sıralayalım;

Y kuşağının internet popülasyonu içindeki oranı % 55’in üzerinde. Bu oran Z kuşağı için %90 civarında olacak.

Y ve Z kuşağı, e-posta ve SMS ile iletişim kurmayı yüz yüze görüşmeye tercih ediyor.

Özgür ve dahil edildiğini hissettiren, çok yönlü, basit, net, kolay anlaşılır, dürüst, şeffaf, samimi ve faydacı yaklaşımlar, Y ve Z kuşağına dokunan noktalar arasında öne çıkacak.
Kaynak; https://indigodergisi.com/2017/03/y-z-kusagi-turizm-sektoru/

Tüm bu gelişmeler neticesinde, birçok zincir ve üst segment otel gurupları, geleceğin turizminde Y ve Z Kuşağına hitap eden tarzda yeni markalar oluşturacağını beyan etmiş durumda. (Shangri-La JEN, Radisson RED, ACCOR JOE&JOE gibi) Yönetim kademelerine de baktığımızda ise, hala X Jenerasyonunun, yani azınlığın, yönetim bölümünde olduğunu düşünürsek, yeni neslin yakın gelecekte sektörü devralıp geliştirme sırası gelmiş durumda. Tüm bunlar, turizm sektörü içerisindeki gençlerimizin az çok nerelerde olduğunu ve nerelere gelip vizyonunu ne kadar yukarı çıkarması gerektiğini, kendisinden önceki nesilden alacağı çok şey olduğunu açıkça göstermekte.

Gençler Hazır Mı?

Gençlerin turizm eğitimlerinin artması ile birlikte bir handikap mevcut; tüm gençlerimizi eğitim aşamasında, geleceğin genel müdürü ya da üst düzey yönetici adayı gibi tanımlamalar verilerek yetiştiriliyor, bundan dolayı sektörde çalışacak olan gençler kimlik karmaşası içerisinde mezun olduklarında hemen yükseleceklerini düşünüyorlar. Bu tarz bir eğitim yönlendirmesi ara eleman açığına vurgu yapmadığından dolayı, ara eleman açığını alanında yetersiz farklı sektörlerden devşirme çalışanlara bırakıyoruz, kalifiye gençlerimiz de kuşaklarının vermiş olduğu sabırsızlık özelliği ile başka sektörlerde gelecek arıyorlar ve sektörel olarak kısır döngüye düşüyoruz.

Bunun yanında üst düzey yöneticilerin de gençleri sadece stajyerden ibaret görmesi ve verilmesi gereken hakları geçiştirmesi, biz gençler üzerinde olumsuz biz baskıya ve isteksizliğe dönüşmekte. Dünyanın yaşamış olduğu bu kuşak değişiminde sistemlerin de değişmesi kaçınılmaz iken, gençlere az şans verilip güvenilmemesi bizlerde hayal kırıklığı yaratmakta. Bu gidişatın bu şekilde gitmesi uzun süreçte artık mümkün olmayacak ve yakın bir zamanda değişeceğini ümit ediyorum.

Değerli genç turizmci adayı arkadaşlar, unutmayalım ki siz gençler bu ülkenin ve

sektörün geleceği olarak her türlü zorluğa ve iş detayına hakim, alttan gelerek ilerlemeniz gerekmektedir, sabır ve azim sizlerin çekeceği zorluk yerine deneyimdir. Nasıl ki, ülkemizin ve Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önder M. Kemal ATATÜRK bu vatanı sizlere emanet ettiyse, turizm sektörünün kalkınması da sizler tarafından olacağı şüphesizdir.

Görüş ve önerileriniz için; [email protected] adresine yazabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. sevgili Yiğit , Biz Bodrum Gündem yazarları olarak seni aramızda görmekten çok mutlu olduk.genç bakışlar,düşünceler zenginliğimiz ve gücümüz olacaktır. başarılar diliyorum. hangi sektörde olursa olsun siz gençler umudumuzsunuz. aydınlık yarınlarımız sizlerle ışık bulacaktır.

    1. YİĞİT GİRGİN dedi ki:

      Sevgili Nuran Ablacığım,
      Güzel yorum ve düşüncelerin için teşekkür ederim.

  2. Zafer Cengiz dedi ki:

    Yiğit Beyin “turizm piyasasının durumu ve gençlerin hayati önemi” konusunda tüm yorumları çok yerinde! Fakat bu KAOS Durumunu düzeltebilmek ve “yakın gelecekte gençlere yönetilebilir bir turizm ortamı bırakabilmek” gerekiyor? Bunun için de ARTIK Tespit ve Yorum yapmaktan öteye geçerek ACİLEN #TurizmdeÇÖZÜM uygulamaları icra etmek zamanı değil midir? Ulusal Turizm Stratejimizde öngörülen Kamu+Özel=İşbirliği için yapılacak çok somut Hamleler var.. Bakanlık ATALET içinde kalsa da “ortak akıl örgütü” YEREL Sivil Toplum Derneği olarak BODRUM KONSEYİ’miz Nerede..?? https://www.facebook.com/konsey.tek/

  3. Alican Hovarda dedi ki:

    Yiğit bey sonunda sizler gibi gençleri düşünenler olduğunu görmek en azından sevindirici.. Ancak sizin çocuğunuz turizm lisesi ve üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinde okuyup ful donanımlı olduğu halde işletmelerin stajer olarak aldığı için turizm mezunu olmayan yeni işe başlamış bilgisiz veya alaylı yetişmiş çalışanlar tarafında ezilmesi yani her zaman pramidin en altında görülmesi 800 tl maaş ve berbat lojmanlarda kalsa , diğer resepsiyonist, garson yada mutfak elamanlarının sezonluk olmasına rağmen az maaşlarla uzun saatler çalıştırıldığını görse sizce diğer genç arkadaşlarına tavsiye eder mi ? hele turizm hala kötüye gitmeye devam ediyorken ve hiç bir şey yapılmıyorken..

  4. Nesrin Korucu dedi ki:

    Sektörde genel anlamda çalışan iş gücüne baktığımda, turizm okumuş gençlerden çok oradan buradan tesadüfi bu sektöre girmiş insan sayısı da çok.Öncelikle birinci konu, lise ya da üniversite olarak Turizm mezunlarının sektörde çalıştırılması olmalı.Bu sadece oteller için değil, restoran ve diğer hizmet kollarında da geçerli.